Monoimunoterapia sau terapia combinată în cancerul pulmonar fără celule mici

Aproximativ 80% până la 85% dintre cancerele pulmonare sunt cancere pulmonare fără celule mici. Principalele subtipuri sunt adenocarcinomul, carcinomul cu celule scuamoase și carcinomul cu celule mari. 

Opțiunile de tratament pentru cancerul pulmonar fără celule mici se bazează, în principal, pe stadiul (extinderea) cancerului, dar  sunt importanți și alți factori, cum ar fi starea generală de sănătate și funcția pulmonară pacientului.

Imunoterapia, metodă de tratament în cancerul pulmonar fără celule mici

Nu mai este demult un secret că introducerea imunoterapiei a schimbat paradigma în cancerul pulmonar avansat fără celule mici. Pe de o parte, utilizarea Pembrolizumab în prima linie terapeutică la pacienții cu exprimare semnificativă a PDL1 a devenit standard terapeutic după cum Nivolumab este standard terapeutic în linia a 2-a terapeutică după eșecul chimioterapiei pe bază de platină, indiferent de exprimarea PDL1. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe de altă parte, datele preliminare prezentate în urmă cu aproape 2 ani la reuniunea Asociației Americane de Cercetare Clinică au fost primele date care au demonstrat că asocierea imunoterapiei la chimioterapia standard de prima linie a adus beneficii substanțiale în privința supraviețuirii globale pentru pacienții cu cancer pulmonar avansat fără celule mici indiferent de exprimarea la nivel tumoral a proteinei PD-L1. 

În bază acestor date, asocierea imunoterapiei Pembrolizumab la secvența standard de chimioterapie Carboplatin plus Pemetrexed rămâne la ora actuală cea mai populară formulă terapeutică de prima linie în cancerul pulmonar fără celule mici cu exprimare PDL1 sub 1%. 

Alegerea variantei terapeutice, dictată de eventualii biomarkeri

În același timp, alt studiu a demonstrat beneficii în privința supraviețuirii globale pentru asocierea imunoterapiei reprezentată de Atezolizumab cu chimioterapia clasică sub formă Paclitaxel și Carboplatin împreună cu un inhibitor VEGF (vascular endotelial growth factor). Cu toate acestea, este greu de presupus că această asociere ar putea detrona asocierea Pemetrexed-Carboplatin -Pembrolizumab, asociere de altfel mult mai bine tolerată, cu toxicitate mult mai mică și de altfel mult mai ușor de administrat. În plus, asocierea imunoterapiei cu agenți antiogenici oferă o opțiune pentru pacienții non eligibili pentru Pemetrexed, așa cum sunt, de exemplu, pacienții cu insuficiență renală pentru care le este prescrisă administrarea Pemetrexed. 

O categorie aparte de pacienți cu cancer pulmonar fără celule mici este reprezentată de pacienții cu mutații EGFR sau ALK la care există boala în progresie și la care există, aparent, o asociere între imunoterapie, agenți antiangiogenici și chimioterapie. Aceasta ar putea reprezenta o opțiune de tratament,în condițiile în care liniile subsecvente anti EGFR și anti ALK sunt epuizate. 

De asemenea, urmând rezultatele comunicate în melanomul malign metastatic în care asocierea unui agent anti PDL1 (nivolumab) cu un agent anti CTL-4 (ipilimumab) este superioară monoimunoterapiei, extrapolarea utilizării asocierii de imunoterapice în cancerul pulmonar avansat fără celule mici reprezintă o opțiune terapeutică care ar putea detrona asocierea chimioterapie-imunoterapie pentru pacienții cu expresie PD-L1 peste 1%.Rămâne problema toxicității și tolerabilitatii, rezolvată, aparent, de doze semnificativ reduse de Ipilimumab. 

Alegerea variantei terapeutice ar putea fi dictată de eventualii biomarkeri, cel mai cunoscut la ora actuală fiind TMB (tumor mutational burden). Din păcate, încă nu se poate vorbi despre TMB ca potențial biomarker predictiv pentru răspunsul la imunoterapia cu inhibitori ai punctelor de control. 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society - What Is Lung Cancer?
https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/about/what-is.html
American Cancer Society - Treatment Choices for Non-Small Cell Lung Cancer, by Stage
https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/treating-non-small-cell/by-stage.html

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0