Tratamentul cancerului bronho-pulmonar fara celule mici

Cancerul pulmonar este unul dintre tipurile de cancer care cauzeaza cele mai multe decese atat in randul femeilor, cat si in randul barbatilor. Acest lucru se petrece din cauza ca rareori cancerul pulmonar este depistat in stadiu incipient, iar atunci cand este in stadiu avansat, este foarte greu de tratat.

Cancerul bronho-pulmonar fara celule mici reprezinta 80-85% din totalul cazurilor de cancer bronho-pulmonar si include carcinomul epidermoid (scuamos) si carcinoamele non-scuamoase (adenocarcinomul si carcinomul).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In momentul diagnosticului, pacientii cu cancer bronho-pulmonar fara celule mici sunt impartiti in 3 categorii:

- cu tumori rezecabile (stadiile I, II si anumite categorii din stadiile III)

- cu tumori avansate loco-regional (stadiul III)

- cu boala metastatica (stadiul IV).

Un numar mic de pacienti cu cancer pulmonar fara celule mici sunt diagnosticati in stadii precoce, beneficiind de tratament cu potential curativ (chirurgie, radioterapie).

Interventia chirurgicala ramane optiunea terapeutica cu cel mai mare potential curativ in boala localizata. Tipul interventiei chirurgicale (pneumectomie - excizie a unei parti a plamanului, lobectomie - ablatie chirurgicala a unui lob practicata pe un plaman, rezectii limitate) depinde de extensia bolii si de comorbiditatile pacientilor, precum si de rezerva functionala respiratorie.

Rezectiile pulmonare in stadiul IV al bolii sunt acceptate atunci cand metastazele sunt controlabile chirurgical sau oncologic sau cand exista o tumora perfect rezecabila din punct de vedere tehnic (rezectie atipica sau lobectomie), cand tumora pune in pericol viata prin complicatiile sale (hemoptizii, supuratie, invazia structurilor nervoase) sau creeaza un disconfort greu de suportat de catre pacient (chirurgie paliativa).

Chimioterapia adjuvanta amelioreaza supravietuirea fata de chirurgia singura in stadiile II-III operate radical.

Pentru tumorile avansate loco-regional (stadiile III), tratamentul standard il reprezinta chimio-radioterapia concomitenta. Medicul va stabili frecventa sesiunilor de radiotarepie/ chimioterapie, precum si medicamentele potrivite.  

In cancerul bronho-pulmonar in stadiul avansat (stadiul IV- cu metastaze), tratamentul consta in chimioterapie si terapie moleculara. Utilizarea terapiilor moleculare tintite a dus la cresterea supravietuirii la pacientii cu boala metastatica.

Atunci cand cancerul progreseaza in timpul tratamentului sau revine la scurt timp, medicul trebuie sa schimbe metoda terapeutica folosita, astfel incat sa opreasca sau sa incetineasca cresterea tumorala. Chimioterapia si terapia tintita sunt folosite in asemenea situatii.

In cazul unor pacienti, cancerul poate sa nu dispara niciodata definitiv. Acestia vor primi tratament regulat pe baza de chimioterapie, radioterapie si alte terapii complementare, pentru mentinerea cancerului sub control.

 

 

Viata cu un asemenea diagnostic poate fi destul de dificila, asa e indicat ca tratamentul pentru cancerul bronho-pulmonar fara celule mici sa contina si consiliere psihologica. Terapia cognitiv comportamentala poate ajuta pacientul sa accepte mai bine boala si sa aiba o atitudine mai potrivita. Sprijinul familiei si al prietenilor este, de asemenea, foarte important in lupta cu cancerul, indiferent de natura acestuia.

Cu cat cancerul pulmonar fara celule mici este depistat mai devreme, cu atat sansele de supravietuire ale pacientului sunt mai mari. De aceea, e important ca semnele si simptomele sa nu fie neglijate.

Iata care sunt semnele ce ar trebui sa trimita pacientul la medic:

  • Tuse persistenta
  • Probleme de respiratie
  • Respiratie suieratoare
  • Tuse cu expectoratie/ sange
  • Pneumonii recurente
  • Durere in piept sau pe o parte, care adesea se agraveaza in timpul inhalarii aerului in plamani
  • Raguseala
  • Probleme la inghitire.


Simptomele cancerului bronho-pulmonar fara celule mici pot sa difere, in functie de amplasarea si de dimensiunile tumorei.

Orice tuse care nu se vindeca in cateva saptamani, problema de respiratie persistenta sau durere in piept ar trebui sa trimita pacientul la medicul pneumolog sau macar la cel generalist.

In urma unor analize de sange, radiografii, teste imagistice, bronhoscopii si a altor analize, medicul poate stabili daca este sau nu vorba despre cancer bronho-pulmonar fara celule mici.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0