Expunerea la soare și colesterolul

Valul de căldură din lunile de vară vine însoțit de multe neplăceri, pe lângă disconfortul termic. Pentru pacienții cu probleme cardiovasculare, zilele caniculare și cele cu multă umiditate pot provoca și mai multe neplăceri. Însă, ce se întâmplă vara cu valorile colesterolului?
 
Razele ultraviolete (UV) sunt o parte a luminii solare, fiind o formă invizibilă de radiații, care pot pătrunde și pot modifica structura celulelor pielii. Există trei tipuri de raze UV:

  • Ultravioletele A sau UVA – cea mai abundentă sursă de radiație solară care pătrunde dincolo de stratul superior al pielii umane. Oamenii de știință consideră că radiațiile UVA pot ptovoca leziuni ale țesutului conjunctiv și pot crește riscul unei persoane de a dezvolta cancer de piele.
  • Ultravioletele B sau UVB – pătrund mai puțin adânc în piele, dar cu toate acestea, pot provoca totuși unele forme de cancer de piele.
  • Ultravioletele C sau UVC – sunt radiațiile naturale care nu prezintă un risc pentru populație, deoarece sunt absorbite de atmosfera Pământului.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

De asemenea, expunerea insuficientă la soare este o problemă semnificativă pentru sănătatea multor persoane. Studiile din ultimul deceniu indică faptul că expunerea insuficientă la soare poate fi responsabilă pentru 340.000 de decese în Statele Unite și 480.000 de decese în Europa pe an și o incidență crescută a cancerului de sân, cancer colorectal, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, sindrom metabolic, scleroză multiplă, Boala Alzheimer, autism, astm, diabet de tip 1 și miopie.

Vitamina D a fost considerată de multă vreme principalul mediator al efectelor benefice ale expunerii la soare. Cu toate acestea, suplimentarea orală cu vitamina D nu s-a demonstrat în mod convingător că previne condițiile mai sus amintite.

Inima e nevoită să "muncească" mai mult

Majoritatea oamenilor sănătoși tolerează destul de bine aceste schimbări, precum căldura toropitoare, razele puternice ale soarelui ori procesul de evaporare a umidității (când fiecare moleculă de transpirație se evaporă rapid de pe pielea noastră). Însă, persoanele cu inima slăbită sau afectată de bolile cardiovasculare întâmpină dificultăți în zilele caniculare. De exemplu, arterele îngustate din cauza depunerilor de colesterol pot limita fluxul de sânge în direcția pielii, iar daunele făcute de un infarct miocardic pot limita acțiunea inimii de a pompa suficient sânge pentru a alunga căldura din organism.

Evaporarea solicită, totodată, și sistemul cardiovascular. Transpirația ne ajută să ne răcorim organismul, eliminând căldura, însă, în același timp, să nu uităm că eliminăm prin transpirație și sodiu, potasiu și alte minerale de care avem nevoie în organism.

Nivelul colesterolului variază în funcție de anotimp

Potrivit unui studiu din 2004, valorile colesterolului pot varia odată cu anotimpurile, atingând cele mai înalte niveluri în lunile de iarnă, potrivit unui articol din aprilie 2004, din "Archives of Internal Medicine".

Potrivit acestui articol, o mulțime de studii au sugerat că valorile colesterolului sunt mai mari toamna și iarna, în comparație cu ce valori are colesterolul în lunile de primăvară și de vară. Deși mecanismul de la baza acestui fenomen nu este clar, o astfel de variație ar putea rezulta într-un număr mai mare de pacienți diagnosticați cu hipercolesterolemie în timpul iernii, se mai arată în acest articol.

Expunerea la soare influențează colesterolul seric

Expunerea la soare reduce riscul de boli de inimă, arată o altă cercetare. Valorile mari ale colesterolului sunt asociate cu afecțiuni vasculare, precum boala cardiacă coronariană, accidentul vascular cerebral ischemic și claudicația intermitentă (o ocluzie a arterelor de la picioare care duce la durere și dizabilitate).

Autorii unui studiu recent, din 2017, au comparat efectele suplimentării vitaminei D cu expunerea la soare, pentru a vedea ce metodă a fost mai eficientă în reducerea factorilor de risc, scrie sunlightinstitute.org.

Un grup de participanți cu valori insuficiente ale vitaminei D în sânge, a fost împărțit în două grupuri, cu protocoale experimentale diferite: un grup a fost tratat prin expunerea la soare a brațelor și a feței, între orele 11.00 și 15.00, iar celălalt grup a fost tratat cu 1000 de unități internaționale de vitamina D. Un al treilea grup a avut participanți cu valori considerate "normale" ale vitaminei D și a servit drept grup de control, care nu a avut parte de niciun tratament.

Valorile colesterolului total și valorile componentelor colesterolului (HDL și LDL) au fost, de asemenea, măsurate pentru a determina efectele pozitive (sau negative) ale celor două protocoale de tratament.

Rezultatele au fost surprinzătoare. Ambele grupuri experimentale au avut creșteri semnificative ale valorilor vitaminei D în organism. Cu toate acestea, rezultatele în privința colesterolului au variat. O scădere semnificativă în nivelul colesterolului total a fost observată în grupul de participanți expuși la soare, iar nivelul colesterolului HDL (cel "bun") și cel al colesterolului LDL ("rău") au scăzut, de asemenea.

Chiar și așa, în grupul de oameni care a beneficiat de suplimentul de vitamina D, o creștere semnificativă a fost observată în cazul colesterolului total. Tot în acest grup, colesterolul HDL (cel "bun") a crescut semnificativ, iar colesterolul LDL (cel "rău") a crescut și el, dar nu într-un mod semnificativ. Cu alte cuvinte, expunerea la soare este un factor protector împotriva bolilor cardiovasculare, arată sursa citată.

"Lumina soarelui ar putea avea efecte cardiovasculare benefice, independente de producția de vitamina D. Vitamina D ar putea acționa, în aceste circumstanțe, ca un marker pentru expunerea la lumina soarelui și pentru efectele sale benefice postulate", notează Richard B. Weller în studiul "Beneficiile pentru sănătate ale expunerii la radiațiile UV prin producția de vitamina D sau pe căi ce nu au legătură cu vitamina D".

Expunerea regulată la niveluri sigure de lumină solară ar putea fi un mijloc eficient de a reduce grăsimea nedorită sau chiar obezitatea. Cu toate acestea, cunoștințele în această direcție sunt limitate, iar astfel fiind necesare și alte studi. Nu se cunoaște foarte clar dacă expunerea la soare, independent de activitatea fizică în aer liber, afectează procesele metabolice care determină obezitatea. 

În plus, este foarte important de reținut faptul că expunerea excesivă la soare are asocieri puternice cu o serie de consecințe negative asupra sănătății. Astfel, este foarte important să existe un echilibru pentru a te asigura că stai suficient timp la soare, dar fără a te expune în mod exagerat și în timpul orelor cu radiații mai ridicate. 
 
Ai suferit un infarct sau un accident vascular și te temi de o recidivă? Valorile mari ale colesterolului favorizează riscul de reapariție a evenimentelor cardiovasculare majore!
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 
Sursa foto: shutterstock.com
Bibliografie: Insufficient Sun Exposure Has Become a Real Public Health Problem - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7400257/ 
The risks and benefits of sun exposure 2016 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5129901/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0