Bauturi care te ajuta in lupta cu obezitatea

Lupta cu kilogramele în plus poate fi mai ușoară cu ajutorul unor băuturi care stimulează arderile calorice și accelerează procesul de slăbire. Iată ce băuturi îți pot fi aliați de nădejde în lupta cu obezitatea!

Hidratarea este extrem de importantă, mai ales dacă îți dorești să slăbești. Consumă multă apă, dar și alte băuturi, fie ele calde sau reci, pentru a reduce apetitul și pentru a menține nivelul optim de hidratare al organismului.

Totuși, e important să alege doar acele băuturi care ajută la reducerea poftei de mâncare. Din păcate, sunt multe băuturi care dau poftă de mâncare și care pot contribui la creșterea în greutate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De exemplu, alcoolul și băuturile carbogazoase conțin doar calorii goale, de aceea trebuie evitate, mai ales dacă te confrunți cu obezitatea. Zahărul adăugat poate provoca, de asemenea, creșterea glicemiei, făcându-te să poftești la mai mult zahăr.

Un alt lucru de remarcat: cele mai multe băuturi nu conțin fibre, care dau senzația de sațietate. Așa că dacă bei astfel de băuturi, vei ajunge să consumi mai multe calorii în general. Cu alte cuvinte, să nu acorzi o atenție deosebită caloriilor din băuturi poate duce cu ușurință și rapid la consumarea mai multor calorii decât ai nevoie de fapt. Mai mult, dincolo de creșterea în greutate, consumul frecvent a acestor băuturi bogate în zahăr poate crește riscul de diabet de tip 2, boli de inimă și alte boli cronice. În plus, consumul mare de băuturi dulci a fost asociat cu un risc crescut de deces prematur.

Din fericire, dacă ai fost diagnosticat cu obezitatea, există o varietate de băuturi cu conținut scăzut de calorii, cu numeroase beneficii pentru sănătate, pe care le poți adăuga cu ușurință în dietă începând de astăzi. 

Băuturi pe care le poți consuma dacă te confrunți cu obezitatea

Consumă aceste băuturi pe post de gustare între mese, pentru o doză de energie, precum și pentru stimularea metabolismului.

Apa

Apa este imperativă pentru a pierde în greutate, dar și pentru a-ți menține sănătatea în general. Apa este necesară pentru metabolism, circulație, energie, digestie și pentru fiecare funcție din corpul tău.

 

O revizuire sistematică din 2019 a analizat mai multe studii care au arătat efectul pe care consumul de apă l-a avut asupra pierderii în greutate 1. Specialiștii au descoperit că reducerea semnificativă în greutate este asociată cu un aport crescut de apă.  

În plus, probabil că știi deja că este ușor să amesteci semnalele de foame și de sete pe care ți le dă organismul. S-ar putea să-ți fie de fapt sete când crezi că îți este foame. Din acest motiv, specialiștii recomandă să bei un pahar plin de apă înainte de a mânca pentru a îți măsura corect apetitul. Ai grijă să consumi cel puțin opt pahare de apă pe zi și chiar mai multe dacă ai fost foarte activ sau ai transpirat mult.  

Suc de ananas cu zeama de limetă

Ananasul conține bromelaină, care este bogată în enzime ce stimulează digestia, dar combate și inflamația. Acest suc îți va oferi o doză de energie fără multe calorii. Ca să prepari suc de ananas cu zeamă de limetă, iată de ce ingrediente ai nevoie!

Ingrediente:

  • 1 cană de ananas proaspăt
  • ½ linguriță de scorțișoară
  • 2 linguri de zeamă de limetă

Pune ananasul tăiat cuburi în blender. Transformă-l în suc, strecoară-l și pune-l într-un pahar. Adaugă scorțișoară, zeama de limetă și consumă sucul imediat ce îl prepari.

Suc de ghimbir cu zeamă de lămâie

Ghimbirul este benefic pentru sistemul gastrointestinal, în timp ce limeta estompează pofta de mâncare.

