Antiinflamatoarele nesteroidiene cresc riscul de deces si de atac de cord recurent

Supravietuitorii unui infarct miocardic (asa cum mai este numit atacul de cord) care iau in mod frecvent analgezice/calmante dupa ce au suferit un atac de cord au un risc mai mare de deces pe termen lung sau un risc mai mare de a suferi un al doilea atac de cord, potrivit unui studiu publicat in revista "Circulation", o publicatie a Asociatiei Americane a Inimii.

Analgezicele sau calmantele, cunoscute si ca medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), includ medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofenul si naproxenul, cat si unele medicamente care sunt folosite pentru a trata afectiuni printre care se afla si artrita.

Dr. Anne-Marie Schjerning Olsen, autorul principal al acestui studiu si membru al departamentului de cardiologie din cadrul Spitalului Universitar Gentofte din Copenhaga, Danemarca, spune ca este important ca acest mesaj sa ajunga la medicii care au grija de pacientii cu boli cardiovasculare, si anume sa le spuna pacientilor ca antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt daunatoare chiar si dupa mai multi ani de la producerea unui atac de cord.

Dr. Anne-Marie Schjerning Olsen si colegii sai au folosit registrele nationale ale spitalelor si farmaciilor din Danemarca pentru a identifica aproape 100.000 de oameni cu varsta de 30 de ani sau peste 30 de ani care au avut un prim atac de cord intre 1997 si 2009 si pentru a vedea daca acestor pacienti le-au fost prescrise dupa acest infarct antiinflamatoare nesteroidiene.

44% dintre pacientii din studiu au avut cel putin o reteta pe care erau prescrise antiinflamatoare nesteroidiene. Printre cei care au primit aceste antiinflamatoare, riscul de deces din orice cauza a fost cu 59% mai mare la un an dupa atacul lor de cord, si cu 63% mai mare la 5 ani de la data la care a avut loc infarctul miocardic, scrie sciencedaily.com.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

In mod similar, riscul de a suferi un alt atac de cord sau riscul de deces din cauza bolii arteriale coronariene a fost cu 30% mai mare la un an dupa si cu 41% mai mare dupa 5 ani de la producerea infarctului. Aceste concluzii au luat in considerare si alte afectiuni si alte medicamente folosite in cazul pacientilor care luau antiinflamatoare, precum si diferentele legate de varsta, sex, venit si anul spitalizarii.

Ce inseamna aceste rezultate?

Rezultatele vin in sprijinul constatarilor studiilor anterioare, care sugereaza ca antiinflamatoarele nesteroidiene nu au nicio "fereastra" aparenta de tratament in cazul pacientilor care au suferit un atac de cord si arata ca riscul coronarian legat de folosirea acestor medicamente ramane in continuare mare, indiferent de intervalul de timp care a trecut de la primul atac de cord, spune dr. Anne-Marie Schjerning Olsen.
In mod normal, pacientii care au un atac de cord se confrunta cu un risc mai mare de deces sau un risc mai mare de a suferi un alt atac de cord in decursul primului an de la eveniment, dar riscul suplimentar a disparut intr-un interval de 5 pana la 10 ani.

Deoarece noul studiu a aratat, in schimb, un risc mai mare ce persista pe parcursul a cel putin 5 ani in cazul pacientilor care iau antiinflamatoare nesteroidiene, "precautia pe termen lung (legata de folosirea oricarui medicament din clasa AINS) este recomandata la toti pacientii dupa un atac de cord", a concluzionat dr. Anne-Marie Schjerning Olsen.

Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau boala arteriala periferica) ce va pot pune in pericol viata. Riscul este cu atat mai mare cu cat s-a produs deja un eveniment cardiovascular major. Nu-ti pune viata in pericol!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0