Melanomul si sarcina: modificarile alunitelor

Melanomul este una dintre tumorile maligne cel mai frecvent diagnosticate in sarcina. Diagnosticata in stadii incipiente, boala se vindeca in urma tratamentului. In schimb, diagnosticul in stadii avansate aduce cu sine un risc mai mare de metastaze, cu risc de afectare a fatului si scaderea supravietuirii la mama.

Depistarea unui melanom in cursul sarcinii este o situatie delicata, deoarece orice manevra de diagnostic si tratament trebuie sa ia in considerare prezenta fatului in uter, pentru a-l supune pe acesta la cat mai putine riscuri.

Ce modificari ale alunitelor apar in sarcina?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Hormonii si factorii de crestere caracteristici sarcinii stimuleaza si dezvoltarea melanocitelor. La aproximativ 10% dintre femei se observa o hiperpigmentare (o accentuare a pigmentului) a alunitelor in cursul primelor luni de sarcina. Pe langa aceasta, se pot constata modificari ale formei si cresteri in dimensiuni ale alunitelor.

In sarcina pot aparea alunite noi (nevi pigmentari) si chiar melanoame, unii cercetatori punand aceste aparitii pe seama stimulului hormonal. Totusi, in urma mai multor studii de specialitate, nu a putut fi dovedit faptul ca in sarcina creste frecventa aparitiei melanomului, comparativ cu femeile neinsarcinate, aflate la varsta fertila.

Probabil ca rata mai mare de diagnostic in sarcina are legatura, de fapt, cu o diagnosticare mai eficienta. Aceasta se bazeaza pe faptul ca stimularea pigmentarii face si melanoamele mai evidente, iar femeile insarcinate sunt mult mai atente cu orice se intampla in legatura cu corpul lor.

In general, melanomul diagnosticat in timpul sarcinii poate fi mai gros decat cel diagnosticat in afara sarcinii. Asta inseamna si un prognostic mai putin favorabil. Grosimea melanomului nu are legatura neaparat cu sarcina, ci cu faptul ca diagnosticul de cancer de piele este pus tarziu.

Insa sarcina este asociata cu o scadere a activitatii sistemului imunitar, ceea ce inseamna ca melanonul se poate dezvolta mai usor, conditiile fiind optime. Toleranta pentru antigeni (cei care declanseaza prezenta anticorpilor) este mai mare in timpul sarcinii, ceea ce inseamna ca celulele canceroase pot fi trecute cu vederea mai usor de sistemul imunitar. Nu exista, insa, dovezi stiintifice care sa confirme faptul ca imunosupresia specifica sarcinii favorizeaza dezvoltarea melanomului.

 

 

Predispune sarcina catre un anumit tip de melanom?   

Nu s-a constatat faptul ca sarcina ar influenta aparitia doar anumitor tipuri de melanom. Caracteristicile tumorilor diagnosticate in sarcina sunt la fel cu ale tumorilor diagnosticate la femei fertile, in afara sarcinii.

In ceea ce priveste tratamentul pentru melanom in perioada sarcinii, acesta este similar cu cel administrat pacientelor care nu sunt insarcinate. Bineinteles, terapiile mai agresive precum chimioterapia sau radioterapia, folosite in stadii avansate de melanom, vor fi amanate pana la nasterea copilului. In acest fel, medicii se asigura ca fatul este in siguranta.

Este foarte important ca femeia insarcinata sa mearga la medicul dermatolog imediat ce observa modificarea unor alunite deja existente ori aparitia unor alunite noi, cu forma, culoare si textura atipica. Medicul va depista melanomul in urma consultului si va lua masuri pentru combaterea acestuia.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • Articolul “Nevi and pregnancy”, publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Bieber AK, Martires KJ, Driscoll MS, Grant-Kels JM, Pomeranz MK, Stein JA
  • Articolul “Melanoma and pregnancy”, publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Salvini C, Fabroni C, Taviti F

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0