Prepari suc de ghimbir cu zeamă de lămâie astfel:

Ingrediente:

  • 1 bucățică de 2-3 cm de ghimbir
  • ½ limetă
  • 1 cană de apă rece

Toacă ghimbirul și pune-l în blender, adaugă apa și zeama de la jumătatea de limetă. Consumă băutura răcită cu cuburi de gheață.

Ceai verde

Un studiu din 2019 , publicat în British Journal of Clinical Pharmacology a arătat că extractul de ceai verde este legat de o greutate, un indice de masă corporală (IMC) și un procent de grăsime corporală mai mici 2

Prepară o ceașcă de ceai verde folosind un pliculeț de ceai verde și apă fierbinte. Poți stoarce puțină zeamă de lămâie sau limetă pentru a-i spori aroma. Studiile făcute în domeniu arată că acest tip de ceai are proprietatea de a reduce greutatea corporală și de a elimina grăsimile din organism. Pentru a spori efectele ceaiului verde, poți consuma pudra matcha, obținută din ceai verde. Matcha este un aliat de nădejde în timpul curelor de slăbire.

Cafeaua

Și cafeaua te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus, aceasta având un efect pozitiv asupra metabolismului. Cercetătorii au descoperit într-un studiu realizat în 2020 3 că patru cești de cafea consumate pe parcursul unei zile ar putea reduce grăsimea corporală cu până la patru procente.

Mare atenție, însă, cafeaua trebuie consumată fără zahăr și fără lapte dacă vrei să slăbești. În cazul în care gustul acesteia nu îți place, poți folosi un îndulcitor pe baza de Ștevia. Cafeaua nu numai că te ajută să slăbești, însă te poate ajuta și să îți menții greutatea, pe termen lung. Un studiu mai vechi, făcut de cercetătorii de origine germană, arată că persoanele care consumă cafea în mod regulat își mențin mai bine greutatea de-a lungul timpului, în comparație cu persoanele care nu beau cafea în mod frecvent.

Ceai de ghimbir

Ghimbirul reduce apetitul și stimulează arderile calorice. Mai mult decât atât, ceaiul de ghimbir determină organismul să consume mai multe calorii pentru digestia și absorbția nutrienților. De aceea, se recomandă ca acesta să fie consumat după fiecare masă.

Iată cum prepari ceaiul de ghimbir!

Ingrediente:

  • 1 bucățică de ghimbir, tăiată bucățele
  • apă fierbinte
  • coajă de lămâie

Pune ghimbirul în apa care clocotește, oprește apoi focul, adaugă coajă de lămâie și acoperă recipientul în care ai pregătit ceaiul. După 3 minute, poți strecura ceaiul și îl poți consuma.

Băutură pe bază de apă de cocos

Apa de cocos suprimă apetitul și sporește senzația de sațietate. Semințele de fenicul, pe lângă proprietățile benefice pentru digestie, au și avantajul de a stimula eliminarea toxinelor din organism.

Ca să prepari apa de cocos, ai nevoie de:

  • 1 cană de apă de cocos
  • ¼ cană de ananas
  • ½ linguriță de semințe de fenicul

Pune ananasul în blender, alături de apa de cocos și de semințele de fenicul. Pornește blenderul și transformă amestecul într-un suc gustos. Consumă această băutură cu câteva cuburi de gheață.

Ceaiul negru

Ca și ceaiul verde, și ceaiul negru conține compuși care pot stimula pierderea în greutate. Ceaiul negru este un tip de ceai cu o aromă mai puternică și o culoare mai închisă spre deosebire de alte tipuri de ceai. Acesta este bogat în polifenoli, inclusiv flavonoide. Polifenolii sunt antioxidanți puternici care pot ajuta la reducerea greutății corporale.

Studiile au arătat că polifenolii care se găsesc în ceaiul negru susțin pierderea în greutate prin reducerea aportului de calorii, stimulând descompunerea grăsimilor și creșterea bacteriilor intestinale prietenoase 4.

Un studiu mai vechi efectuat pe 111 persoane a arătat că persoanele care au consumat trei căni de ceai negru zilnic timp de trei luni au slăbit mai mult și au avut reduceri mai mari ale circumferinței taliei în comparație cu un grup de control.

