Programe de informare si preventie in cancerul de piele

Ca urmare a incidentei crescute a melanomului, o strategie deosebit de importanta in incercarea diminuarii aparitiei tumorii si depistarii ei cat mai timpurii este cea legata de informarea populatiei cu privire la existenta acestui tip de cancer de piele, necesitatea efectuarii controalelor dermatologice periodice, mai ales pentru persoanele la risc, precum si importanta fotoprotectiei.

In ultimii ani au aparut campanii si programe de informare a populatiei cu privire la melanom. Aceste campanii au crescut ca numar si ca extindere de la an la an, iar persoanele implicate, atat medici, cat si apartinatori sau fosti pacienti diagnosticati cu melanom sunt din ce in ce mai active.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Campaniile se desfasoara atat in spitale, cat si in alte locatii, cum ar fi in scoli, pe plaja, in parcuri, in principal locuri cu accesibilitate mare pentru cat mai multe persoane. In cadrul acestor campanii se ofera consulturi gratuite, screening al alunitelor, informatii legate de utilizarea unei fotoprotectii eficiente.

Toate aceste campanii au ca scop atat o diseminare a informatiei la cat mai multe persoane, cat si depistarea unor alunite atipice, cu probleme, sau chiar cancere de piele la persoanele care se prezinta la campanii.

Pe DOC.ro va oferim ocazia de a afla toate informatiile de care aveti nevoie cu privire la aceasta afectiune cutanata. In plus, va punem la dispozitie indicatii privind autoexaminarea si un chestionar online pentru masurarea nivelului de risc. Ulterior, daca nivelul de risc este crescut, beneficiati de o consultatie de specialitate gratuita!

Screeningul pentru melanom poate salva viata pacientului. Acest tip de cancer de piele este cel mai rar, dar si cel mai periculos, intrucat poate dezvolta metastaze in alte zone ale corpului, crescand astfel riscul de deces.

In stadii incipiente, melanomul poate fi ignorat sau confundat cu alt tip de leziune. Este important insa sa mergem la dermatolog imediat ce observam o leziune suspecta, chiar daca nu este foarte ingrijorator aspectul acesteia, intrucat daca e vorba de melanom, acesta este in stadiu incipient. Cu cat diagnosticul de melanom e stabilit mai timpuriu, cu atat mai mari sunt sansele de vindecare a pacientului.

Programele de informare cu privire la cancerul de piele responsabilizeaza populatia atat in ceea ce priveste identificarea unor leziuni suspecte, cat si in ceea ce priveste adoptarea strategiilor de preventie a melanomului. Este esential ca oamenii sa inteleaga ca razele soarelui, atunci cand sunt puternice sau cand ne expunem pe perioade indelungate, sunt extrem de periculoase, crescand riscul de cancer de piele.

Organizatiile mondiale de sanatate sustin campaniile de informare si prevenire in ceea ce priveste cancerul de piele, care reduc rata mortalitatii in randul pacientilor care primesc diagnosticul de melanom.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0