Interferonul alfa si interleukina 2 in tratarea melanomului

Interferonul alfa si interleukina 2 sunt substante produse de celulele imune din organism. Sintetizate in laborator, aceste terapii se pot administra sub forma injectabila la pacientii cu melanom, incepand din stadiul IIB.

Melanomul este cel mai rar, dar totodata si cel mai grav tip de cancer de piele. In stadii avansate, medicul oncolog va trata melanomul cu ajutorul chimioterapiei. Medicamentele folosite in chimioterapie au scopul de a opri procesul de multiplicare a celulelor canceroase si de a le ucide. Interferonul alfa impiedica multiplicarea celulelor bolnave, in timp ce interleukina 2 stimuleaza celulele albe ale organismului, astfel incat acestea sa ucida celulele canceroase. Scopul folosirii acestor doua substante in paralel este acela de a instaura faza de remisiune a cancerului, precum si de a mentine remisiunea pentru o perioada cat mai indelungata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Interferonul alfa se utilizeaza in regimuri de tratament cu doze mari si pe termen lung, imbunatatind supravietuirea acestor pacienti, precum si intervalul de timp pana la dezvoltarea unei eventuale metastaze. In stadiile IV de boala (melanom metastatic) raspunsul la tratamentul cu interferon alfa este mic (doar 10-15 % din pacienti). Reactiile adverse includ sindrom gripal, imunosupresie.

Interleukina 2 stimuleaza proliferarea si functionarea limfocitelor T. Administrata in doze mari la pacientii cu melanom metastatic poate duce la raspuns complet durabil, desi doar la un numar mic de cazuri. Cel mai bine raspund la tratament metastazele pulmonare, ganglionare si cutanate.

Administrarea tratementului se face injectabil, numai in regim de spital. Reactiile adverse pot fi severe, cu afectarea starii generale, hipotensiune si imunosupresie, cu cresterea riscului de infectii.

Cele doua terapii se pot combina la acelasi pacient, ducand la rezultate mai bune decat monoterapia, dar si la aparitia unor reactii adverse complexe si severe. Atat interferonul, cat si interleukina 2 pot fi administrate in combinatie cu regimuri cu 2 sau 3 chimioterapice, ceea ce poarta numele de biochimioterapie. Astfel, cresc sansele pacientilor de a avea un raspuns pozitiv la tratament. Cu toate acestea, beneficiul pe cresterea supravietuirii este limitat.

Tratamentul pe baza de interferon alfa si interleukina 2 este adesea folosit in tratarea melanomului recurent.

 

 

Posibile reactii adverse in timpul tratamentului pe baza de interferon alfa sau interleukina 2

Chimioterapia poate avea efecte adverse greu de suportat de catre pacient. Printre acestea se numara si urmatoarele:

  • Caderea parului
  • Aftele bucale
  • Pierderea apetitului
  • Greata si varsaturi
  • Diaree si constipatie
  • Risc crescut de infectie
  • Oboseala extrema
  • Risc crescut de invinetire/ sangerare


Din fericire, dupa ce tratamentul se incheie, si efectele secundare ale acestuia dispar treptat. Exista metode prin care unele reactii adverse pot fi estompate. De pilda, medicamentele antivomitive pot fi administrate pentru ameliorarea senzatiei de greata si pentru combaterea varsaturilor. Medicul oncolog este cel mai in masura sa ofere solutii pentru ameliorarea reactiilor adverse aparute din cauza chimioterapiei.

Prevenirea melanomului

Avand in vedere ca expunerea la radiatiile UV reprezinta cel mai important factor de risc in dezvoltarea melanomului, acest tip de cancer de piele poate fi prevenit prin limitarea expunerii la radiatiile UV.

Iata ce poti face pentru a reduce riscul de melanom:

  • Adaposteste-te la umbra, in special intre orele 10-16, atunci cand radiatiile solare ating intensitatea maxima
  • Nu te expune la soare astfel incat sa capeti arsuri la nivelul pielii
  • Nu te bronza la solar
  • Foloseste lotiune de plaja cu SPF minimum 15, poate chiar 30, de fiecare data cand iti expui pielea la radiatiile solare – alege o lotiune cu spectru larg, care ofera protectia atat impotriva radiatiilor UVA, cat si a celor UVB
  • Examineaza-ti pielea lunar, pentru a identifica in timp util melanomul – cu cat melanomul este depistat mai devreme, cu atat mai mari sunt sansele de vindecare a acestui tip de cancer de piele.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0