Obezitatea ar putea fi tratată cu un medicament experimental

Un studiu de fază 1, publicat în jurnalul științific The Lancet, sugerează că o combinație de medicamente ar putea fi un potențial tratament pentru obezitate.

Obezitatea este o acumulare excesivă de grăsime coprorală, care prezintă un risc pentru sănătate. Un indice de masă corporală (IMC) peste 30 indică prezența obezității. În fiecare an, milioane de oameni își pierd viața din cauza obezității și a afecțiunilor pe care aceasta le declanșează, iar problema este în creștere nu doar în țările cu venituri mari, ci și în cele cu venituri mici și medii. 

Tratamentul obezității este costisitor și de durată și pune presiune atât pe pacient, cât și pe sistemul de sănătate. În acest context, oamenii de știință caută să dezvolte diverse tratamente noi pentru această afecțiune.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Un studiu¹ timpuriu al unui medicament experimental pentru tratarea obezității, cunoscut sub numele de cagrilintidă, arată că, atunci când este combinat cu semaglutidă de 2,4 mg, această combinație duce la o mai mare pierdere în greutate decât semaglutida singură și este bine tolerată. Acest studiu de fază 1 a fost publicat în jurnalul științific The Lancet.

Combinația de cagrilintidă și semaglutidă, un posibil viitor tratament pentru obezitate

Combinarea medicamentelor cu diferite moduri de acțiune poate oferi opțiuni de tratament mai eficiente pentru persoanele cu obezitate. Injecțiile săptămânale de cagrilintidă, un analog de amilină cu acțiune îndelungată nou dezvoltat, în combinație cu semaglutida de 2,4 mg, un agonist al receptorului peptidei-1 de tip glucagon (GLP-1), deja aprobat pentru diabetul de tip 2, sunt ambele în curs de dezvoltare clinică pentru gestionarea greutății. Eficacitatea și siguranța semaglutidei pentru tratarea obezității a fost demonstrată în alte studii deja publicate.

Studiul de față a fost unul randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, de fază 1, care a avut loc în SUA pentru a investiga siguranța, tolerabilitatea, farmacocinetica și farmacodinamica de administrare a șase doze crescătoare de cagrilintidă (niveluri de doză țintă de 0,16, 0,3, 0,6, 1,2, 2,4 sau 4,5 mg) împreună cu semaglutidă 2,4 mg față de placebo și semaglutidă 2,4 mg la subiecții cu supragreutate sau obezitate.

Studiul a durat 20 de săptămâni și a inclus o perioadă de creștere a dozelor de 16 săptămâni (în care subiecții randomizați cu cagrilintidă au primit doze crescând treptat până la nivelurile de doză țintă) urmată de o perioadă de tratament de 4 săptămâni la doza țintă și o urmărire de 5 săptămâni.

Subiecții eligibili erau bărbați sau femei care nu aveau potențialul de a deveni părinți în perioada studiului (femeile care ar fi putut rămâne gravide în acea perioadă au fost excluse). Participanții la studiu au avut vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, cu un indice de masă corporală cuprins între 27 și 40 kg / m² (deci variind de la supragreutate la obezitate severă).

Obiectivul principal a fost observarea numărului de evenimente adverse de la momentul inițial până la urmărire. Obiectivele secundare au inclus farmacocinetica medicamentelor. În acest studiu timpuriu, modificările greutății corporale - un obiectiv final explorator - au fost analizate separat pentru o combinație anume de cagrilintidă și semaglutidă.

Din 96 de subiecți randomizați, 95 au fost expuși la tratament (59% bărbați; vârsta medie 40,6 ani, greutatea corporală 95,7 kg, IMC 32,1 kg / m²) și 80 (adică 83%) au finalizat studiul. Numărul de evenimente adverse a variat de la 37 la 89 cu cagrilintidă (0,16-4,5 mg) + semaglutidă 2,4 mg și 132 cu placebo + semaglutidă 2,4 mg. În total, au fost raportate 566 de evenimente adverse, majoritatea ușoare sau moderate, iar proporția subiecților cu unul sau mai multe evenimente adverse a fost similară în toate brațele de tratament ale studiului.

