Stilul de viata dupa un infarct miocardic

Majoritatea oamenilor care au supraviețuit primului atac de cord (așa cum mai este numit infarctul miocardic) pot avea o viață normală și productivă. Pentru a te asigura că și tu poți avea o viață normală, există câțiva pași pe care trebuie să îi urmezi după ce ai suferit un infarct miocardic.

Un infarct miocardic este un eveniment traumatizant care, dacă nu ucide pacientul, îi lasă urme fizice și psihice. Însă, dacă persoana care a trecut printr-un infarct urmează recomandările medicilor, poate duce o viață normală după ce depășește acest moment. 

Cel mai important este ca pacientul să respecte tratamentul medicamentos prescris și să discute cu persoanele apropiate despre felul în care se simte după acest eveniment

Cum arată viața după infarct?

Un studiu¹ din 2021 prezentat la Congresul European de Cardiologie a arătat că atât îmbunătățirea stilului de viață, cât și administrarea medicamentelor prescrise poate reduce semnificativ riscul de un al doilea infarct.

80-90% din riscul unui atac de cord poate fi modificat prin gestionarea unor factori precum fumatul, alimentația nesănătoasă, obezitatea abdominală, activitatea fizică inadecvată, hipertensiunea arterială, diabetul și nivelul crescut de lipide din sânge, însă foarte mulți pacienți nu respectă sfaturile medicilor. În ciuda eforturilor actuale de a se reduce probabilitatea unor noi evenimente după un atac de cord, există loc considerabil de îmbunătățire.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cum spuneam, în primul rând contează medicația și îmbunătățirea stării psihice.

Reține toate detaliile despre medicamentele tale

În mod normal, după un atac de cord, vei sta în spital până la o săptămână, dar dacă ai complicații sau ai fost supus unor proceduri, cum ar fi operația de bypass, cel mai probabil vei rămâne mai mult internat.

Unul dintre primele lucruri pe care le vei observa în spital este că rutina ta în ceea ce privește medicamentele s-ar putea modifica. E posobil ca medicul să ajusteze dozajul sau numărul de medicamente pe care le iei. Cel mai probabil, vei fi trecut și pe medicamente noi, care vor trata și vor controla simptomele și factorii care au dus în primul rând la infarctul miocardic.

Este important să discuți cu medicul tău despre medicamentele pe care le iei:

  • Asigura-te că știi numele tuturor medicamentelor pe care le iei;
  • Asigura-te că ai înțeles bine cum și când să le iei;
  • Asigura-te că îl întrebi pe medic despre efectele secundare ale acestor medicamente;
  • Asigura-te că înveți ce face fiecare medicament și de ce îl iei;
  • Fă-ți o listă cu toate medicamentele pe care le iei și ține-o la ține în cazul unei urgențe sau dacă trebuie să discuți cu un alt medic despre tratamentul tău.

Nu îți ignora emoțiile

Viața după infarct poate fi percepută oarecum diferit. După un infarct miocardic, este normal să simți teamă și anxietate și e posibil chiar să intri în depresie. Aceste probleme durează adeseori între două și șase luni. 

Emoțiile și afecțiunile de natură psihologică îți pot afecta capacitatea de a face exerciții fizice, de a-ți recupera viața de familie și viața profesională și de a-ți reintra în formă, în general, așa că e bine să discuți despre ce simți cu persoane de încredere.

Ce modificări va trebui să faci în stilul de viață după infarct?

După ce ai trecut printr-un atac de cord, va trebui să faci unele lucruri prin care să îți reduci riscul unui al doilea infarct și riscul de a suferi de alte boli coronariene:

Renunță la fumat

Dacă fumezi, cel mai important lucru pe care îl poți face – nu doar pentru inima ta, ci pentru întregul tău organism – este să renunți la țigări. Este adevărat că renunțarea la fumat poate fi una dintre cele mai grele schimbări, însă medicul te poate ajuta să faci un plan dacă îi ceri sfatul.

Tratează hipertensiunea arterială și colesterolul mărit 

Atât hipertesiunea cât și colesterolul mărit îți pot deteriora arterele. În timp, aceste probleme de sănătate îți cresc riscul de a suferi un infarct miocardic și de a avea un accident vascular cerebral (AVC). 

Exercițiile fizice, o dietă echilibrată și modificările în ceea ce privește stilul de viață activ te pot ajuta, dar acestea s-ar putea să nu fie suficiente. În această situație, medicul îți poate prescrie unele medicamente pentru a te ajuta să eviți recidiva unui eveniment cardiovascular.

Ține sub control diabetul și obezitatea

Diabetul și obezitatea sunt factori de risc majori pentru bolile de inimă și pentru atacul de cord. Dacă ai diabet, este important să respecți indicațiile medicului curant pentru a ține glicemia în limite normale. Exercițiile, dieta și, în unele cazuri, medicamentele pot fi de folos. 

Obezitatea poate duce nu doar la boli cardiovasculare, ci și la diabet. Dacă nu știi cum să slăbești și să ajungi la o greutate normală, tot medicul te poate ajuta să găsești o modalitate prin care să consumi mai multe alimente sărace în calorii, în timp ce desfășori activități fizice care te ajută să arzi mai multe calorii. Nici dieta nu trebuie să fie drastică și nici exercițiile fizice nu trebuie să fie foarte solicitante, important este să te ții de ele.

Alege o dietă sănătoasă, care îți protejează inima

Viața după infarct presupune schimbări în alimentație. Regimul alimentar care se potrivește cu o inimă sănătoasă trebuie:

  • să aibă un conținut redus de grăsimi animale (unt, smântână, carne grasă, brânzeturi grase), cu evitarea pe cât posibil a grăsimilor trans (margarină);
  • să conțină 4-5 porții de fructe și legume pe zi;
  • să aibă cel puțin două porții de pește pe săptămână;
  • să includă cel puțin 3 porții mici, a câte 30 de grame, de cereale integrale, bogate în fibre, în fiecare zi;
  • să aibă un conținut redus de sare/sodiu (mai puțin de 1500 mg pe zi);
  • să conțină cât mai puține băuturi îndulcite cu zahăr pe săptămână;
  • să nu conțină cărnuri procesate (salam, crenvurști etc.).

Este posibil ca după un atac de cord medicul să recomande și alte restricții alimentare, din cauza medicamentelor. 

Poate că toate aceste schimbări ți se vor părea copleșitoare, dar sunt necesare pentru a avea o viață cât mai sănătoasă după ce ai trecut printr-un infarct și pentru a evita un al doilea eveniment cardiovascular, de aceea ajutorul medicilor și al persoanelor apropiate este foarte important.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Heart Association - Life After a Heart Attack
https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/life-after-a-heart-attack
Oxford - Modifiable lifetime risk for recurrent major cardiovascular events: observations in a contemporary pooled cohort
https://academic.oup.com/eurheartj/article/42/Supplement_1/ehab724.2553/6391796
1. Studiul „Modifiable lifetime risk for recurrent major cardiovascular events: observations in a contemporary pooled cohort”, apărut în European Heart Journal, Volume 42, Issue Supplement_1, October 2021, ehab724.2553, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehab724.2553, autori: T. J. Van Trier et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0