Ce efecte au jocurile video asupra creierului

Joci jocuri video? Dacă da, nu ești singurul. Jocurile video devin din ce în ce mai frecvente și sunt din ce în ce mai apreciate de adulți. Vârsta medie a jucătorilor a crescut și a fost estimată la 35 de ani în anul 2016. Pentru că trăim într-o eră a tehnologiei înseamnă, de asemenea, că mult mai mulți oameni sunt tot mai expuși acestei modalității de divertisment, de recreere și anume jocurile video. 

De asemenea, pe măsură ce jocurile video devin mai complexe, acestea ajung să se adreseze nu numai copiilor, ci și adulților, atrăgând și categoriile de public mai în vârstă. În consecință, numărul persoanelor care aleg această formă de distracție și care petrec ore întregi zilnic jucând astfel de jocuri este în continuă creștere.

Mulți jucători dedicați joacă pe calculator sau laptopuri ori console, dar sunt și jucători ocazionali, care se joacă pe smartphone-uri și tablete în diverse momente libere de pe parcursul zilei. 
Oamenii de știință prezintă interes în a cunoaște efectele posibile ale expunerii pe termen lung la jocurile video, iar aceste efecte sunt, în general, fie pozitive, ilustrate sub forma beneficiilor cognitive, emoționale, motivaționale și sociale, fie negative, reprezentate prin aspecte, cum ar fi expunerea la violența grafică, contribuția la obezitate, dependența, deficiențele cardiometabolice etc.

De aceea, luând în considerare toate motivele menționate anterior, jocurile video au stârnit în ultimii ani tot mai mult interes din punct de vedere științific. Numărul de publicații care au studiat sau au utilizat această formă de jocuri a crescut din anul 2005, la o rată constantă de 20% pe an. În perioada anilor ‘90 aproximativ 15 articole legate de jocurile video au fost publicate în fiecare an, în timp ce în 2015 acest număr a ajuns la peste 350 de articole științifice.

Jocurile video îți pot modifica creierul

Jocurile video sunt o activitate din ce în ce mai populară în societatea contemporană, în special în rândul tinerilor, iar jocurile video cresc în popularitate nu numai ca instrument de cercetare, ci și ca domeniu de studiu. Practic, jocurile video au devenit o formă tot mai des întâlnită de divertisment, dar știi ce efect asupra creierului și comportamentului tău? Studiile care investighează modul în care jocurile video pot afecta creierul au arătat că acestea pot provoca modificări în mai multe regiuni ale creierului.

Oamenii de știință au colectat și sintetizat studii privind modul în care jocurile video îți pot modela creierul și comportamentul. Cercetările efectuate până în prezent sugerează că jocurile video îți pot schimba regiunile din creier, care sunt responsabile de atenție și abilitățile vizuo-spațiale, făcându-le mai eficiente. Cercetătorii au analizat, de asemenea, studii care explorează regiunile creierului asociate cu sistemul de recompense și modul în care acestea sunt legate de dependența de jocuri video. 

De-a lungul anilor, mass-media a făcut diverse afirmații despre jocurile video și efectul lor asupra sănătății și fericirii. „Jocurile video au fost uneori lăudate sau descrise ca fiind amenințătoare, având un efect negativ, adesea fără date reale care să susțină aceste afirmații. Mai mult, jocurile sunt o activitate populară, astfel încât toată lumea pare să aibă păreri puternice cu privire la acest subiect”, a precizat Marc Palaus, unul dintre autorii  acestei analize de studii, publicată în Frontiers in Human Neuroscience. 

Marc Palaus și echipa sa de cercetători au vrut să vadă dacă au apărut tendințe din cercetarea de până acum cu privire la modul în care jocurile video afectează structura și activitatea creierului uman. Oamenii de știință au colectat rezultatele din 116 studii științifice, dintre care 22 au analizat modificările structurale ale creierului și 100 dintre ele au analizat modificările funcționalității creierului și/sau comportamentului uman.

Studiile arată că jocurile video îți pot schimba performanța creierului și chiar structura lui. Spre exemplu, jocurile video îți afectează atenția, iar unele studii au constatat că practicanții de jocuri video prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește mai multe tipuri de atenție, cum ar fi atenția susținută sau atenția selectivă. Regiunile creierului implicate în atenție sunt, de asemenea, mai eficiente la jucătorii de jocuri video și necesită mai puțină activare pentru a susține atenția asupra sarcinilor solicitante.

Există, de asemenea, dovezi că jocurile video pot crește dimensiunea și eficiența regiunilor creierului legate de abilitățile vizuale și spațiale. De exemplu, hipocampul drept a fost mărit atât la jucătorii care practică această activitate pe termen lung, cât și la participanții voluntari la studiu, după ce au luat parte la un program de instruire referitor la jocurile video.

Jocurile video pot fi considerate, de asemenea, dependențe, iar acest tip de dependență este cunoscută sub denumirea de tulburarea jocurilor pe internet. Cercetătorii au descoperit modificări în privința modului în care funcționează și este structurat sistemul de recompensă neuronală la dependenții de jocuri video. Acest fapt a fost efectuat, în parte, expunându-i pe practicanții de jocuri video la indicii referitoare la joc, care să le provoacă pofte, care să îi tentează, și monitorizând răspunsurile lor neuronale. Aceste modificări neuronale sunt practic aceleași cu cele observate în alte tulburări de dependență asemănătoare spre exemplu jocurilor de noroc și abuzului de substanțe.

Deci, ce înseamnă toate aceste modificări ale creierului tău? „Ne-am concentrat asupra modului în care creierul reacționează la expunerea la jocuri video, dar aceste efecte nu se traduc întotdeauna în schimbări în viața reală”, a menționat Marc Palaus, unul dintre oamenii de știință care au efectuat această analiză a studiilor din literatura de specialitate. 

Mai mult decât atât, pentru că jocurile video sunt încă relativ noi, în curs de dezvoltare, cercetarea efectelor lor asupra creierului uman, poate fi considerată a fi încă la început de drum. Încă se studiază ce aspecte ale jocurilor video afectează regiunile creierului și felul în care se întâmplă acest aspect. „Este probabil ca jocurile video să aibă atât aspecte pozitive, în ceea ce privește atenția, abilitățile vizuale și motorii, cât și aspecte negative, având un risc de a crea dependență, și prin urmare, este esențial să acceptăm această complexitate.”, a adăugat Marc Palaus.

Cum jocurile pot să devină o dependență?

Dependența este definită ca incapacitatea unui individ de a controla utilizarea unei substanțe sau a unui comportament, în ciuda consecințelor negative și a afectării funcționale a vieții personale. 
Dopamina, o substanță chimică care te face să te simți bine, este eliberată în creier atunci când experimentezi sentimentul succesului, al realizării. Același proces de eliberare a dopaminei se declanșează și în situația dependenței de jocuri video și substanțe, cum ar fi alcoolul.

Dopamina ajută la susținerea interesului și a atenției, motiv pentru care poate fi atât de greu pentru tine să renunți la jocurile video. În plus, efectul dopaminei devine mai puternic cu cât trăiești mai mult interes. Atunci se eliberează mai multă dopamină și îți îndrepți mai multă atenție către sarcina respectivă. Aceste procese biologice pot duce la schimbări pe termen lung sau permanente în creier. 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1.Studiul „Neural basis of video gaming: A systematic review” , publicat înn Frontiers in human neuroscience 11 (2017): 248, https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2017.00248/full, autori: Palaus, Marc, et al.
Mayo Clinic: „Are video games and screens another addiction?”, https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/are-video-games-and-screens-another-addiction

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0