Alte efecte terapeutice determinate de tratamentul cu statine

De-a lungul timpului, au fost descrise o serie de efecte non-hipolipemiante obtinute in urma tratamentului cu statine.

Pe primele locuri se situeaza efectul de stabilizare a placilor de aterom. Ruptura unei astfel de placi aterosclerotice, localizata la nivelul arterelor caronare, reprezinta cea mai frecventa cauza a sindromului coronarian acut.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De obicei, o astfel de placa nu cauzeaza stenoza semnificativa la nivelul arterei unde este localizata, aceasta prezinta un miez bogat in lipide si un inveli; fibros subtire, care este adesea infiltrat de celule inflamatorii.

Solicitarile mecanice contribuie la vulnerabilitatea placii de aterom. Cea mai importanta consecinta a rupturii placii o reprezintă tromboza.

In concluzie, efectul de stabilizare a placii de aterom determinat de statine scade semnificativ riscul ruperii acesteia si astfel se poate preintampina instalarea infarctului miocardic.

Printre alte efecte non-hipolipemiante determinate de statine se pot enumera: modularea raspunsului inflamator asociat aterogenezei, imbunatatirea functiei endoteliului vascular pecum si prevenirea trombozelor.

In prezent este studiat rolul statinelor in reducerea riscului de cancer al prostatei, hipertrofiei benigne de prostata si a incontinentei asociata varstei.

Ce sunt statinele?

Statinele sunt un grup de medicamente folosite pentru a trata colesterolul crescut. Ele scad nivelul colesterolui din corp, in special nivelul lipoproteinelor cu densitate scazuta (LDL), sinonime cu colesterolul "rau".

Cele mai multe tipuri de statine scad cu succes valorile lipoproteinelor cu densitate mica (colesterolul LDL). Astfel, prin reducerea nivelurilor colesterolului cu ajutorul statinelor, acest lucru ajuta la scaderea riscului de AVC (accident vascular cerebral), de infarct miocardic si de alte boli care au legatura cu vasele de sange.

Pe langa faptul ca iti scad colesterolul "rau", statinele ofera si alte beneficii. De exemplu, ele ajuta la stabilizarea membranei care "captuseste" vasele de sange, iar de pe urma acestui lucru beneficiaza intregul corp. Totodata, acest lucru face ca placile de aterom sa aiba o probabilitate mai mica sa se rupa in interiorul inimii, scazand astfel riscul sa aiba loc un atac de cord (asa cum mai este numit infarctul miocardic).

Totodata, statinele ajuta vasele de sange sa se relaxeze, lucru care duce la o scadere a tensiunii arteriale.

"Plusurile" tratamentului cu statine

  • Reduc riscul de ingustare a arterelor.
  • Ajuta in lupta contra inflamatiei, ceea ce poate reduce deteriorarea arterelor.

 

Potrivit "Journal of Cardiovascular Pharmacology and Therapeutics", statinele pot face mult mai multe lucruri pentru arterele tale, pe langa reducerea valorilor colesterolului. Cercetarile indica faptul ca statinele pot sa reduca riscul de a avea arterele ingustate. Statinele pot indeplini acest rol prin faptul ca mentin intr-o forma foarte buna membrana care captuseste arterele si prin faptul ca reduc depozitele de fibrina din artere. Fibrina este un tip de proteina de culoare alba-cenusie, care este implicata in formarea cheagurilor de sange.

Cercetatorii au sugerat, printre altele, si ca statinele ar putea sa ajute in lupta contra inflamatiei, aspect care reduce sansa ca inflamatia sa iti deterioreze, in timp, arterele.

Potrivit Archives of Internal Medicine (Arhivelor de Medicina Interna), riscul de infarct miocardic si de accident vascular cerebral (AVC) se va diminua chiar si cu o imbunatatire modesta a valorilor tensiunii arteriale de pe urma folosirii unui tratament cu statine. Conform healthline.com, statinele reduc totodata riscul de infarct miocardic, de AVC si de alte boli cardiovasculare cu pana la 20%. In plus, un studiu din 2010 indica faptul ca statinele joaca un rol mic in ce priveste scaderea nivelului trigliceridelor si in cresterea colesterolului HDL ("bun").

Potrivit unui articol din Journal of Experimental Medicine (Jurnalul de Medicina Experimentala), aceste medicamente ar putea fi de ajutor in scaderea riscului de respingere dupa un transplant de organe, insa chiar si asa, este nevoie de mai multe cercetari in aceasta zona.

 

Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau boala arteriala periferica) ce va pot pune in pericol viata. Riscul este cu atat mai mare cu cat s-a produs deja un eveniment cardiovascular major.

[{ads-colesterol-second}]


Nu-ti pune viata in pericol! !

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0