Acizii grasi Omega 3 EPA reduc cu 30% riscul cardiovascular [studiu]

Exista mai multe tipuri de acizi grasi Omega 3, iar unul dintre acestia este acidul eicosapentaenoic (EPA). Un studiu recent a scos la iveala ca un ester etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA) reduce numarul total de evenimente cardiovasculare, cat si numarul de evenimente cardiovasculare recurente.

Oamenii de stiinta au prezentat aceste descoperiri in luna martie 2019, in cadrul sesiunii stiintifice anuale a Colegiului American de Cardiologie (ACC). Rezultatele unui amplu studiu* de peste hotare arata ca un ester etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA) a asigurat o reducere de 30% a riscului in ceea ce priveste numarul total de evenimente cardiovasculare, in comparatie cu substanta placebo folosita in cadrul cercetarii, care a avut o populatie alcatuita din pacienti tratati cu statine.

Oamenii de stiinta spun ca aceste date pe care le-au obtinut extind orizonturile in ceea ce priveste efectele solide ale acestei forme pure a acidului eicosapentaenoic (EPA), dincolo de primul eveniment cardiovascular al pacientilor si tot ei spun ca EPA are efecte benefice in ceea ce priveste toate evenimentele cardiovasculare ulterioare, inclusiv decesul cauzat de un factor cardiovascular.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Studiul* a fost realizat pe 8179 de adulti care aveau deja o stare de sanatate stabila, urmand o terapie cu statine, dar care inca aveau trigliceride crescute si care sufereau fie de o boala cardiovasculara, fie de diabet cu alti factori de risc cardiovasculari asociati acestor boli.

Pacientii au fost apoi impartiti in mod aleator in grupuri diferite, astfel incat sa li se administreze de doua ori pe zi fie o capsula cu un ester etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA), fie o capsula placebo care continea un ulei mineral. Acestia au fost urmariti de oamenii de stiinta pe o perioada medie de 4,9 ani.

In noiembrie 2018, oamenii de stiinta au dezvaluit rezultate detaliate ale studiului lor, confirmand ca forma aceasta a acidului eicosapentaenoic (EPA) a fost asociata cu o reducere semnificativa de 25% a riscului in ceea ce priveste prima ocurenta a unor evenimente cardiovasculare majore adverse.

Rezultatele de la acea vreme au aratat si ca EPA, derivat din uleiul de peste, a fost asociat cu reduceri semnificative ale riscului relativ in ceea ce priveste fiecare componenta de care au tinut cont cercetatorii cand au analizat evenimentele cardiovasculare majore, si anume:

  1. decesul cardiovascular,
  2. infarctul miocardic,
  3. accidentul vascular cerebral,
  4. revascularizarea coronariana
  5. si spitalizarea pacientului pentru angina instabila.


In cea mai recenta analiza efectuata de oamenii de stiinta, care a fost publicata in jurnalul Colegiului American de Cardiologie, cercetatorii au evaluat numarul total de evenimente cardiovasculare ale pacientilor din timpul perioadei in care acestia au fost urmariti indeaproape: in medie, au fost urmariti timp de 4,9 ani. Investigatorii au evaluat inclusiv primele ocurente si toate ocurentele ulterioare ale evenimentelor cardiovasculare majore.

In cazul pacientilor care au luat capsule cu un ester etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA):

  • incidenta primelor evenimente cardiovasculare majore a fost redusa cu pana la 25%,
  • incidenta la al doilea eveniment cardiovascular major a fost redusa cu pana la 32%,
  • incidenta la al treilea eveniment cardiovascular major a fost redusa cu pana la 31%
  • si incidenta in ce priveste al patrulea eveniment sau chiar un numar mai mare de evenimente cardiovasculare majore a fost redusa cu pana la 48%.

Cercetatorii au subliniat ca aceasta reducere cu 30% a riscului in ce priveste numarul total de evenimente cardiovasculare se datoreaza beneficiilor pe care le are EPA, iar pentru fiecare 1000 de pacienti tratati pe o perioada de 5 ani cu acest ester etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA), oamenii de stiinta au reusit sa previna, in mare, 12 decese cardiovasculare, 42 de atacuri de cord, 14 accidente vasculare cerebrale, 76 de revascularizari coronariene si 16 episoade de spitalizare a pacientilor care sufereau de angina instabila (cunoscuta si sub denumirea de preinfarct).

Autorul principal al studiului, Deepak Bhatt, este de parere ca, prin intermediul acestei forme a acidului eicosapentaenoic (EPA), oamenii de stiinta "vor putea nu doar sa previna acel prim infarct miocardic, insa ei ar putea sa previna un al doilea AVC (accident vascular cerebral) si poate chiar si acel al treilea eveniment cardiovascular fatal".

Cercetatorii sunt de parere ca preventia unor evenimente cardiovasculare ulterioare ar putea imbunatati prognosticul pacientilor, cat si calitatea vietii acestor pacienti care au fost tratati cu o forma de inalta puritate a acidului eicosapentaenoic (EPA).

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

* Studiul "Effects of Icosapent Ethyl on Total Ischemic Events: From REDUCE-IT", publicat in Journal of the American College of Cardiology, in martie 2019, autori: Deepak L. Bhatt, Gabriel Steg, Michael Miller, Eliot A. Brinton, Terry A. Jacobson, Steven B. Ketchum, Ralph T. Doyle Jr., Rebecca A. Juliano, Lixia Jiao, Craig Granowitz, Jean-Claude Tardif, John Gregson, Stuart J. Pocock, Christie M. Ballantyne.

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0