Testul ETiC: este abuzul in copilarie un indicator al starii de sanatate la viata adulta?

Suferi de depresie și/sau stări anxioase? Manifești dependență de alcool, plasezi pe ascuns pariuri (online ori în cazinouri) sau frecventezi sălile de jocuri, periclitând situația financiară personală și a celor dragi? Sau ai atacuri de panică și nu reușești să le găsești cauza? Starea ta de sănătate se depreciază? Poate ar fi un moment bun de reflecție la experiențele copilăriei, pentru a conștientiza anumite aspecte din trecut pe care, chiar dacă nu le mai poți schimba, poți acționa în prezent pentru a le gestiona mai sănătos cu ajutorul specialștilor, în așa fel încât să-ți optimizezi starea de bine (fizică și mintală).

Vorbeam recent într-un alt articol despre importanța experiențelor pin care trece un copil în timpul primilor ani de viață și despre urmele pe care le lasă pe termen lung asupra lui actele de violență. Menționam că doar 1 din 10 adulți din România consideră că nu este normal să-ți lovești copilul și nu e de mirare că auzim adesea adulți care spun „lasă că și eu am luat bătaie când eram mic și acum sunt OK".

Este o abordare complet greșită, în special pentru că nu conștientizăm că multe dintre problemele de sănătate mintală sau fizică pe care le avem în prezent se datorează, poate, și unor experiențe traumatizante din copilărie.

Crezi ca suferi de depresie?

De exemplu, peste 90% din totalul persoanelor care apelează la antidepresive au avut mai mult de 4 experiențe traumatizante (bătăi, violență) în copilărie. Surprinzător este și că 11% dintre cei diagnosticați cu afecțiuni ale ficatului au avut și ei cel puțin 4 astfel de experiențe.

Așadar, trebuie să ne gândim că undeva, în subconștient, toate lucrurile pe care le trăim în copilărie ne influențează într-un fel sau altul viața de adult.

Ce ar fi de facut?

Dacă suntem părinți

În primul rând, dacă suntem părinți sau bunici, să ne gândim bine înainte de a ceda impulsului de a ne jigni, pedepsi sau lovi copiii. Abordarea inevitabilelor greșeli pe care le fac copiii ar trebui făcută într-o manieră matură, bazată pe explicații logice, ferme, dar dublate de o atitudine plină de dragoste și respect față de micuța ființă.

Dacă suntem adulți cu un astfel de istoric

Daca suntem adulți cu astfel de experiențe în istoricul personal, în primul rând să conștientizăm problemele cu care ne confruntăm din cauza abuzului din copilărie. Nu putem acționa asupra trecutului, însă, prin conștientizare și căutarea ajutorului de specialitate, putem acționa asupra unor dependențe (precum cea de alcool, de jocuri de noroc, de droguri etc.) cu ajutorul specialiștilor, psihologi sau psihiatri, întrucât există situații în care gestionarea corectă a dependențelor și co-dependențelor se face și cu sprijin farmacologic.

Alternative sănătoase

Să facem loc în programul nostru zilnic sau săptămânal pentru alternative sănătoase de petrecere a timpului liber și să înlocuim obiceiurile nocive cu activități în aer liber, meditație, yoga, activități culturale, sesiuni de dans și muzică, hobby-uri plăcute, grădinărit, pescuit, sporturi de grup, plimbări cu prietenii sau familia în parc, pădure, excursii etc.

Abuzurile din trecut și prezentul

Poate că multe dintre problemele de dependență sau de sănătate fizică ori mintală cu care te confrunți sunt cauzate de situațiile abuzive la care ai fost supus(ă) în copilărie. Primul pas este să le conștientizezi și să le ințelegi, pentru ca ulterior să le analizezi și să încerci să cauți soluții.

Studiul din spatele Testului despre Experienţe Traumatice în Copilărie

Testul ETiC (Experienţe Traumatice în Copilărie) a stat la baza unui studiu extrem de vast, realizat acum 20 de ani, pe 17.500 de respondenți, cu privire la corelația dintre abuzul la vârsta copilăriei și starea de sănătate la vârsta adultă. Este vorba despre studiul realizat de Center for Disease Control and Prevention și Kaiser Permanente din Statele Unite ale Americii. Acest studiu a demonstrat că experiențele traumatizante din copilărie reprezintă un risc major pentru dezvoltarea armonioasă a creierului, a sistemului imunitar, a sistemului endocrin etc.

Semnal de alarmă

Un număr mare de experiențe traumatizante în copilarie triplează riscul de boli cardiace și reduce speranța de viață cu 20 de ani. Acest lucru nu înseamnă neapărat o condamnare, ci mai degrabă un semnal de alarmă care vă încurajează să interveniți chiar acum prin implementarea unor reguli sănătoase pentru a preveni aceste afecțiuni sau agravarea lor.

