Dependențele - cum sunt accentuate de starea de anxietate generată de pandemia COVID-19?

Experții în sănătate sunt de părere că dependențele, precum cele de alcool, tutun și jocuri de noroc, au crescut semnificativ în intensitate pe durata pandemiei, din cauza stărilor repetate de carantină impuse de infectarea prprie sau a  persoanelor din jur . Aceștia sunt de părere că izolarea socială, combinată cu stresul și anxietatea, precum și problemele financiare, sunt factorii declanșatori. De multe ori, aceste dependențe sunt însoțite de alienare, probleme la serviciu și în viața de familie sau în relația cu partenerul. În cazul anumitor dependențe, precum cea a jocurilor de noroc, nu există tratament medicamentos, ci forme de terapie, precum cea psihologică, ce reprezintă un proces la care multe persoane afectate nu sunt dispuse să adere. 

Dacă ai încercat să te lași de fumat, să nu mai consume alcool zilnic sau să nu mai joci jocuri online și resimți simptome de sevraj, înseamnă că este vorba despre o dependență. În timp ce cuvântul dependență ne duce cu gândul numai la substanțe, jocurile online și cele de noroc pot da, la rândul lor, ceea ce se numește dependență de proces. Iar toate aceste tipuri de dependență se manifestă mai intens în contextul pandemiei. 

Potrivit specialiștilor,  oamenii care au trait mai mult timp  izolați la domiciliu sunt cel mai la risc din punct de vedere  a accentuării dependențelor deja existente. În plus, chiar și cei care nu aveau o anumită dependență în trecut au fost mult mai predispuși în a dezvolta una în cursul lunilor de carantină și distanțare socială regasind in acestea o forma de falsa eliberare de stres.

Ei sunt de părere  că viața a devenit mult mai dificilă în ultimiil ani, iar oamenii caută orice le poate aduce alinare și care îi poate distrage de la situația în care ne aflăm, care produce multă anxietate la nivel colectiv. Acest lucru poate duce la un atașament pathologic față de substanțe și procese, precum jocurile online și cele de noroc. 

În timp ce nivelul și formele de dependență au crescut în ultimii ani, specialiștii au constatat că pandemia COVID-19 le-a exacerbate, fapt deosebit de îngrijorător. Pentru multe persoane, situația este gravă, având nevoie de consiliere terapeutică, tratament medicamentos și chiar internare în centre de tratament specializate. 

Cum se explica cresterea nivelului de  anxietate?

 Anxietatea este generată si amplificata de incertitudine. Există atât de multe incertitudini chiar si acum, in conditiile  existentei vaccinului ca solutie salvatoare propusa de oamenii de stiinta. Dar sa nu ne ascundem dupa deget, mediile de socializare, presa, anumite persoane cu putere de influenta sau notorietate intretin permanent controversele de tot felul si  există întrebări persistente despre cât durează imunitatea, daca vaccinul ne protejeaza si de tuplinile nou aparute, cum ar fi delta sau miu, cât de susceptibili sunt copiii la COVID-19, când se vor vaccina si daca acest lucru este oportun. Unii oameni in special cu pregatire stiintifica cred cu tarie in variantele avantajoase ale preventiei, altii se ancoreaza cu  putere in zona de negare si de perpectiva prapastioasa in timp ce majoritatea sunt undeva pe la mijloc, ceea ce le sporeste si mai mult anxietatea. 
Nimeni în viață astăzi nu a traversat vreodată o pandemie globală într-o lume digitală. Este un univers pe care il  inventăm pe măsură ce traim, așa că, desigur, suntem nerăbdători sa ii aflam sfarsitul si ne punem increderea in scenariile optimiste, de revenire la normal. Pana atunci insa multi oameni, indiferent de partea baricadei pe care se situeaza, pro sau contra vaccin, pro sau contra gravitatii bolii, cu o senzația de  epuizare,  anxietate sau deprimare si dezgust sau chiar agresivitate fata de reactiile celor din jur cu care nu sunt de acord. La unii resursele  de disponibiltate in a auzi si allte argumente contrar convingerilor lor personale sunt reduse, ceea ce face si mai dificilă navigarea în straturile de incertitudine si sunt susceptibili pentru a cadea si prada agravarii unor dependentelor distructive. Nu este obligatoriu, insa riscul exista.

Ce sunt dependențele?

Deși procesul și tipurile de dependență sunt complexe, pe scurt, o dependență este un comportament ce activează centrul de recompensă al creierului, oferind o senzație de plăcere, alinare și calmare a individului. Adoptarea unui comportament de dependență crește nivelul de dopamină la nivelul creierului, iar plăcerea obținută din acest comportament asigură repetarea sa, de către individ. În această clasă, pe lângă, tutun, alcool și jocuri, pot intra și mâncatul, shopping-ul de orice fel, antrenamentele fizice și colecționarea de obiecte, printre altele. 

