Ce se intampla daca melanomul recidiveaza

Recidiva in cazul melanomului reprezinta reaparitia tumorii excizate si tratate. Poate sa reapara atat tumora primara, dar pot recidiva si metastazele.

Tumora primara reapare pe locul tumorii initiale sau in apropiere de acesta, la nivelul ganglionilor sau la nivelul altor organe. Recidivele apar, de obicei, in primii 5 ani dupa excizie si tratament, fiind cel mai frecvente in primul an. Uneori, se pot constata recidive chiar si la 10 ani de la diagnosticul initial.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cei mai importanti factori care favorizeaza recidiva tumorii sunt grosimea tumorala (indicele Breslow), prezenta ulceratiei la nivelul tumorii, metastazele satelite (in tegumentul din jur) si rata mitotica (de diviziune).

Tratamentul se face in functie de localizarea tumorii care a reaparut. Tumora localizata beneficiaza de tratament chirurgical, cu excizie larga, pentru tumorile ganglionare se efectueaza disectia ganglionilor, iar pentru recidiva la nivelul organelor, tratamentul este ca pentru melanomul in stadiu IV, cu imunoterapie, chimioterapie si terapii moleculare.

Din pacate, se cunosc foarte putine despre cum se poate preveni recidiva tumorala. Fotoprotectia riguroasa este recomandata tuturor persoanelor cu melanom. Iar autoexaminarea si controalele dermatologice periodice sunt absolut necesare pentru e surprinde cat mai timpuriu o eventuala recidiva.

 

Citeste si Semnal de alarma: supravietuitorii cancerului de piele inca stau la soare

 

In afara de recidiva, la o persoana ce a avut un melanom mai pot aparea si alte melanoame primare. Acestea nu au legatura cu primul melanom, nu reprezinta recidive si nici metastaze ale primului melanom primar. Ele pot aparea pe orice zona a corpului. Se dezvolta din cauza predispozitiei genetice si a factorilor de mediu. Tratamentul se face in functie de stadiul in care se diagnosticheaza melanomul, fie numai prin excizie chirugicala cu margini largi, fie prin excizie asociata cu terapie sistemica (interferon incepand de la stadiul IIb si chimioterapie, imunoterapie si terapii moleculare pentru stadiul IV).

Aparitia unui al doilea melanom primar nu poarta dupa sine in mod necesar un prognostic mai slab. Daca este depistat in stadii cat mai incipiente, si aceasta tumora este curabila. Unele studii au aratat ca aproape jumatate dintre cazurile care dezvolta un al doilea melanom primar au de-a face cu un indice Breslow mai mic decat al primului melanom. Acest lucru se intampla probabil pentru ca pacientul ramane in dispensarizare dermatologica periodica, astfel ca o noua tumora se depisteaza mult mai devreme. Principiile de tratament sunt aceleasi ca pentru un prim melanom primar. Tratamentul se face in functie de stadiul tumorii la diagnostic, fie numai prin excizie chirurgicala, fie excizie asociata cu tratament sistemic.

Recomandari pentru pacientul care a avut melanom:

  • Daca melanomul vindecat a fost depistat in stadiul 0, se recomanda examinari anuale ale pielii, pe viata.
  • Daca melanomul a fost depistat si tratat in stadiul IA-IIA, se recomanda examinarea pielii la fiecare 6 luni timp de 5 ani, apoi examinarea anuala pe viata.
  • Daca melanomul a fost vindecat in stadiu IIB-IV, se recomanda examinarea la fiecare 3-6 luni timp de 2 ani, apoi examinarea la 3-12 luni timp de inca 3 ani, iar dupa acesti 5 ani, examinarea anuala pe viata.


Bineinteles, daca apar simptome si manifestari specifice cancerului, examinarea se recomanda in momentul depistarii acestor semne.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0