Coapsele groase, asociate cu risc cardiovascular mai mic la persoanele obeze [studiu]

O circumferință mai mare a coapselor poate fi asociată cu tensiunea arterială mai scăzută și cu un risc redus de boli de inimă la persoanele cu obezitate, arată un studiu recent.

Un studiu¹ la care au participat femei și bărbați supraponderali și obezi sugerează că circumferințele mai mari ale coapselor sunt asociate cu tensiunea arterială mai mică. Aceste descoperiri indică faptul că purtarea unei greutăți corporale mai mari în partea de jos a corpului poate fi un indicator pentru o mai bună sănătate a inimii la persoanele obeze și supraponderale, care prezintă un risc mai mare de afecțiuni cardiovasculare. Circumferința coapselor poate fi utilă pentru vizarea persoanelor obeze și supraponderale în ceea ce privește depistarea precoce a hipertensiunii arteriale.

Hipertensiunea, o problemă de sănătate globală

Hipertensiunea arterială este o problemă majoră de sănătate publică care afectează peste un miliard de oameni în întreaga lume și este principala cauză de mortalitate și dizabilitate la nivel global. O serie de factori pot crește riscul de hipertensiune arterială, cum ar fi excesul de greutate, lipsa exercițiilor fizice, fumatul sau o cantitate mare de sare în dietă. Creșterea tensiunii arteriale determină excesul de tensiune asupra inimii și arterelor și poate duce la acumularea de grăsimi în vasele de sânge, limitând fluxul sangvin. Acest lucru sporește riscul de afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă și accident vascular cerebral.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Multe persoane nu știu că au hipertensiune arterială, deoarece rareori prezintă simptome vizibile. Prin urmare, identificarea precoce a persoanelor cu risc ridicat și utilizarea strategiilor de intervenție, cum ar fi monitorizarea dietei sau adoptarea unui program de exerciții fizice, poate contribui la prevenirea deteriorării ulterioare a vaselor de sânge și a inimii.

Măsurarea circumferinței e ușor de realizat, fără să implice costuri și s-a dovedit eficientă anterior în evaluarea riscului de anumite boli - de exemplu, se știe că o circumferință mare a taliei este asociată cu o tensiune arterială ridicată și o circumferință mică a coapselor este asociată cu diabetul. Cu toate acestea, până în prezent nu se efectuaseră studii care să examineze potențialul circumferinței coapselor ca indicator al tensiunii arteriale ridicate la persoanele cu obezitate.

Coapse mai groase, tensiune mai scăzută

Dr. Zhen Yang de la Școala de Medicină a Universității Shanghai Jiao Tong a investigat asocierea dintre circumferința coapselor și tensiunea arterială la o populație de 9.250 de bărbați și femei din China cu vârste de 40 de ani sau mai mult, dintre care 5.348 erau supraponderali și obezi, iar 4.172 aveau o greutate normală.

O legătură semnificativă între circumferința mai mare a coapselor (mai mult de 55 cm la bărbați și 54 cm la femei) și prevalența mai mică a tensiunii arteriale a fost observată constant atât la bărbați, cât și la femei, independent de vârstă, indice de masă corporală și circumferința taliei. Participanții cu o circumferință mică a coapselor (mai puțin de 50 cm pentru femei și 51 cm pentru bărbați) erau mai susceptibili să aibă tensiunea arterială mai mare.

Spre deosebire de grăsimea de pe abdomen, grăsimea de pe picioare poate fi benefică pentru metabolism. Cea mai probabilă cauză a acestei asocieri este aceea că există mai multă masă musculară în coapse și/sau grăsimi depuse sub piele, care secretă diverse substanțe benefice care ajută la menținerea tensiunii arteriale în limitele normale.

Aceste descoperiri sugerează că circumferința coapselor ar putea fi folosită ca un indicator convenabil și ieftin pentru detectarea timpurie și prevenirea creșterii tensiunii arteriale și a altor complicații conexe, cum ar fi bolile de inimă, la persoanele obeze sau supraponderale. Cu toate acestea, din cauza diferențelor mari în ceea ce privește circumferințele coapselor la diferite rase și diferite grupuri de activitate fizică, dimensiunile care au fost observate în acest acest studiu pot să nu fie de referință pentru alte populații.

Oamenii de știință implicați în studiu intenționează să investigheze în continuare această asociere, prin măsurarea compoziției corpului, inclusiv masa de grăsime a coapsei, masa musculară a coapsei, masa oaselor coapsei și proteinele din această zonă a corpului. Proporții diferite ale acestor componente pot oferi indicii despre asocierea dintre circumferința coapselor și tensiunea arterială și pot contribui la dezvoltarea unor tratamente viitoare.

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Daily - Larger thighs associated with lower risk of heart disease in obesity
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200404155609.htm
1. Studiul „Large thigh circumference is associated with lower blood pressure in overweight and obese individuals: a community-based study”, apărut în Endocrine Connections, 2020; 9 (4): 271 DOI: 10.1530/EC-19-0539, autori: Jie Shi, Zhen Yang et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0