Celebritati care au murit din cauza cancerului la plamani

Cancerul la plamani, cunoscut si sub denumirea de cancer pulmonar, este al doilea cel mai comun tip de cancer. Statistic vorbind, 1 din 14 barbati dezvolta cancer la plamani, in timp ce in cazul femeilor 1 din 17 femei va dezvolta aceasta afectiune pulmonara.

Cancerul pulmonar este cauzat, in peste 90% din cazuri, de fumat, insa poate sa apara si din cauza poluarii sau a expunerii la azbest sau radon. Fumatul pasiv poate, de asemenea, sa cauzeze cancer la plamani, riscul fiind chiar mai mare in cazul persoanelor nefumatoare care sunt expuse fumului de tigara.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Vedetele de peste Ocean nu au fost ocolite de aceasta afectiune pulmonara – iata celebritatile care au suferit de cancer la plamani din cauza fumatului!

Walt Disney – fondatorul imperiului Disney si creatorul unor personaje renumite precum Donald Duck, Goofy sau Mickey Mouse, a murit la varsta de 65 de ani din cauza cancerului pulmonar. Walt Disney a fost un fumator inrait ani la rand si suferea de ani de zile de tuse cronica. Walt a fost supus unei interventii chirurgicale si a urmat o cura de chimioterapie insa, la 5 saptamani dupa interventie, a decedat.

Yul Brynner – actorul american de origine rusa s-a facut remarcat cu rolul sau din musicalul “The King and I”. Acesta fuma pana la 5 pachete de tigari pe zi, iar plamanii sai nu au ramas neafectati de acest obicei nesanatos. Yul Brynner a murit la varsta de 65 de ani, in anul 1985, la scurt timp dupa ce a filmat un spot publicitar anti-fumat.

Nat King Cole – pianist, interpret de jazz dar si actor de film, Nat King Cole era un fumator infocat atat de tigara cat si de pipa, cand a descoperit cancerul pulmonar. Acesta a fost supus unei interventii chirurgicale in timpul careia i s-a indepartat plamanul stang insa, la 3 saptamani dupa operatie, a decedat. Nat avea atunci numai 45 de ani.

 

 

Betty Grable – actrita de succes, Betty a devenit rapid cea mai bine platita femeie din Statele Unite ale Americii. Betty Grable a fost fumatoare multi ani la rand, iar diagnosticul de cancer la plamani l-a primit in anul 1972. Un an mai tarziu a decedat.

George Harrison – chitarist al formatiei Beatles, dar totodata compozitor si producator de film, George a primit initial diagnosticul de cancer la gat, cauzat de fumat. Patru ani mai tarziu, acesta a fost diagnosticat cu cancer pulmonar si a murit la scurt timp dupa depistarea afectiunii, la varsta de 58 de ani.

Peter Jennings – jurnalist american de succes, Peter Jennings a murit de cancer pulmonar la varsta de 67 de ani, in anul 2005. Peter a marturisit, in ultima sa transmisie: “Da, am fost fumator pana acum 20 de ani, apoi am fost slab si m-am reapucat de fumat dupa evenimentele din 11.09 (n.r. facand referire la atacurile teroriste din SUA).

Jesse Owens – atletul de culoare, de origine americana, care a facut istorie castigand 4 medalii de aur la Jocurile Olimpice din 1936 de la Berlin a murit tot din cauza cancerului la plamani, la varsta de 66 de ani. Jesse era fumator de multi ani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0