De ce e cancerul pulmonar atat de dificil de tratat

Cancerul pulmonar este unul dintre tipurile de cancer cu cele mai mici sanse de vindecare. Un nou studiu facut in domeniu incearca sa descopere de ce este atat de greu de tratat cancerul la plamani, comparativ cu alte tipuri de cancer.

Cancerul pulmonar apare in general din cauza fumatului, insa si nefumatorii pot avea de-a face cu acest tip de cancer. Cu toate ca este un tip de cancer care apare mai des la barbati, femeile prezinta risc crescut de deces atunci cand vorbim despre cancerul la plamani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O explicatie a faptului ca acest tip de cancer este vindecat mai rar decat altele ar fi faptul ca numai un procent de 20% dintre pacientii cu cancer la plamani raspund la tratamentul de tip imunoterapie. Cercetatorii de la Universitatea Fredrich-Alexander-Universitat din Nurnberg, Germania, au incercat sa descopere motivul pentru care raspunde atat de greu la imunoterapie acest tip de cancer.

Cel care a condus echipa de studiu, dr. Susetta Finotto, seful departamentului de Pneumologie Moleculara, sustine ca uneori sistemul imunitar se activeaza, atacand celulele cancerului pulmonar, in timp ce uneori cedeaza, lasand celulele sa preia controlul total.

Succesul in ceea ce priveste imunoterapia este dat de numarul mare de molecule care lucreaza in acelasi timp. Acest raspuns la nivel molecular este influentat de proteina denumita Tbet. Aceasta incurajeaza procesul de productie a altor celulele care pot lupta impotriva tumorilor.

Studiul a aratat ca tumoarea are tendinta de a creste la loc daca proteina Tbet nu se regaseste la nivelul celulelor imunitare.

S-a studiat apoi si importanta imunomodulatorului Treg. Acesta ar trebui sa reduca inflamatia la nivelul plamanilor, insa are un rol important si atunci cand vine vorba despre cancerul la plamani. S-a dovedit ca celulele Treg reduc raspunsul imunitar impotriva tumorii, facilitand cresterea acesteia.

 

 

Echipa de cercetatori de origine germana a descoperit astfel ca tumorile de la nivelul plamanilor au capacitatea de a reprograma raspunsul imun. Astfel, celulele Treg sunt multiplicate cu scopul de a reduce atacul sistemului imunitar asupra celulelor canceroase.

Cercetatorii spera sa descopere mai multe informatii despre acest circuit, astfel incat sa dezvolte o metoda de tratament ce presupune influentarea acestuia.

Imunoterapia, cunoscuta si sub denumirea de terapie biologica, se bazeaza pe folosirea unor medicamente care stimuleaza activitatea sistemului imunitar al pacientului, cu scopul ca acesta sa lupte impotriva celulelor canceroase.

Pentru tratarea cancerului pulmonar exista mai multe tipuri de imunoterapii. Acestea includ:

  • folosirea unor inhibitori ai sistemului imunitar
  • terapia cu celule T adoptive
  • vaccinurile terapeutice

Fiecare dintre aceste metode terapeutice ajuta organismul sa atace celulele canceroase.

Este nevoie de cercetari suplimentare pentru confirmarea eficientei acestor terapii insa oamenii de stiinta sustin ca acestea ar fi tratamentele viitorului.

In general, atunci cand vorbim despre pacienti cu cancer la plamani, imunoterapia este recomandata pacientilor care sufera de cancer la plamani cu celule non-mici.

Imunoterapia este folosita, in cele mai multe cazuri, la recidiva cancerului. Exista insa si situatii in care este folosita pe post de tratament la prima aparitie a cancerului, alaturi de chimioterapie.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0