Cum reduci riscul de a suferi un alt infarct dupa 50 de ani

Pacienții peste 50 de ani care supraviețuiesc unui infarct miocardic se află în categoria de risc crescut pentru un alt eveniment cardiovascular, de aceea trebuie să facă tot posibilul pentru a reduce riscurile la care se expun.

Pentru a înțelege cum poți preveni un al doilea infarct miocardic, e important să înțelegi de ce s-a petrecut primul și cum apare boala cardiovasculară, în general.

Cum apare o boală cardiacă?

Bolile cardiace apar ca urmare a unui proces inflamator la nivelul arterelor, denumit ateroscleroză. Ateroscleroza îngroașă pereții arterelor și favorizează blocarea circuitului sangvin. Ceea ce cauzează blocajul la nivelul arterelor se numește placă ateromatoasă.

Placa duce la inflamarea și umflarea pereților arterelor, iar procesul devine critic atunci când se formează un mic cheag de sânge în zona în care s-a format placă – în acel moment fluxul sangvin către un organ vital poate fi întrerupt complet. De cele mai multe ori, ruptura peretelui din zona inflamată este cea care întrerupe circuitul sângelui, întrerupând totodată și oxigenarea organelor către care transportă sânge artera respectivă. În cazul în care artera ruptă alimenta cu sânge inima, se produce infarctul miocardic.

De ce se formează placa de aterom?

Motivele pentru care placa ateromatoasa se formează sunt următoarele:

- Nivelul mare de colesterol „rău” (LDL) din sânge 
- Glicemia mare
- Hipertensiunea
- Fumatul

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Recuperarea după un infarct miocardic poate părea un proces foarte lung, însă este important și dacă ai trecut de 50 de ani și dacă nu. Medicul îți poate recomanda să schimbi multe lucruri, începând de la ceea ce mănânci și până la rutina ta zilnică de activitate. Aceste schimbări pe care le faci în stilul de viață îți pot îmbunătăți foarte mult starea generală de sănătate și – cel mai important – îți pot reduce riscul de a avea un alt infarct miocardic.

Reducerea riscului unui nou eveniment cardiovascular depinde, în mare parte, de stilul de viață al pacientului. Stilul de viață sănătos, în special dieta potrivită și mișcarea, pot combate predispoziția pentru un nou infarct miocardic.

Cum îți scazi riscul de un al doilea infarct miocardic după 50 de ani?

Iată care sunt măsurile pe care le poți lua pentru a evita un al doilea infarct miocardic:

1. Nu fuma

Fumatul este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare și ar trebui să eviți cu orice preț acest viciu. Fumatul nu numai că favorizează îngroșarea pereților arteriali, ci crește și riscul de coagulare a sângelui și de formare a unor cheaguri de sânge. Dacă ești fumător, discută cu medicul pentru a găsi împreună un plan care să te ajute să te lași de fumat. Renunțarea la fumat reduce riscul unui al doilea infarct cu mai bine de 50%.

2. Ține sub control tensiunea arterială și valorile colesterolului

Tensiunea arterială mare (hipertensiunea) îți solicită inima și vasele de sânge. Modificările făcute în stilul de viață, cum ar fi exercițiile fizice, adoptarea unei diete sărace în sare (sodiu) și menținerea unei greutăți normale îți pot reduce tensiunea arterială. Totodată, medicul specialist îți poate prescrie medicamente care să te ajute să scazi valorile tensiunii arteriale.

Iar dacă ai un nivel prea mare al colesterolui LDL în sânge, acesta îți crește riscul de boli cardiace și de a suferi un alt infarct miocardic. Medicul îți poate prescrie statine pentru a reduce valorile colesterolului LDL, însă nu uita că în primul rând o dietă sănătoasă, împreună cu mișcarea, pot să joace un rol în scăderea tensiunii arteriale și în reducerea colesterolului.

3. Ține diabetul sub control și verifică-ți regulat glicemia

Atât diabetul de tip 1, cât și diabetul de tip 2 îți cresc riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral (AVC). Dacă ai diabet, e bine să îl ții sub control cu ajutorul medicamentelor prescrise, al exercițiilor fizice și al modificărilor făcute în alimentația ta, urmând sfatul medicului curant, pentru că toate acestea sunt vitale pentru a-ți reduce riscul de a avea un al doilea infarct miocardic.

4. Fă mișcare în mod regulat

Fie că mergi pe jos, alergi ușor, mergi pe bicicletă, înoți sau dansezi în casă, exercițiile fizice regulate de tip cardio îți întăresc inima, îți reduc valorile colesterolului LDL și îți scad tensiunea arterială. Totodată, te ajută să scapi de stres, îți dau mai multă energie și te ajută să ții greutatea sub control.

Se recomandă cel puțin 150 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată pe săptămână sau 75 de minute de exerciții viguroase pe săptămână - asta ar însemna aproximativ 30 de minute de mișcare timp de cinci zile săptămânal. Înainte de toate, după ce ai trecut printr-un infarct, asigură-te că ai aprobarea medicului înainte de a începe orice rutină de exerciții fizice.

5. Menține-ți greutatea la un nivel normal

Când ai un exces ponderal (ai multe kilograme în plus), înseamnă că inima ta e nevoită să muncească mai mult și mai puțin eficient. Chiar dacă nu ai alți factori de risc, grăsimea excesivă din corp înseamnă că ai un risc mai mare de infarct miocardic. Discută cu medicul dacă ai probleme și nu reușești să slăbești.

6. Adoptă o dietă care să îți mențină inima sănătoasă

O alimentație bogată în grăsimi saturate și grăsimi trans poate cauza acumularea de plăci de colesterol în artere. Aceste depuneri încetinesc sau împiedică circulația sângelui către inimă, iar rezultatul poate fi infarctul miocardic sau insuficiența cardiacă.

Renunțând la grăsimile trans și limitând grăsimile săturate îți poți reduce valorile colesterolului rău. În acest sens, e bine să îți modifici dieta, să incluzi mai puțină carne roșie în alimentație, mai puțină sare, mai puțin zahăr și mai puține produse lactate cu un conținut mare de grăsimi. Adaugă în dietă mai multe fructe, legume și proteine slabe.

7. Nu uita să îți iei medicamentele și să mergi regulat la consulturi

Indiferent dacă ai trecut sau nu de 50 de ani, după un infarct miocardic, medicul îți va prescrie un tratament medicamentos, pentru a preveni un alt atac de cord. Este important să respecți tratamentul pe care ți-l dă, pentru a-ți menține inima sănătoasă. Când mergi la consulturi vei afla și cum s-a refăcut organismul în urma evenimentului cardiovascular suferit și ce ai de făcut în continuare pentru a avea o viață cât mai sănătoasă.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Heart Association - Life After a Heart Attack
https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/life-after-a-heart-attack
British Heart Foundation - Recovering after a heart attack
https://www.bhf.org.uk/informationsupport/conditions/heart-attack/recovering-after-a-heart-attack


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0