Odată cu instalarea carantinei și a măsurilor de distanțare socială, majoritatea dintre noi am resimțit stare de panică și anxietate, dar pentru persoanele cu diverse tipuri de dependență, fenomenul a fost mai dăunător, intensificându-le dorința de a repeta comportamentul deviant pentru a se elibera de stres și de sentimentele de îngrijorare. Printre principalele emoții negative care duc la intensificarea dependenței se numără, în contextul pandemic, singurătatea, grijile de natură financiară și al siguranței locului de muncă, problemele în familie și în relația de cuplu. 

Dependenta de alcool in pandemie 

Dependența de alcool la internare a crescut de la 3% în perioadele pre-pandemice la 3,7% în timpul pandemiei, , iar pacienții internați cu tulburare de consum de alcool (AUD) au avut un risc crescut de 16 ori de sănătate mintală și probleme de comportament , a raportat Mohsan Subhani, MBBS, de la Universitatea din Nottingham din Anglia.

Pacienții cu COVID-19 cu AUD au avut spitalizări mai lungi decât cei fără AUD, iar printre cei care au murit de COVID-19, pacienții cu AUD au fost semnificativ mai tineri, cu 8 ani în medie, potrivit unei prezentări la Asociația Europeană Virtuală pentru studiul ficatului Congresul Internațional al ficatului.

Studiul  subliniază impactul pandemiei COVID-19 asupra comportamentelor legate de consumul de alcool. O proporție mai mare dintre cei admiși în timpul acestei pandemii erau dependenți de alcool și admiși ca urgență medicală, au concluzionat Subhani și colegii în rezumatul lor. In general, pacientii au avut un statut socio-economic mai mare si, daca au avut infectie COVID-19, au murit la o varsta semnificativ mai mica.

Creșterea consumului de alcool a fost obișnuită în timpul pandemiei, deoarece oamenii găsesc modalități de a face față stresului și pierderii, a declarat pentru MedPage Today Sajid Jalil, MBBS, MS, de la Universitatea de Stat din Ohio, Colegiul de Medicină Wexner Medical Center din Columbus. Hepatita alcoolică apare de obicei din tulburarea severă a consumului de alcool, dar la pacienții mai tineri vine de obicei cu un prognostic mai bun, a spus el.


„Ceea ce este surprinzător la acest studiu este că pacienții mai tineri sunt la fel de vulnerabili și [acest lucru] poate indica hepatotropismul SARS-COV-2 și leziuni mediate de imunitate. "a spus Jalil, care a adăugat că alte studii recente au constatat rate mai mari de mortalitate prin COVID-19 la pacienții cu boli hepatice alcoolice, boli hepatice cronice sau ciroză.

Ratele mortalității specifice alcoolului au crescut în Marea Britanie din 2001, crescând cu 20% doar anul trecut, iar această tendință a fost o preocupare în creștere pe tot parcursul pandemiei, a explicat Subhani.

Si un studiu recent realizat de cercetători din Spania a constatat că pacienții cu AUD și COVID-19 aveau risc  mai mari de  spitalizare cu cel puțin o zi și un risc de 3,15 ori mai mare de a dezvolta cel puțin un simptom neuropsihiatric.

Subhani a declarat că studiul echipei sale a arătat o schimbare în distribuția socială și demografică a AUD în timpul pandemiei.

„Credem că acest lucru va ajuta la segmentarea socială pentru tulburarea consumului de alcool și la furnizarea serviciilor de suport pentru alcoolice. Direcționarea grupurilor cu risc ridicat prin identificarea timpurie, urmată de intervenție, oferă cea mai bună oportunitate de a reduce numărul pacienților care prezintă boală hepatică în stadiu final. și alte daune legate de abuzul de alcool ", a menționat el.

Pentru studiu, cercetătorii au comparat datele înregistrărilor electronice ale sănătății la două grupuri de pacienți internați la Spitalul Universitar Nottingham: o cohortă pre-pandemică de 27.356 pacienți (aprilie-octombrie 2019) și o cohortă pandemică care implică 20.598 pacienți (aprilie-octombrie 2020)

Dependenta de jocuri de noroc

În plus, în cazul dependenței de jocuri online și/sau de noroc, izolarea a reprezentat un mediu propice de divertisment, alungare a anxietății și a trecerii mai rapide a timpului. Mai mult, motivația din spatele unor persoane în acest sens a fost chiar una financiară. Visul multora a fost de a se îmbogăți din jocuri de noroc, pentru a se asigura în cazul concedierii sau al unei noi crize economice. 

