Grupuri de sprijin si informare pentru pacientul cu melanom

Intotdeauna pacientii care se confrunta cu diagnostic grav, complex, au nevoie de suport pe plan psihologic. Este de o reala importanta ca acestia sa gaseasca un sprijin atat in persoanele medicilor curanti, cat si in rude si cei apropiati, prieteni, dar chiar si in cadrul unor comunitati de pacienti.

Astfel, fiecare dintre ei va putea sa isi impartaseasca povestea, temerile, incertitudinine legate de afectiune si de tratamente. In cadrul acestor comunitati de pacienti vor gasi persoane cu povesti asemanatoare sau chiar cazuri mai dificile.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De asemenea, asociatiile de pacienti care au fost infiintate, precum si comunitatile online sunt locurile unde cei diagnosticati cu melanom pot gasi sprijin atat sufletesc, cat si cu privire la informatii de actualitate legate de tratamentele de care pot beneficia atat in tara, cat si peste hotare.

In mediul online exista numeroase site-uri (in special in limba engleza) care ofera informatii cu privire la ce inseamna melanomul si ce inseamna sa traiesti cu acest diagnostic. Astfel, pacientii pot afla mai multe informatii legate de optiunile terapeutice care exista la momentul actual, date cu privire la ce inseamna si cum se desfasoara investigatiile si controalele periodice pe care trebuie sa le efectueze, precum si multe altele.

Comunitatile de pacienti si de apartinatori sunt foarte active si pe paginile de socializare, creand astfel un mediu propice pentru ca cei care au fost diagnosticati cu melanom sa se cunoasca intre ei, sa isi impartaseasca experientele, sa cunoasca persoane care au supravietuit timp indelungat dupa acest diagnostic.

Cateva astfel de site-uri sunt urmatoarele:

Ce beneficii are pentru pacientul cu melanom inscrierea intr-un grup de sprijin

  • pacientul are acces la informatii corecte cu privire la boala de care sufera, precum si la tratamentele disponibile,
  • pacientul poate invata metode prin care poate face fata tratamentului pentru cancerul de piele,
  • pacientul poate beneficia de consiliere, astfel incat sa invete sa isi accepte diagnosticul primit,
  • bolnavul de melanom are prilejul de a interactiona cu persoane cu acelasi diagnostic, schimband astfel opinii, experiente similare si informatii ce pot fi utile,
  • specialistii din cadrul grupului pot invata pacientul cum sa procedeze pentru a primi tratamentul de care are nevoie,
  • in urma discutiilor cu persoane ce trec prin aceeasi experienta, pacientul cu melanom isi poate recapata speranta si dorinta de a lupta cu boala,
  • anxietatea, depresia si alte tulburari psihice ce pot aparea pe fondul primirii unui diagnostic atat de dur pot fi combatute cu ajutorul specialistilor, dar si a altor pacienti aflati in situatii similare.

 

 

Grupurile de sprijin sunt utile si pentru familiile pacientilor care au primit diagnosticul de melanom, oferindu-le acestora prilejul sa intalneasca persoane care trec prin aceeasi experienta, avand o persoana draga afectata de melanom.

Pacientul poate invinge melanomul, iar lupta sa cu boala este mai usoara daca beneficiaza de sustinerea celor dragi, a unei echipe de specialisti, precum si a unor oameni care duc aceeasi lupta.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0