Ce legătură există între privitul la TV și problemele de atenție la copii? [studiu]

Potrivit cercetătorilor, timpul petrecut în fața ecranelor, fie că este vorba despre calculator, tabletă sau televizor, are un impact direct asupra performanței cognitive a copiilor, dar tipul de ecran poate afecta în mod diferit acest aspect. 

În urmă cu numai două decenii, o familie obișnuită deținea foarte puține ecrane electronice în casă, mai precis un televizor și, posibil, un computer cu conexiune la internet de tip dial-up.

 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

În ziua de astăzi, din cauza numărului tot mai crescut de ecrane (smartphones, tablete, laptopuri, console pentru jocuri video), copiii pot sta online aproape o zi întreagă. Cu toate acestea, specialiștii mai atrag atenția asupra unui lucru: contează foarte mult și felul, precum și mediul în care își copiii timpul în fața ecranelor. 

De exemplu, o zi întreagă petrecută într-o încăpere prost luminată, înconjurat de diverse tipuri de ecrane și de televizor, poate fi mult mai periculos pentru sănătatea celui mic decât dacă își petrece timpul pe ecran afară. 

Mai mult, potrivit unor cercetări recente, copiii care preferă jocurile video în defavoarea televizorului evoluează mai bine din punct de vedere cognitiv față de cei care optează pentru televizor. 

Sănătatea mintală a copiilor care petrec mult timp în fața ecranelor

Cercetări recente1 publicate în JAMA Pediatrics, axate pe legătura dintre starea psihică a copiilor, indicele de masă corporală și consumul de ecrane digitale și televizor, sugerează faptul că tipul de ecran contează la fel de mult ca timpul petrecut în fața acestora.  

Unul dintre aceste studii a utilizat informații preluate de la 3,604 copii cu vârste cuprinse între doi și șase ani, din opt țări europene. 

Deși rezultatele variază de la un gen la altul, remarcându-se diferențe între fete și băieți, oamenii de știință susțin că un consum crescut de media televizată și digitală este un factor important ce cauzează stima de sine scăzută, deficit de atenție și problemele interpersonale la copii.  
În plus, cercetătorii au descoperit că privitul la televizor, în timpul săptămânii sau în weekenduri, poate avea un impact negativ mai sporit asupra copiilor față de jocurile video sau față de timpul petrecut în general la laptop sau computer. 

În cadrul celui de-al doilea studiu, cercetătorii au examinat timpul petrecut în fața ecranelor în corelație cu greutatea copiilor. Aceștia au evaluat comportamentul de consum de conținut televizat și digital a 112 mame și 103 părinți, în paralel cu efectele asupra 213 copii, cu vârste de cinci, șapte și nouă ani. 

Concluziile studiului sugerează că, cu cât mai mult timp este petrecut în fața ecranelor, cu atât mai crescut este indicele de masă corporală, care se referă, în mare parte, la masa de grăsime.  

În mod interesant, studiul a demonstrat și faptul că, dacă cei mici sunt monitorizați de către părinți, iar consumul de media este limitat, șansele pentru un indice de masă corporală mai bun cresc pentru copii.  

Înainte de apariția televizorului, oamenii, și în special copiii, petreceau mult timp în camerele lor citind. În timp ce noul tip de media, televizată și digitală, a înlocuit în mare parte cărțile, aceasta vine cu propriile provocări. 

În acest sens, oamenii de știință susțin că un alt dezavantaj important al unui televizor în camera copilului este declanșarea tulburărilor de somn. Cu toate acestea, este important de înțeles, mai întâi, motivele din spatele acestui comportament al copilului. Chiar dacă tendința generală din prezent constă în petrecerea majorității timpului în fața ecranelor, uneori, copiii se retrag la televizor sau pe laptop pentru că au frustrări sau conflicte la școală sau în cercul de prieteni. Din acest motiv, dacă remarci discrepanțe în comportamentul copilului tău, este bine să inițiezi o cale de comunicare cu el pentru a afla dacă s-a întâmplat ceva, înainte de a-i impune limitări drastice.

Cum poți reduce timpul petrecut de copil în fața ecranelor?

Este de la sine înțeles că, pentru a evita majoritatea problemelor de atenție și bunăstare psihică a copilului, se impune limitarea timpului petrecut în fața televizorului și a altor tipuri de ecrane. 

Pentru a încuraja acest comportament, este important să îi oferi copilului un exemplu pozitiv, deci poți începe prin a renunța la a sta pe telefon sau la televizor, alături de partenerul tău, atunci când vă aflați în preajma celui mic. În acest fel, îl încurajezi pe copil să petreacă timpul interacționând cu voi. 

Un alt sfat venit din partea experților constă în interzicerea accesului la televizor sau alte ecrane pe durata meselor, înainte de culcare, și lipsa completă a accesului la astfel de ecrane a copiilor cu vârste de până la doi ani. 

În principiu, pentru a putea spori calitatea vieții copilului și a limita în mod eficient timpul petrecut în fața ecranelor, se recomandă următoarele bune practici:

-    Fără televizor și alte ecrane în cazul copiilor foarte mici
-    Limitarea orelor de televizor și alte ecrane pentru copiii mai mari
-    Limitarea timpului petrecut de părinți la televizor și alte ecrane, în prezența celor mici
-    Găsirea de alternative pentru petrecerea timpului în familie, axate pe interacțiune

Statul la televizor și în fața ecranelor și obezitatea infantilă

Având în vedere faptul că obezitatea infantilă este în creștere, în ultimii ani, cercetătorii au depus eforturi considerabile pentru a înțelege fenomenul mai bine și pentru a-i găsi o rezolvare. Potrivit acestora, cel mai mare impact îl poate avea petrecerea timpului liber în mod distractiv și antrenant, împreună cu părinții, în așa fel încât lipsa ecranelor să nu fie un motiv de frustrare pentru cei mici. 

Plimbările în parc cu bicicleta, sporturile în aer liber, jocurile de masă și hobby-urile pot fi soluții eficiente în acest sens. 

O altă metodă prin care se poate echilibra raportul între timpul petrecut în activități fizice și cel în fața ecranelor este prin introducerea, de către părinți, a unor recompense. Mai precis, timpul la televizor sau pe telefon sau tabletă poate fi considerat o răsplată pentru altceva – fie că este vorba despre temele pentru acasă făcute în mod conștiincios și la timp sau pentru activități domestice. 

Televizorul și media digitală sunt elemente inevitabile și permanente în viața contemporană, prin urmare echilibrul este esențial pentru bunăstarea psihică și performanța cognitivă a celor mici. 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.    Lucrarea Two Studies in JAMA Pediatrics Examine Electronic Media Use by Children, publicată în JAMA Network, în martie 2014, autori: Stefaan De Henauw et al.
Link: https://media.jamanetwork.com/news-item/two-studies-in-jama-pediatrics-examine-electronic-media-use-by-children/ 

Healthline - Children Now Stare at Screens 6 Hours a Day... How Can We Reduce That?
https://www.healthline.com/health-news/children-now-stare-at-screens-6-hours-a-day 

Healthline - Which Type of Screen Time Is Most Harmful to Kids?
https://www.healthline.com/health-news/which-kind-of-screen-time-harms-children-032214 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0