Protectia solara la munte

Radiatiile UV sunt daunatoare pielii noastre, de aceea trebuie neaparat sa folosim o crema cu factor de protectie solara de fiecare data cand ne expunem pielea la soare.

Radiatiile UVA sunt cele asociate cu fotosensibilitatea, dar si cu imbatranirea pielii. Aceste radiatii accelereaza procesul de aparitie a ridurilor, diminueaza elasticitatea pielii si ii “fura” acesteia stralucirea. Pe de alta parte, radiatiile UVB sunt cele care cauzeaza arsurile solare, precum si aparitia cancerului de piele. Intrucat ambele tipuri de radiatii au efecte nedorite asupra pielii, este esential sa alegem o lotiune de plaja cu spectru larg, care sa ofere protectie atat impotriva radiatiilor UVA, cat si impotriva celor UVB.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cei mai multi dintre noi am inteles cat de importanta este protectia solara pentru sanatatea pielii si nu mergem niciodata la plaja fara sa avem la noi lotiunea de plaja cu SPF. Pe de alta parte insa, foarte putini dintre noi ne gandim sa ne protejam pielea de radiatii atunci cand mergem la munte. Radiatiile solare sunt mai periculoase la munte, contrar asteptarilor. Cu cat ne aflam la o altitudine mai mare, cu atat mai aproape de soare suntem, deci radiatiile sunt mai puternice. Intensitatea radiatiilor creste cu 15-20% la fiecare 1000 de metri in plus. Mai mult decat atat, intrucat temperaturile sunt scazute la altitudini mari, soarele nu ne va arde pielea, deci radiatiile vor actiona “in tacere”, fara sa ne puna in garda. Al treila factor care face radiatiile la munte mai periculoase pentru sanatate decat cele de la mare este timpul pe care il petrecem in bataia soarelui. Daca la mare stam la plaja cateva ore, iar apoi ne adapostim sub umbrela, la munte avem tendinta de a sta mai mult la soare intrucat soarele nu arde foarte tare.  

Chiar si pe timp de iarna, radiatiile de la munte sunt foarte periculoase intrucat zapada reflecta radiatiile emanate de soare in proportie de 85%, ceea ce inseamna ca riscuri de arsuri solare este foarte mare si in sezonul rece la munte. Lacurile, de asemenea, potenteaza intensitatea radiatiilor.

Protectia solara la munte

Cand esti la munte, aplica un strat generos de protectie solara pe piele, insistand pe zonele cele mai expuse: fata, urechi, umeri si brate. Nu te gandi ca daca nu faci baie, ca la mare, nu trebuie sa reaplici lotiune de plaja la cateva ore – transpiratia “sterge” lotiunea de plaja asa ca e nevoie sa reaplici protectia solara odata la cateva ore.

 

 

Poarta, de asemenea, palarie sau sapca pentru a iti proteja scalpul care este foarte expus. Si ochelarii cu lentile polarizate, care ofera protectie impotriva radiatiilor UV sunt indispensabili la munte.

Nu trebuie sa uitam de protectia solara pentru buze, care sunt si ele foarte expuse, dar si foarte sensibile. Un balsam de buze cu factor de protectie SPF reaplicat la 3 ore si dupa fiecare masa sau lichid consumat va proteja buzele de efectele nocive ale radiatiilor solare.

Pe post de gustare in timpul unei drumetii pe munte poti consuma bete de morcov ori caise deshidratate, care sunt bogate in continutul de betacaroten, despre care se stie ca imbunatateste protectia pielii impotriva radiatiilor UV, insa accelereaza si procesul de pigmentare.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0