Potrivit experților, stresul este mereu factorul de bază în spatele unei acțiuni de dependență, iar izolarea a fost mediul propice de dezvoltare a acestuia. Cercetătorii au tratat numeroși pacienți cu dependențe, iar printre aceștia s-a remarcat un nou profil de comportament deviant, cel al trading-ului cu criptomonede sau cu acțiuni la bursă. Aici dependența stă atât în acțiunea propriu-zisă, cât și în anticiparea acțiunii, și nu neapărat în potențialele câștiguri. Pentru multe persoane, trading-ul a devenit un adevărat sport în pandemie care s-a transformat, ușor, în dependență. Același principiu se aplică și în cazul shopping-ului online. 

Cercetătorii sunt de părere că un asemenea comportament este greu de reeducat deoarece, la fel ca în cazul celor cu un comportament alimentar compulsiv, cărora nu le poți spune să nu mănânce, nu le poți interzice oamenilor să nu stea pe internet. Mai mult, componenta interacțiunii virtuale a jucat un rol esențial în modelarea noilor tipuri de dependență. Pe mulți, izolarea i-a îndemnat să petreacă mai mult timp online, ceea ce a facilitat conturarea dependenței. 

Diagnostic și tratament

Când vine vorba de dependențele de substanțe, există mai multe opțiuni de tratament disponibile. De exemplu, în cazul dependenței de tutun există plasturi, gumă de mestecat și chiar suplimente cu rol de eliminare a nevoii de fumat. De asemenea, există numeroși psihoterapeuți specializați în gestionarea procesului renunțării la fumat și alcool. De asemenea, în cazul alcoolului, medicul curant poate crea o schema de tratament integrat pentru facilitarea procesului de renunțare la viciu.

În ceea ce privește noile forme de dependență, precum cele de shopping, jocuri online și de rețele de socializare, tratamentul poate fi o reală provocare iar cea mai la îndemână soluție – psihoterapia – nu este accesibilă oricui. 

În primul rând, este vorba despre un proces, și nu despre un tratament medicamentos care își face efectul în decursul unei perioade de timp bine delimitate. În al doilea rând, ședințele de psihoterapie sunt costisitoare, iar întregul proces se poate întinde chiar și pe durata mai multor ani. În contextul economic actual, multe persoane nu își permit un asemenea angajament.

Specialiștii recomandă, înainte de orice, apelarea la persoanele apropiate pentru susținere. Este nevoie, desigur, de un act de voință în primul rând din partea persoanei în cauză. Așadar, dacă simți că suferi de o dependență de orice fel, este important să accepți, mai întâi, viciul, apoi să te consulți cu cineva apropiat despre o strategie de recuperare. O persoană apropiată poate pune în perspectivă anumite aspecte pe care tu nu le remarci sau le omiți în mod voit, de aceea ai nevoie de o a doua pereche de ochi asupra problemei.  

Un alt aspect important de reținut este că, odată ce ai intrat într-un proces de recuperare, vei avea nevoie de alte activități care să te mențină interesată și care să te distragă de la tentația dependenței. De exemplu, dacă vorbim despre o dependență față de platformele de socializare, încearcă să ții telefonul mai departe de tine și să îl folosești doar atunci când e nevoie. În locul său, ține aproape o carte, o revistă sau găsește un nou hobby, precum împletitul sau grădinăritul.

Nu în ultimul rând, specialiștii afirmă că, în cazul dependenței de jocuri online și de noroc, persoana afectată prezintă mai multe probleme de natură psihică și/sau emoțională, care au contribuit la formarea viciului. Așadar, pentru acest tip de dependență, consilierea medical este opțiunea cea mai eficientă. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Online Gambling, Gaming Addiction Has Increased During COVID-19: Tips That Can Help
https://www.healthline.com/health-news/online-gambling-gaming-addiction-has-increased-during-covid-19-tips-that-can-help 
Stanford Medicine - How the pandemic is affecting people struggling with addiction
https://scopeblog.stanford.edu/2020/08/11/how-the-pandemic-is-affecting-people-struggling-with-addiction/ 

COVID-19-Related Neuropsychiatric Symptoms in Patients With Alcohol Abuse Conditions During the SARS-CoV-2 Pandemic: A Retrospective Cohort Study Using Real World Data From Electronic Health Records of a Tertiary Hospital, Carolina Rodriguez, Francisco Horcajadas, Cristina MA Arroba, 2021

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0