Ce să mănânci de Crăciun dacă ești la dietă

Ții regim de ceva vreme și ai început să vezi rezultate, însă, odată cu venirea Sărbătorilor, te gândești cu teamă la cum ți-ar putea fi afectată dieta. Ce mănânci de Crăciun când ești la regim?

Sărbătorile de iarnă vin de fiecare dată cu mese îmbelșugate și cu imposibilitatea de a te sustrage de la ele. Unele persoane decid să mănânce de toate, fără restricții, cu gând că se apuce de regim și sală de la 1 ianuarie, iar altele abia se ating de mâncare și se simt vinovate dacă au mâncat o felie întreagă de prăjitură. Dar ce te faci când ești la dietă și Crăciunul se apropie cu repeziciune? 

Pe de o parte, vrei și tu să simți atmosfera de petrecere și să te bucuri de o sarma, o felie de cozonac și un pahar cu vin împreună cu cei dragi, dar, pe de altă parte, nu vrei să arunci pe fereastră eforturile depuse pentru a ajunge la silueta dorită. Cum procedezi? 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Alege conștient ce mănânci

Știi deja că masa de Crăciun va fi plină cu diverse aperitive, preparate din porc, ciorbe grele, salate cu maioneză, sarmale și prăjituri. Înainte de a le refuza pe toate din start pentru a nu-ți sabota dieta, gândește-te concret ce anume ți-ar plăcea cu adevărat să mănânci dintre toate acestea, de ce preparat ți-e poftă de multă vreme și cum te vei simți după ce o să-l mănânci. Abia apoi alege ce vei consuma. Poate e vorba de o porție de piftie cu o felie de pâine. Sau poate de două sarmale ori de o ciorbă de porc cu zeamă de varză.

Ascultă-ți cu atenție corpul și poftele și nu mânca din toate cele de pe masă doar pentru le vezi în fața ochilor. De asemenea, mestecă încet: cercetările¹ arată că în acest fel vei deveni conștient mai repede de semnalele de sațietate pe care corpul ți le transmite și vei consuma mai puține calorii.

Nu te lăsa intimidat de gazdă

Gazdele mesei de Crăciun, fie că e vorba de părinți, rude sau prieteni, vor insista mereu ca oaspeții să încerce toate preparatele. Mai ales dacă ești genul de persoană amabilă cu toată lumea, căreia îi e greu să refuze cererile altora, ia-ți măsuri de precauție. De cum te așezi la masă, privește cu încântare felurile de mâncare, spune cu voce tare că toate arată delicios, după care alege ce consideri tu de cuviință (chiar dacă e vorba de numai două linguri de salată de ciuperci cu un castravete crud) și concluzionează: „Iau puțin din asta, iar mai târziu le încerc și pe celelalte!”

Planifică-ți mesele

Dacă ești la dietă și știi că de Crăciun te vei plimba de la o rudă la alta și toate vor vrea să îți dea ceva de mâncare, lucrurile sunt și mai simple: îi poți spune fiecărei gazde că ești plin de la vizita precedentă, așa că nu vei lua decât două linguri de salată boeuf, de poftă sau o felie de cozonac sau poate chiar numai o cafea. Așa, îți respecți și planul de a mânca echilibrat și nici nu ofensezi pe cineva. În plus, cum anul acesta e recomandat să ne întâlnim cu persoanele din afara gospodăriei doar cu masca de protecție pusă, poți scăpa mai ușor de ofertele de a sta la masă.

Menține-ți obiceiurile sănătoase

Pentru a nu te abate prea tare de la calea dietei tale, e recomandat ca în principiu să nu renunți la obiceiurile alimentare sănătoase, dar să te împaci cu ideea că e în regulă să deviezi puțin de la ele de Crăciun. Dacă, de exemplu, la prânz ești obișnuit să mănânci piept de pui la grătar cu salată verde, la masa de Crăciun e greu de crezut că vei găsi așa ceva. Alege, deci, o felie de friptură de porc cu câteva murături sau două-trei sarmale fără mămăligă, dar cu un ardei verde alături. În acest fel, nu vei atrage nici priviri nedorite și nici nu te vei îndepărta semnificativ de la regimul tău. Dacă ești o persoană care adoră dulciurile și nici n-ai mai mâncat de mult, pentru că ai fost la regim, o felie de prăjitură pe zi n-o să îți dea peste cap eforturile depuse pentru a slăbi. Dar ai grijă să te limitezi la una singură!

Nu uita de exercițiul fizic și de hidratare

Chiar dacă regimul tău nu include sport, pentru a menține echilibrul de Sărbători e bine să te miști mai mult decât de obicei. Lasă mașina acasă și mergi pe jos până la rude sau la prieteni, după masa de prânz sau cea de seară plimbă-te o oră prin parc cu animalul de companie sau cu un prieten pe care nu l-ai mai văzut de mult sau, dacă vrei să rămâi în casă, efectuează câteva exerciții înăuntru, cu fereastra deschisă, pentru a contribui la arderea caloriilor suplimentare. Indiferent de ce mănânci de Sărbători și de cât te miști, nu uita să bei măcar opt pahare cu apă zilnic, așa cum faci de obicei, pentru o bună funcționare a sistemului digestiv, pentru eliminarea eficientă a deșeurilor din corp și pentru oxigenarea întregului organism. 

Cel mai important: Crăciunul este despre oameni

Regula de bază pentru Sărbători ar trebui să fie că acestea nu au de ce să-ți dea viața peste cap, să te facă să mănânci exagerat sau să cheltui sume exorbitante, ci că sunt menite pentru relaxare, conectarea cu cei dragi și privitul cu optimism spre viitor. Anul acesta, Sărbătorile arată diferit, din cauza pandemiei care ne-a schimbat obiceiurile și viețile tuturor prin limitări și interdicții. Întâlnirea cu persoanele dragi poate fi imposibilă, dacă sunt în altă țară sau într-un oraș aflat în carantină, dar trebuie să te conectezi măcar la telefon sau printr-un apel video. 

Pe cât posibil, ajută persoanele aflate la ananghie, cu câteva alimente sau jucării pentru copii și vizitează-ți persoanele în vârstă din familie dacă locuiți în același oraș și du-le ce au nevoie, dar mergi numai cu mască de protecție și dacă te simți bine, pentru a nu le pune sănătatea în pericol.

Crăciunul este în primul rând despre oameni și despre conexiunile pe care le avem cu cei dragi, despre generozitate și ajutor necondiționat și mai puțin despre ceea ce mâncăm.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - A systematic review and meta-analysis examining the effect of eating rate on energy intake and hunger
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24847856/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0