Istoricul de boli respiratorii - indicator pentru cancerul pulmonar?

Un studiu facut de cercetatorii europeni in colaborare cu cei canadieni a scos la iveala un fapt important: istoricul de boli respiratorii este asociat cu riscul crescut de cancer la plamani.

Oamenii de stiinta au analizat, in cadrul acestui studiu, impactul pe care l-au avut boli precum bronsita cronica, emfizemul, tuberculoza, pneumonia si astmul asupra riscului de cancer pulmonar a peste 14.900 de pacienti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

S-a descoperit, astfel, ca bronsita cronica si emfizemul au fost asociate cu declansarea cancerului pulmonar, mai ales in randul fumatorilor. Mai mult decat atat, pacientii care au avut si bronsita cronica, dar si pneumonie la un moment dat pe parcursul vietii au un risc si mai mare de a dezvolta cancer la plamani. Si diagnosticul de astm primit de mai bine de 5 ani mareste riscul pacientului de a dezvolta cancer la nivel pulmonar.

Pneumonia este o infectie a plamanilor si a tractului respirator, cauzata de virusuri, bacterii sau alte organisme. Varstnicii si copiii sunt mai expusi riscului de pneumonie din cauza ca au sistemul imunitar mai slab.  Pe de alta parte, tuberculoza este o infectie cauzata de o micobacterie. Ambele infectii pulmonare favorizeaza aparitia cancerului la plamani, de aceea ele nu trebuie neglijate, ci trebuie tratate in cel mai scurt timp.

Pacientii diagnosticati, pe parcursul vietii, cu o afectiune pulmonara inflamatorie, cauzata sau nu de o infectie, prezinta risc crescut de cancer la plamani chiar daca nu au fost fumatori.

Aceasta descoperire poate fi utila in vederea screeningului la pacientii considerati ca facand parte din categoria de risc crescut. In acest fel, pacientii care au istoric bogat de afectiuni pulmonare isi pot face controale regulate la plamani, depistand astfel, daca este cazul, cancerul. Cu cat cancerul este depistat mai devreme, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.

Cancerul pulmonar este tipul de cancer care cauzeaza cele mai multe decese, fiind extrem de dificil de tratat. Asta si pentru ca, de cele mai multe ori, cancerul la plamani este diagnosticat dupa ce ajunge deja in stadiu avansat.

Alti factori care cresc riscul de cancer la plamani sunt:

Factorul genetic – un istoric familial in ceea ce priveste cancerul la plamani poate creste riscul individului de a dezvolta aceasta boala.

Fumatul – unul dintre cei mai importanti factori de risc in ceea ce priveste cancerul la plamani este, totodata, si un factor ce poate fi controlat. Fumatul este principala cauza a cancerului la plamani. Asocierea dintre fumat si cancer a fost facuta publica de medici in anii ’60, pana atunci considerandu-se ca fumatul nu reprezinta niciun risc pentru sanatatea plamanilor. Fumatorii de tigari, de pipa, de tigara electrica, dar si cei de narghilea – cu totii sunt expusi riscului de cancer pulmonar in aceeasi masura.

Expunerea la radiatii ionizante – expunerea la asemenea radiatii creste riscul de cancer la plamani. Pacientii care folosesc radioterapie sunt in mod special expusi acestui risc.

Expunerea ocupationala la substante toxice – persoanele care, prin prisma meseriei, se expun in mod repetat la azbest, radon si alte substante toxice prezinta risc crescut de cancer la plamani.

Expunerea la aer poluat – poluarea este considerata ca fiind un factor de risc major pentru sanatatea pulmonara, crescand riscul de cancer la plamani chiar si in randul persoanelor care nu au fumat niciodata. Casele incalzite cu soba si neventilate corespunzator, arderea lemnului, precum si gatirea la temperaturi inalte a uleiurilor vegetale nerafinate precum cel de rapita – toate acestea sunt scenarii care expun individul la aer poluat. Este adevarat, si poluarea din orasele aglomerate are acelasi impact negativ asupra plamanilor, insa nici poluarea din interior nu trebuie neglijata, mai ales ca pe timpul iernii petrecem foarte mult timp in casa.

Pentru prevenirea cancerului pulmonar, pacientul ar trebui sa renunte la fumat. Apoi se recomanda evitarea expunerii la substante toxice si la poluare, precum si prevenirea/ tratarea afectiunilor pulmonare.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Is previous respiratory disease a risk factor for lung cancer”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Rachel Denholm, Joachim Schüz, Kurt Straif, Isabelle Stücker, Karl-Heinz Jöckel, Darren R. Brenner, Sara De Matteis, Paolo Boffetta,  Florence Guida, Irene Brüske, Heinz-Erich Wichmann, Maria Teresa Landi,  Neil Caporaso, Jack Siemiatycki, Wolfgang Ahrens, Hermann Pohlabeln, David Zaridze, John K. Field, John McLaughlin, Paul Demers, Neonila Szeszenia-Dabrowska, Jolanta Lissowska, Peter Rudnai, Eleonora Fabianova, Rodica Stanescu Dumitru, Vladimir Bencko, Lenka Foretova, Vladimir Janout, Benjamin Kendzia, Susan Peters, Thomas Behrens, Roel Vermeulen, Thomas Brüning, Hans Kromhout si Ann C. Olsson

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0