Diareea, efectul advers al dietei ketogenice

Dieta ketogenica este foarte populara, eliminand kilogramele in plus destul de rapid. Un mare dezavantaj al acesteia este insa cat se poate de neplacut – diareea este un efect advers destul de frecvent.

Dieta ketogenica este saraca in carbohidrati si implica un aport de 70-80% de grasimi in alimentatia zilnica. Daca grasimile alese nu sunt tocmai sanatoase ori daca raportul dintre grasimi – carbohidrati – proteine este dezechilibrat, diareea poate aparea. Daca insa facem alegeri corecte si sanatoase, dieta Keto nu ne expune riscului de diaree.

In primele zile de dieta, diareea este normala atat pentru dieta Keto cat si pentru orice alta dieta. Asta pentru ca atunci cand modificam brusc alimentatia, sistemul gastrointestinal este afectat si pot aparea tulburari precum diareea. Insa in maximum doua saptamani, aceasta problema ar trebui sa dispara complet intrucat organismul se obisnuieste cu noul plan alimentar.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

In aceasta perioada, se recomanda sporirea consumului de lichide pentru mentinerea organismului hidratat, precum si suplimentarea aportului de fibre, pentru reglarea tranzitului intestinal.

Insa in cazul in care diareea persista, e posibil sa nu faci alegerile alimentare corecte. Daca alegi preponderent grasimi nesanatoase, precum cele care provin din mezeluri, nu e de mirare ca experimentezi o dereglare puternica a tranzitului intestinal.

Ce greseli din dieta ketogenica pot fi cauza diareei

Nu alegi grasimile potrivite ori cantitatile ideale – grasimile pe care le consumi in timpul dietei ketogenice ar trebui sa fie preponderent sanatoase, precum grasimile din avocado. Daca mananci produse de tip fast-food ori alte alimente bogate in grasimi nesanatoase, nu e de mirare ca ai de-a face cu diareea. De asemenea, si cantitatea este importanta atunci cand vorbim despre anumite grasimi. De pilda, uleiul de floarea soarelui precum si soia, consumate in cantitati mari, pot declansa episoade de diaree si greata. Pe de alta parte, grasimile mononesaturate si cele saturate precum uleiul de masline, uleiul de cocos, untul sau branza nu provoaca asemenea probleme.

Consumi indulcitori care inlocuiesc zaharul – dulciurile sau bauturile sarace in carbohidrati contin adesea alcooli din zahar pe post de substitut al zaharului. Xylitolul si sorbitolul fac parte din categoria alcoolilor din zahar folositi ca substitut pentru indulcitorii din sucuri sau unele produse alimentare. Sistemul gastrointestinal are insa toleranta redusa la acesti inlocuitori ai zaharului, iar astfel apar diareea, balonarea, greata si flatulenta in urma consumului acestora.

 

 

Consumi prea multe proteine – o dieta keto echilibrata este bazata pe cantitati reduse de carbohidrati, cantitati mari de grasimi si proteine in cantitati moderate. Multe persoane care adopta aceasta dieta insa, cad in capcana proteinelor in exces. Daca maresti aportul de proteine in mod exagerat, pot aparea efecte adverse precum diareea. Cantitatea de proteine nu ar trebui sa depaseasca aportul de 20% din alimentatia zilnica.

Cum poti combate diareea care apare pe fondul dietei Ketogenice

In primul rand, asigura-te ca nu comiti cele 3 greseli enumerate mai sus. Apoi, poti face cateva lucruri pentru a favoriza reglarea tranzitului intestinal:

  • Ia enzime digestive – e posibil ca, in prima faza, organismul sa nu fie capabil sa digere grasimile asa cum iti doreai. Pana cand sistemul gastrointestinal se adapteaza la noua dieta, poti folosi suplimente alimentare pe baza de enzime digestive. Acestea vor favoriza procesarea grasimilor si vor reduce riscul de diaree sau alte tulburari gastrointestinale.
  • Foloseste carbune medicinal – acesta combate balonarea si amelioreaza diareea.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0