Sportul injumatateste riscul de complicatii dupa operatia de cancer pulmonar

Practicarea cu regularitate a unor exercitii fizice inainte de interventia chirurgicala pentru tratarea cancerului pulmonar injumatateste riscul de aparitie a complicatiilor dupa operatie.

Mai mult decat atat, se pare ca sportul practicat inainte de tratamentul chirurgical are chiar capacitatea de a reduce numarul zilelor de spitalizare cu pana la 3 zile tot in cazul pacientilor bolnavi de cancer pulmonar supusi interventiei chirurgicale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un studiu publicat recent in Jurnalul Medical Britanic (2 februarie 2018) scoate la iveala faptul ca activitati precum aerobicul de intensitate moderata, plimbarile, precum si exercitiile cu greutati, practicate de minimum trei ori pe saptamana, au capacitatea de a reduce spitalizarea pacientilor operati de cancer la plamani cu pana la 3 zile. Mai mult decat atat, rata de aparitie a complicatiilor postoperatorii scade la aceeasi pacienti cu pana la 48%.

Acest lucru este valabil si pentru alte tipuri de cancer, insa nu cu aceeasi eficienta ca in cazul cancerului la plamani.

Intrucat interventia chirurgicala pentru indepartarea tumorilor de la nivelul plamanilor poate fi una extrem de dificila, riscul de aparitie a complicatiilor dupa interventie este mare. Asadar, aceasta descoperire ofera speranta medicilor, care pot apela la programele de gimnastica medicala inainte de interventia chirurgicala, astfel incat sa reduca riscurile postoperatorii.

Plecand de la aceste rezultate, oamenii de stiinta pot dezvolta acum programe speciale de exercitii fizice, care sa se potriveasca bolnavilor care sufera de cancer pulmonar.

Cum sa practici activitati fizice daca suferi de cancer pulmonar si obosesti foarte repede:

  • Fa-ti timp pentru gradinarit. Aceasta activitate are o multime de beneficii pentru sanatate. Nu numai ca faci miscare de intensitate moderata atunci cand te ocupi de gradina ta, insa totodata te relaxezi si iti linistesti mintea, care ar putea fi mai agitata din cauza diagnosticului primit.
  • Danseaza pe muzica pe care o auzi la radio. Terapia prin muzica este benefica, la fel si cea prin dans. Asadar, fa din dans antrenamentul tau zilnic.
  • Renunta la lift si foloseste, mai degraba, scarile.

 

 

  • Parcheaza mai departe de birou, pentru a merge putin pe jos, dimineata, cand ajungi la serviciu, dar si seara, cand pleci acasa.
  • Discuta cu un kinetoterapeut, care iti poate face un program de exercitii fizice personalizat, in functie de afectiunile de care suferi.

Recuperarea dupa interventia chirurgicala pentru tratarea cancerului pulmonar

Cu cat pacientul se va stradui mai tare, cu atat mai rapida va fi recuperarea sa dupa operatie. In prima faza, mobilitatea acestuia va fi redusa din cauza tuburilor atasate in zona pieptului. Plimbarile pe holul spitalului, precum si exercitiile de intensitate redusa facute la marginea patului, pot accelera vindecarea pacientului dupa interventia chirurgicala pentru tratarea cancerului pulmonar.

Dupa externare, in 4-6 saptamani, pacientul ar trebui sa isi revina complet dupa interventia chirurgicala suferita. Mersul si exercitiile fizice stimuleaza totodata si apetitul, tranzitul intestinal, dar imbunatatesc si starea psihica.

Exercitiile care vizeaza partea de sus a corpului sunt, in mod deosebit, recomandate. Astfel, exercitiile care intaresc musculatura umerilor, a pieptului si a spatelui vor fi de mare ajutor si daca sunt practicate inainte de operatie, dar si postoperator.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0