Un sistem imunitar slăbit poate duce la apariția cancerului pulmonar [studiu]

Un sistem imunitar slăbit poate crește riscul de cancer pulmonar la pacienții care nu fumează, sugerează un nou studiu.

Cancerul de plămâni este cel mai frecvent diagnosticat cancer la nivel global și principala cauză de mortalitate prin această maladie. Deși fumatul rămâne factorul de risc predominant pentru cancerul pulmonar, observațiile clinice și studiile epidemiologice au arătat în repetate rânduri că persoanele care suferă de tulburări respiratorii, mai ales cele care se confruntă cu bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer la plămâni.

Un istoric de boli pulmonare crește riscul de cancer la plămâni

Câteva seriii de rezultate sugerează că procesele biologice rezultate în cazul afectării pulmonare se justifică a fi considerate factori de risc independenți pentru cancerul pulmonar și că un istoric de boli pulmonare influențează apariția cancerului de plămâni independent de fumat și se extinde către o predispoziție genetică spre această boală și spre BPOC.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În ciuda acumulării rezultatelor observaționale, studiile epidemiologice anterioare nu au reușit să stabilească precis o legătură cauzală între indicatorii unei funcții pulmonare afectate și riscul de cancer pulmonar cauzat de natura interrelațională a acestor afecțiuni. 

Cancerul pulmonar și BPOC-ul au factori de risc comuni, precum fumatul, lucrul în mediu toxic, poluarea atmosferică, iar 50-70% dintre cancerele pulmonare coexistă cu BPOC-ul sau obstrucția căilor respiratorii. Mai mult decât atât, cauzalitatea inversă rămâne un motiv de îngrijorare din moment ce simptomele pulmonare ar putea fi manifestări timpurii ale cancerului sau ale bolilor de plămâni dobândite la pacienții al căror sistem imunitar a fost deja compromis de un cancer nediagnosticat.

Deslușirea rolului afectării pulmonare în dezvoltarea cancerului de plămâni este important din perspectivă etiologică, pentru a separa mecanismele de predispoziție la această boală și pentru a dezvolta strategii de prevenire și startificare a riscului. 

Sistem imunitar slăbit, risc de cancer pulmonar

Un studiu¹ publicat recent în Nature Communications sugerează că un sistem imunitar defectuos poate duce la apariția cancerului pulmonar la persoane nefumătoare.

În acest studiu au fost implicate mai mult de 80.000 de participanți. Oamenii de știință au examinat corelarea genetică între fenotipurile funcției pulmonare și cancerul de plămâni, după care au apelat la o randomizare mendeliană folosind instrumente genetice noi pentru a testa formal relevanța cauzală a funcției pulmonare afectate. Aceștia au folosit cea mai mare bază de date disponibilă, de 29.266 de cazuri de cancer pulmonar și 56.450 de indivizi din grupul de control.

Un sistem imunitar puternic ajută la ținerea sub control a inflamației din organism. Când inflamația devine cronică, acest aspect contribuie la apariția cancerului. Acest studiu sugerează că o disfuncție profundă a reglării imunitare poate duce la apariția cancerului pulmonar. Cu alte cuvinte, dacă scutul de protecție al organismului cade, este favorizată dezvoltarea cancerului.

În concluzie, ce persoane ajung să sufere de cancer pulmonar nu este o chestiune atât de simplă pe cât se credea, consideră cercetătorii, și merge mai departe de factorul de risc care este fumatul. Acest studiu face puțină lumină în apariția cancerului la nefumători și arată importanța păstrării unui sistem imunitar puternic.

Tomografia computerizată poate depista precoce cancerul de plămâni, încă înainte de apariția simptomelor, ceea ce crește șansele de vindecare.

Cum se păstrează un sistem imunitar puternic

Pentru un sistem imunitar puternic, e nevoie de respectarea anumitor reguli de viață. Prima linie de apărare a organismului este un stil de viață sănătos. Urmând recomandările generale pentru o sănătate de fier este singurul lucru care se poate face pentru a avea un sistem imunitar puternic.

Aceste recomandări sunt:

-    Evitarea fumatului.
-    Adoptarea unei diete bogate în fructe și legume
-    Menținerea unei greutăți corporale normale
-    Practicarea regulată a exercițiilor fizice
-    Consumul moderat de alcool (femeile nu mai mult de un pahar pe zi, bărbații nu mai mult de două pahare)
-    Respectarea unui program de somn netulburat, de 7-8 ore
-    Combatarea sau ținerea sub control a stresului
-    Evitarea infecțiilor.

Răspunsul imunitar a organismului se reduce odată cu înaintarea în vârstă, scădere care pare să se coreleze cu alimentația. Vârstnicii tind să mănânce mai puțin și deci nu își mai iau din hrană toate nutrimentele de care au nevoie. Din acest motiv, persoanele în vârstă ar trebui să ceară sfatul medicului legat de ce suplimente alimentare ar putea lua. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature Communications - Immune-mediated genetic pathways resulting in pulmonary function impairment increase lung cancer susceptibility
https://www.nature.com/articles/s41467-019-13855-2
1 Studiul „Immune-mediated genetic pathways resulting in pulmonary function impairment increase lung cancer susceptibility”, publicat în Nat Commun 11, 27 (2020). https://doi.org/10.1038/s41467-019-13855-2, autori: Kachuri, L., Johansson, M., Rashkin, S.R. et al.
Harvard Health Publishing - How to boost your immune system
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0