Aproximativ o treime dintre toate evenimentele adverse au fost tulburări gastro-intestinale, în principal greață, dispepsie și vărsături. O proporție mai mare de subiecți au raportat tulburări gastro-intestinale la administrarea de cagrilintidă 1,2-4,5 mg + semaglutidă 2,4 mg comparativ cu participanții care au primit placebo + semaglutidă 2,4 mg. Al doilea cel mai frecvent eveniment advers au fost reacțiile la locul injectării, toate ușoare și care nu au depins de doza de cagrilintidă.

În săptămâna 20, modificările greutății corporale față de valoarea inițială cu cagrilintidă 1,2 și 2,4 mg + semaglutidă 2,4 mg au fost mai mari decât cu placebo + semaglutidă 2,4 mg.

Autorii studiului concluzionează că tratamentul cu cagrilinitidă la toate dozele testate în asociere cu semaglutidă 2,4 mg a fost, în general, bine tolerat, cu un profil de siguranță acceptabil. Datele obținute susțin dozarea o dată pe săptămână. Combinația de cagrilintidă 1,2, 2,4 sau 4,5 mg + semaglutidă 2,4 mg a dus la o scădere mai mare în greutate în comparație cu semaglutida de 2,4 mg singură. 

Oamenii de știință concluzionează că rezultatele studiului susțin dezvoltarea clinică suplimentară a acestei combinații de medicamente pentru controlul greutății. Un program de studiu de fază 3 este acum planificat pentru a testa mai departe cagrilintida în combinație cu semaglutida pentru controlul greutății.

Cum se tratează în prezent obezitatea?

Obezitatea se tratează cu ajutorul unei echipe de profesioniști care poate include medic, dietetician și psihoterapeut pentru ca pacientul să înțeleagă și să efectueze schimbările necesare pentru a scăpa de kilogramele în plus și a deveni mai sănătos.

Scopul tratamentului obezității este ca persoana afectată să obțină și să mențină o greutate sănătoasă și să-și îmbunătățească sănătatea generală, reducându-și riscul de a dezvolta complicații. Metodele de tratament potrivite depind de severitatea obezității, de starea generală de sănătate a pacientului și de dorința de a participa activ la planul de slăbire.

Toate programele de slăbire necesită modificări ale obiceiurilor alimentare (reducerea numărului de calorii, alegeri alimentare mai sănătoase, restricționarea anumitor alimente etc.) și activitate fizică sporită. Creșterea activității fizice este o parte esențială a tratamentului obezității; majoritatea persoanelor care sunt capabile să-și mențină pierderea în greutate mai mult de un an fac mișcare regulat, chiar dacă acest lucru înseamnă doar o plimbare de jumătate de oră zilnic.

Pe lângă aceste schimbări de alimentație și mișcare, în anumite situații poate fi nevoie de medicamente cu prescripție, cum ar fi orlistatul sau fentermina. La fel, în unele cazuri poate fi nevoie de proceduri endoscopice (cum ar fi introducerea unui mic balon în stomac pentru a reduce spațiul disponibil pentru mâncare) sau de chirurgie bariatrică (bypass gastric, manșon gastric etc.).

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Lancet - Safety, tolerability, pharmacokinetics, and pharmacodynamics of concomitant administration of multiple doses of cagrilintide with semaglutide 2·4 mg for weight management: a randomised, controlled, phase 1b trial
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00845-X/fulltext
1. Studiul „Safety, tolerability, pharmacokinetics, and pharmacodynamics of concomitant administration of multiple doses of cagrilintide with semaglutide 2·4 mg for weight management: a randomised, controlled, phase 1b trial”, apărut în The Lancet, 22 aprilie 2021, DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)00845-X, autori: Lone B. Enebo et al.
Mayo Clinic - Obesity
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obesity/diagnosis-treatment/drc-20375749

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0