Cancerul pulmonar ar putea fi prevenit cu ajutorul unei noi molecule [studiu]

Cercetătorii de la UCLA au descoperit o moleculă nouă care ajută la menținerea echilibrului celulelor din țesutul pulmonar.

O moleculă identificată de cercetătorii de la University of California, Los Angeles (UCLA) ajută la menținerea unui echilibru sănătos al celulelor din căile respiratorii și țesutul pulmonar. Dacă acest compus, studiat până acum numai în celule izolate, umane și de șoarece, are același efect la oameni, poate duce la crearea unor noi medicamente care să trateze sau să prevină cancerul pulmonar.

Cercetătorii consideră că aceste rezultate ar putea fi de ajutor pentru a dezvolta o nouă terapie care să promoveze sănătatea căilor aeriene. Acest lucru ar putea nu doar să contribuie la tratamentul cancerului pulmonar, ci să ajute la prevenirea progresiei sale, în primul rând.

Dezechilibrul celular, risc de apariție a tumorilor

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sistemul nostru respirator este afectat în mod constant de poluare și germeni din aerul pe care îl respirăm și ar trebui „reumplut” cu celule sănătoase. Acest proces este condus de celulele stem bazale din căile respiratorii, care se divid pentru a produce atât mai multe celule stem, cât și celule mucocilare care acoperă căile respiratorii și plămânii.

Există două tipuri de celule mucocilare: celulele care produc mucusul, care captează particulele toxice și infecțioase și celulele ciliate, care îndepărtează mucusul pentru a menține sistemul respirator sănătos și curat. În plămânii sănătoși, celulele stem bazale ale căilor respiratorii păstrează un echilibru între a produce celule mucocilare și a se auto-reînnoi pentru a menține o populație de celule stem.

În celulele precanceroase din plămâni, celulele stem bazale se divid mai des decât de obicei, generând un număr mare de celule stem, dar prea puține celule mucocilare. Din cauza dezechilibrului rezultat, căile respiratorii nu pot curăța în mod corespunzător resturile și așa apare un risc mai mare ca celulele precanceroase să dea naștere unei tumori.

În noul studiu¹, oamenii de știință au analizat celulele căilor respiratorii dintr-un număr egal de biopsii de la persoane sănătoase, de la persoane cu leziuni premergătoare de cancer pulmonar și de la persoane cu cancer pulmonar scuamos. Ei au descoperit că un grup de molecule - numit calea de semnalizare Wnt / beta-catenină - a fost prezent cu valori diferite în celulele stem bazale din eșantioanele persoanelor bolnave față de celulele de la persoanele sănătoase.

Când cercetătorii au modificat valorile acestor molecule în celulele sănătoase ale căilor respiratorii de la șoareci, echilibrul dintre celulele stem și celulele mucocilare s-a schimbat, imitând dezechilibrul observat în pre-cancerele pulmonare.

În cele din urmă, echipa de cercetători a analizat peste 20.000 de compuși chimici pentru a descoperi abilitatea lor de a inversa acest efect în celulele umane, de a scădea valorile de Wnt și de a restabili echilibrului celulelor stem și al celulelor căilor respiratorii mature.

O nouă moleculă ar putea preveni și trata cancerul pulmonar

Dintre substanțele analizate, un compus s-a remarcat pentru capacitatea sa de a limita proliferarea celulelor stem bazale și de a restabili echilibrul celulelor stem și celulelor mucocilare la normal. Compusul a fost, de asemenea, mai puțin toxic pentru celulele din căile respiratorii decât alte molecule, descoperite anterior, care blochează semnalizarea Wnt / beta-catenină. Echipa a numit compusul Wnt Inhibitor Compound 1 sau WIC1.

Identificarea acestui nou medicament este un instrument util pentru sănătatea pulmonară. Ceea ce este foarte interesant, spun cercetătorii, este faptul că medicamentul poate acționa într-o manieră nouă față de alți inhibitori ai căilor de semnalizare Wnt / beta-catenină și are o toxicitate mai scăzută.

Deoarece WIC1 a fost identificat printr-un screening aleatoriu, cercetătorii nu știu încă exact cum funcționează, dar planifică studii aprofundate asupra mecanismului și siguranței pentru pacienți. Acest compus a fost utilizat de oamenii de știință doar în testele preclinice și nu a fost testat pe oameni și nici aprobat de Food and Drug Administration (FDA) ca fiind sigur și eficient pentru utilizare de către oameni.

Statistici cancer pulmonar

  • Pacienții cu vârste mai tinere și femeile au cea mai bună rată de supraviețuire.
  • Persoanele care suferă de afecțiuni cronice au un prognostic mai puțin optimist.
  • Cei care fumează în continuare după primirea diagnosticului de cancer la plămâni își reduc eficiența tratamentului și speranța de viață.
  • Dacă pacientul cu adenocarcinom pulmonar a avut o tumoare mai mică de 3 cm care a fost operată, speranța la viață poate ajunge la 100%.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical Xpress - Researchers discover new compound that promotes lung health
https://medicalxpress.com/news/2020-02-compound-lung-health.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter
1 Studiul „High-Throughput Drug Screening Identifies a Potent Wnt Inhibitor that Promotes Airway Basal Stem Cell Homeostasis”, apărut în Cell Reports (2020). DOI: 10.1016/j.celrep.2020.01.059, autori: Cody J. Aros et al.
VeryWellHealth - Lung Cancer Survival Rates by Type and Stage
https://www.verywellhealth.com/lung-cancer-survival-rates-by-type-and-stage-2249401#factors-that-affect-survival-rates

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1