Ce se ascunde în spatele variaţiilor de greutate?

Fluctuația zilnică a greutății este normală, în funcție de ce mănânci și bei. Variațiile de greutate pot să apară și la menstruație, dar pot fi cauzate și de anumite medicamente sau boli.

Greutatea este determinată de numărul de calorii pe care le consumi comparativ cu numărul de calorii pe care le arzi. Adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate ca număr de calorii pe care corpul le folosește zilnic poate reduce acest risc al variațiilor de greutate în timp.

Să mănânci și să bei cu moderație în fiecare zi poate fi dificil, iar dacă te îndepărtezi de la un stil alimentar adecvat este posibil să observi o mai mare fluctuație a greutății. Unele cercetări sugerează că greutatea este cea mai mare duminică seara - după un weekend de mese mai dezordonate, eventual asezonate cu băuturi alcoolice - și cea mai mică vineri dimineață.

Sodiul și carbohidrații provoacă retenție de apă

Alimentele bogate în sare și carbohidrați pot determina corpul să rețină apă (când ești balonat, ai o greutate mai mare). Dacă reduci băuturile cu zahăr și alimentele procesate (cartofi prăjiți, fursecuri etc.), reduci și riscul de a reține apă. Adăugarea de alimente bogate în potasiu și magneziu în alimentație poate ajuta, de asemenea, la echilibrarea nivelului de sodiu.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Toate alimentele și băuturile au o anumită greutate

Indiferent de conținutul caloric, toate alimentele și băuturile au greutate. Dacă bei un pahar de 300 ml de apă, vei adăuga greutate corpului tău, dacă mănânci o porție de mâncare, la fel. Totuși, alimentele sănătoase și apa trec rapid prin corp, astfel încât o dietă echilibrată poate însemna o fluctuație mai mică a greutății. Alimentele bogate în carbohidrați, sodiu și grăsimi au nevoie de mai mult timp pentru a fi procesate și expulzate.

Urina și scaunul au, de asemenea, greutate

Corpul folosește alimente și fluide pentru hidratare și energie. După ce a obținut cu succes hrana de care are nevoie din aceste surse, va începe să expulzeze resturile sub formă de mucus, sudoare, urină și scaun. Acest lucru poate provoca o ușoară scădere a greutății. Alimentația joacă un rol major în fluctuația zilnică a greutății, dar alți factori pot contribui, de asemenea, la deplasarea acului cântarului în sus și în jos.

Exercițiile fizice ajută la scăderea în greutate

Cheltuirea energiei prin arderea caloriilor poate duce la pierderea în greutate. Dar dacă te hidratezi în mod adecvat, este posibil să nu vezi imediat această pierdere pe cântar (pentru că apa pe care o bei înlocuiește apa pierdută prin transpirație). Cu toate acestea, apa nu conține calorii și deci nu va determina creșterea în greutate în timp.

Exercițiul arde calorii, deci dacă arzi mai multe calorii decât mănânci și bei, vei pierde în greutate. Atenție, însă: dacă ai început recent să faci sport sau ți-ai schimbat rutina, este posibil să observi o ușoară creștere în greutate pe măsură ce începi să construiești masă musculară.

Medicamentele te pot îngrășa

Unele medicamente determină corpul să rețină apă, să-ți crească pofta de mâncare sau să-ți schimbe metabolismul. Printre acestea se numără insulina, tiazolidindionele, blocantele beta-adrenergice, antidepresivele triciclice, inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, litiul. Dacă bănuiești că un medicament pe care îl iei îți afectează greutatea, cere sfatul medicului.

În timpul ciclului menstrual reții apă

În timpul menstruației, corpul poate reține mai multă apă, rezultând o ușoară creștere în greutate (posibil chiar 1-2 kg). Este posibil să observi că greutatea de bază este puțin mai mare decât în mod normal în prima zi a menstruației. Greutatea ta obișnuită ar trebui să revină în câteva zile de la începerea ciclului.

Consumul de alcool te poate face să crești în greutate

Alcoolul nu este procesat la fel ca alte băuturi și alimente, așa că poate dura mai mult timp până când corpul îl elimină. De asemenea, încetinește digestia altor substanțe, ceea ce poate duce la retenția de apă. În plus, alcoolul conține mai multe calorii pe care este posibil să nu le iei în calcul în dieta generală. 

Variațiile de greutate pot fi cauzate de o boală

Variațiile de greutate pot apărea și din cauza unei afecțiuni temporare, cum ar fi gripa, sau ca urmare a unei boli cronice. În timp ce afecțiuni precum tiroida subactivă, sindromul Cushing și sindromul ovarelor polichistice pot duce la creșterea neașteptată în greutate, diabetul și boala Crohn sunt adesea asociate cu o scădere neașteptată în greutate. Dacă ai și alte simptome neobișnuite - sau ai o afecțiune de bază diagnosticată - cere sfatul medicului. 

Când e mai bine să te cântărești?

Fii consecvent atunci când te cântărești. Cea mai mică greutate a zilei o ai după ce te-ai trezit, ai golit vezica și ai avut scaun. Sigur că poți alege să te cântărești în alt moment al zilei. Important e ca, pentru o măsurare exactă, să te cântărești mereu în același moment din zi. De asemenea, e important să așezi cântarul pe o suprafață dură, pe care să stea fix.

Cum poți evalua variația medie a greutății?

Cântărirea de mai multe ori pe parcursul întregii zile nu va măsura kilogramele acumulate sau kilogramele pierdute, dar te va ajuta să evaluezi fluctuația greutății în timpul zilei. 

Ce faci dacă vrei să slăbești 2-3 kilograme?

Pentru a pierde un număr mic de kilograme trebuie să arzi mai multe calorii decât consumi. Poți măsura pierderea în greutate cântărindu-te în același moment al zilei și în aceleași circumstanțe (de exemplu, îmbrăcat cât mai sumar și fără încălțări). 
De multe ori, e mai ușor să scazi în greutate când ai mai multe kilograme în plus dar, pe măsură ce te apropii de greutatea ideală, devine tot mai greu. Reducerea gustărilor sau reducerea dimensiunii porțiilor te poate ajuta să slăbești 2-3 kilograme într-o lună.

Cum faci dacă vrei să slăbești mai mult de 3 kilograme?

De reținut este că trebuie să consumi mai puține calorii, să arzi mai multă energie, sau și una, și alta. Nu te baza pe o dietă restrictivă, deoarece kilogramele pierdute repede se întorc și mai repede. 

Alege mai degrabă un stil alimentar ceva mai permisiv, cum ar fi dieta medieraneeană, care să te ajute să pierzi cam un kilogram pe săptămână. De asemenea, orientează-te spre un gen de mișcare pe care s-o poți practica fără mari sacrificii, astfel încât să nu renunți a doua zi.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - 9 medical reasons for putting on weight
https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/nine-medical-reasons-for-putting-on-weight/
Mayo Clinic - Unexplained weight loss
https://www.mayoclinic.org/symptoms/unexplained-weight-loss/basics/causes/sym-20050700


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0