Factori care cresc riscul de cancer de piele

Cancerul de piele este o afectiune care poate pune viata pacientului in pericol asa ca ideal ar fi sa prevenim aceasta boala, pentru a nu ajunge in situatia de a o trata.

Exista o serie de factori de risc atunci cand vine vorba despre aparitia cancerului de piele, insa numai cativa sunt factori de risc care nu pot fi controlati. Acestia sunt mostenirea genetica, culoarea pielii si numarul crescut de alunite de pe corpul individului. In ceea ce priveste mostenirea genetica, daca o ruda de gradul I sau II a primit diagnosticul de cancer de piele, sansele individului de a primi acelasi diagnostic cresc considerabil. Cat despre prezenta alunitelor pe corp, acestea cresc riscul de aparitie a melanomului, cel mai periculos tip de cancer de piele. Culoarea pielii care prezinta risc crescut de cancer de piele este cea foarte deschisa, eventual cu pistrui. Cu cat pielea este mai inchisa, cu atat riscul de cancer de piele este mai mic, insa nu inexistent.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

`

Restul factorilor de risc in ceea ce priveste cancerul de piele pot fi, din fericire, tinuti sau control sau estompati cu usurinta.

Factorii de risc care pot fi controlati sunt urmatorii:

Expunerea la soare – radiatiile UV reprezinta una dintre cele mai comune cauze ale aparitiei cancerului de piele. Din fericire insa, te poti proteja de aceste radiatii limitand expunerea la soare in intervalul orar 10-16, atunci cand radiatiile sunt mai puternice. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca iti protejezi pielea de aceste radiatii pe intreaga perioada a zilei, folosind o lotiune de plaja cu factor de protectie impotriva radiatiilor UV.

 

 

Bronzul artificial - si radiatiile UV produse de lampele din solarul de la salonul de infrumusetare sunt la fel de periculoase. Asadar, este recomanat sa se evite bronzul artificial, obtinut la solar.

Joburile care presupun munca in aer liber – persoanele care trebuie sa lucreze toata ziua in soare, expunandu-se radiatiilor UV ore in sir, sunt predispuse cancerului de piele. Poti reduce acest risc asigurandu-te ca iti protejezi pielea, luand pauze in care sa stai la umbra si folosind articole vestimentare si accesorii care iti feresc cat mai mult pielea de radiatiile ultraviolete. Bluzele cu maneca lunga din materiale naturale, palariile si ochelarii de soare nu trebuie sa lipseasca.

Sistemul imunitar slabit – persoanele care au sistemul imunitar slabit fie din cauza unei alte afectiuni fie din cauza unui tratament agresiv, ar trebui sa fie mai precaute in ceea ce priveste expunerea la radiatiile UV intrucat au sanse mai mari sa se pricopseasca cu cancer de piele.

Altitudinea – cu cat te afli la o altitudine mai mare, cu atat pielea este mai afectata de radiatiile UV, care sunt mai puternice. Asadar, asigura-te ca atunci cand te afli la altitudine mare esti de doua ori mai precaut decat de obicei in ceea ce priveste protectia solara. Astfel, reduci riscul de cancer de piele. Daca iti petreci vacanta la munte, nu te lasa pacalit de racoarea de acolo, ci aplica in continuare lotiune de plaja cu factor de protectie de minimum 30 si foloseste palarii si bluze cu maneca lunga pentru a-ti proteja pielea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0