Schimbări și măsuri accesibile

Schimbări în planul de alimentație, administrarea de suplimente specifice pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și susținerea imunității (cum ar fi cele cu acizi grași omega 3,6,7,9, vitamina D, magneziu, vitaminele E și C, antioxidanți, coenzima Q10, quercetina etc., alături de mișcare și relaxare în aer liber, pot constitui soluții la îndemână pentru sănătatea ta fizica și mintală.

Testul ETiC

Te încurajez să-ți faci și tu testul, urmând pașii următori:

  1. pentru fiecare răspuns cu „DA” vei acumula un punct
  2. la final, vei aduna toate punctele și vei obține scorul ETiC

Acesta reprezinta doar un ghid general: îți oferă informații cu privire la unul dintre factorii de risc, fără să ia în considerare alți factori care influențează starea de sănătate. 

Înaintea împlinirii vârstei de 18 ani:

  1. Au existat situații frecvente în care un părinte sau un alt adult din godposărie să-ți adreseze injurii, să te insulte, să te demoralizeze, să te umilească ori să se fi comportat în vreun fel care să-ți inducă teama că vei fi agresat fizic?
  • Nu = 0
  • Da = 1
  1. Au existat situații frecvente în care un părinte sau un alt adult din casă te-a împins, lovit, a aruncat cu ceva în tine sau te-a lovit atât de tare încât să fi rămas cu semne sau răni?
  • Nu = 0
  • Da = 1
  1. Au existat vreodată situații în care un părinte sau o persoană cu cel puțin 5 ani mai în vârstă să te atingă cu tentă sexuală sau să fi încercat să aibă contact sexual cu tine?
  • Nu = 0
  • Da = 1
  1. Ai simțit vreodată că nimeni din familia ta nu te consideră important, nu te iubește sau nu te susține?
  • Nu = 0
  • Da = 1
  1. Ai simțit vreodată că nu ai suficientă mâncare, sau a trebuit să porți haine murdare, sau ai avut sentimentul că nu aveai pe cineva care să te protejeze?
  • Nu = 0
  • Da = 1
  1. Au fost părinții tăi vreodată despărțiți sau divorțați?
  • Nu = 0
  • Da = 1.
  1. S-a aflat vreodată mama ta în situația de a fi împinsă, lovită, bruscată, bătută, pălmuită sau amenințată cu o armă albă sau de foc?
  • Nu = 0
  • Da = 1
  1. Ai locuit vreodată cu cineva care avea probleme cu alcoolul sau cu drogurile?
  • Nu = 0
  • Da = 1
  1. Ai avut vreodată vreun membru al familiei care să fi suferit de depresie, boli mintale sau care să fi încercat să se sinucidă?
  • Nu = 0
  • Da = 1
  1. Ai avut vreodată vreun membru al familiei care să fi făcut închisoare?
  • Nu = 0
  • Da = 1

TOTAL: ______


Scorul EtiC VERSUS

Scorul EtiC VERSUS 0
ETiC
1
ETiC
2
ETiC
3
ETiC
4-10
ETiC
Alcoolism și jocuri de noroc 2% 6% 10% 12% >16%
Antidepresive 30% 50% 60% 70% >90%
Violenţă domestică 2% 4% 5% 6% >11%
Fumat 6% 7% 9% 11% >13%
Depresie cronică 10% 18% 22% 30% >35%
Tentative de suicid 2% 3% 5% 10% >18%
Boli cardiovasculare 3,5% 4% 4,5% 5% 6%
Boli de ficat 5% 6% 8% 10% >11%
Contact sexual timpuriu (15 ani) 5% 12% 15% 18% >26%
Dificultăţi în desfăşurarea muncii 6% 9% 11% 15% >18%
Abuz de droguri 1% 3% 4% 5% >8%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dacă ai obținut un scor mare la testul ETiC, ia măsuri începând chiar din acest moment! Viața și sănătatea ta sunt prețioase și, chiar dacă nu poți schimba trecutul, prezentul și viitorul îți aparțin în totalitate. Meriți să te iubești mai mult, gestionând corect starea ta de sănătate psihică și fizică.

World Vision Romania a pus la punct un raport care trage semnale de alarma în privința modului în care este privită „bătaia" în rândul părinților din România.

Oana Cuzino este ambasador oficial al campaniilor World Vision Romania.

 

Sursa foto: Shutterstock

Surse bibliografie:

Relationship of Childhood Abuse and Household Dysfunction to Many of the Leading Causes of Death in Adults; The Adverse Childhood Experiences (ACE) StudyVincent J Felitti MD, FACP Robert F Anda MD, MS Dale Nordenberg MD Valerie Edwards BA Mary P Koss PhD James S Marks MD, MPH

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0