Un alt studiu efectuat pe 2.734 de femei a constatat că persoanele cu un aport mai mare de alimente și băuturi bogate în flavonoide, cum ar fi ceaiul negru, aveau grăsime corporală și grăsime abdominală semnificativ mai scăzute decât femeile care consumau mai puține flavonoide dietetice.

Laptele de nuci

Acesta are un conținut foarte scăzut de calorii și, în funcție de laptele pe care îl alegi, poate fi o sursă excelentă de fier, vitamina E și antioxidanți. Dacă este fortificat, laptele de nuci oferă, de asemenea, calciu și vitamina D. Cea mai bună opțiune este laptele de nuci neîndulcit. Soiurile îndulcite conțin foarte mult zahăr adăugat, așa că trebuie evitat.

Băuturile vegetale conțin, în general, mai puține calorii decât laptele obișnuit, conform unui studiu din 2020, așa că pentru persoanele care doresc să-și reducă aportul de calorii, trecerea la lapte pe bază de nuci, cum ar fi laptele de migdale, poate fi o alegere înțeleaptă 5. De exemplu, doar o cană de lapte integral conține 149 de calorii, în timp ce doar o ceașcă de lapte de migdale are 60 de calorii.

Kombucha

Este un ceai fermentat. În timpul procesului de fermentație, se formează probiotice care susțin sănătatea. Într-un articol din 2021 publicat în Current Developments in Nutrition, consumul de kombucha a dus la o scădere a aportului general de calorii și macronutrienți 6. Acest lucru se poate datora faptului că kombucha suprimă apetitul sau îi face pe participanți să se simtă mai plini din cauza volumului de lichid, punctează specialiștii.  Cu toate acestea, kombucha conține în mod natural zahăr, așa că analizează eticheta și cumpără doar produsele care au mai puțin de 15 g de zahăr per sticlă.  

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Effect of water consumption on weight loss: a systematic review”, Nutr Hosp. 2019, Guillermo Bracamontes-Castelo, Montserrat Bacardí-Gascón, Arturo Jiménez Cruz
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31657610/
2 Studiul „Does green tea extract enhance the anti-inflammatory effects of exercise on fat loss?”, British Journal of Clinical Pharmacology, 20 November 2019, Reza Bagheri, Amir Rashidlamir, Damoon Ashtary-Larky, Alexei Wong, Meysam Alipour, Mohamad S. Motevalli, Amel Chebbi, Ismail Laher, Hassane Zouhal
https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bcp.1417
3 Studiul „The effect of coffee consumption on insulin sensitivity and other biological risk factors for type 2 diabetes: a randomized placebo-controlled trial”, Am J Clin Nutr. 2020 Feb 1, Derrick Johnston Alperet,  Salome Antonette Rebello, Eric Yin-Hao Khoo, Zoey Tay, Sharna Si-Ying Seah, Bee-Choo Tai, E-Shyong Tai, Shahram Emady-Azar, Chieh Jason Chou, Christian Darimont, Rob M van Dam 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31891374/
4 Studiul „Decaffeinated green and black tea polyphenols decrease weight gain and alter microbiome populations and function in diet-induced obese mice”, Eur J Nutr. 2018 Dec, Susanne M Henning, Jieping Yang, Mark Hsu, Ru-Po Lee, Emma M Grojean, Austin Ly, Chi-Hong Tseng, David Heber, Zhaoping Li
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28965248/
5 Studiul „„Milk Analog: Plant based alternatives to conventional milk, production, potential and health concerns”, Crit Rev Food Sci Nutr. 2020; Anna Aleena Paul, Satish Kumar, Vikas Kumar, Rakesh Sharma 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31617734/
6 Studiul „The Effects of Kombucha Consumption on Cardiometabolic Parameters in Human Participants”, Current Developments in Nutrition, 2021, Alexandra Uhren, Maria Morgan-Bathke, Kelsey McLimans
https://academic.oup.com/cdn/article/5/Supplement_2/377/6293420?login=false


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0