Tratamentul cu micro-ace, eficient in reducerea cicatricelor si ridurilor

Se stie ca, pentru a genera o mai buna absorbtie a nutrientilor activi, dincolo de bariera lipo-proteica a pielii, in medicina estetica se utilizeaza intepatura acului, fie ca vorbim de binecunoscuta mezoterapie, fie prin dispozitive inovative ce folosesc multiple ace foarte fine, cum ar fi dermapen-ul. Am discutat mai multe despre aceste proceduri cu Dr. Anca Plapcianu, medic specialist dermatolog.

Mezoterapia este o tehnica ce foloseste injectiile cu vitamine, enzime, hormoni si extracte din plante pentru a rejuvena (reintineri) pielea si pentru a o face mai ferma. Totodata, procedura de mezoterapie poate fi folosita si pentru a indeparta excesul de grasime. Pe langa mezoterapie, in medicina estetica se pot folosi si alte proceduri pentru a estoma semnele si ridurile.

Cum functioneaza aceste tratamente

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentele cu multiple micro-ace utilizeaza capete de unica folosinta, detasabile, in care sunt incorporate 12 microace. Estomparea sau chiar anularea durerii se face cu ajutorul functiei de vibratie automata, ce pacaleste “baroreceptorii” in momentul intepaturii, astfel ca este mult redusa cantitatea de anestezie locala. Acest lucru reprezinta un avantaj pentru persoanele care sunt alergice sau manifesta sensibilitate la lidocaina sau xilina si care pot astfel apela la acest tip de proceduri dermatocosmetice mai invazive, asigurandu-si totodata confortul.

Prin aplicarea de micro-incizii la nivelul pielii, functia de regenerare tegumentara este stimulata, iar fibroblastii vor produce noi fibre de colagen si elastina, tratand cu succes ridurile fine si depresiunile mici generate de lipsa de substanta, vergeturile, porii dilatati si petele hiperpigmentare. De asemenea, tratamentul cu microace cum este mezoterapia poate fi o alternativa la tratamentele laser sau peeling chimic, reprezentand cea mai avansata metoda de tratament a cicatricilor rezultate in urma acneei, varicelei, arsurilor, taieturilor accidentale sau interventiilor chirurgicale.

Tratamentul cu microace este un tratament minim-invaziv, potrivit pentru toate tipurile de ten si pentru orice fototip. Datorita penetrarii superficiale a acelor, eritemul generat este limitat si necesita un timp de recuperare foarte scurt (cateva ore). Tehnologia utilizata ofera posibilitatea accesarii regiunilor cu o sensibilitate crescuta a pielii, cum ar fi regiunea palpebrala, regiunea frontala, aripile nazale sau zona delicata a buzelor.

Durata procedurii este de aproximativ 20 de minute, procedura este nedureroasa, aplicandu-se in prealabil substanta anestezica si este succedata de o usoara reactie inflamatorie si hipersensibilitate tegumentara, efecte ce se retrag in maximum 48 de ore. Majoritatea pacientilor isi reiau activitatile zilnice normale imediat dupa tratament. Rezultatele sunt vizibile dupa primul tratament, efectul de revitalizare a pielii fiind evident, cu evolutie favorabila progresiva dupa 4-6 tratamente.

Ca orice procedura estetica ce se bazeaza pe folosirea “materialului clientului”, precum mezoterapia sau radiofrecventa, mai exact, proceduri care promoveaza valorificarea rezervelor proprii de colagen si fibre structural - precum elastina si fibrina, ce confera elasticitate, tonus si un aspect de prospetime - este foarte important ca pacientul sa isi asigure aceasta rezerva individuala, printr-o dieta hranitoare sau un program de suplimentare adecvat. Suplimentele alimentare pot fi folosite pentru stimularea productiei de colagen, despre care se stie ca incepe sa scada pe masura ce inaintam in varsta.

Dieta care promoveaza tineretea pielii consta intr-o proportie adecvata de grasimi bune, de tip Omega 3, preferabil din uleiul de peste, provenind din apa rece (hering, somon, macrou, hamsii, sardine, etc) si ulei de masline, nuci, seminte, avocado, dar si fibre si antioxidanti din legume si fructe proaspete.

Daca dieta nu poate suplini aceste nevoi, mai ales ca exista temerea aportului de metale grele dintr-un consum excesiv de peste, exista o serie de suplimente care sunt purificate de aceste reziduri, ce prezinta in plus un raport echilibrat intre Omega 3, 6, 7 si 9, ultimele avand origine vegetala, ce ajuta la o hranire adecvata a pielii, inimii si a tesuturilor vitale, cu efect de pastrare a tineretii si a unei bune vitalitati. In plus, aceste suplimente ajuta la mentinerea unui aspect al pielii tinere, per ansamblu, nu numai la nivelul tenului, precum si la nivelul parului si unghiilor, si prelungesc durata dintre sesiunile de interventie din cabinetele de medicina estetica.

Dieta sanatoasa, suplimentele alimentare, precum si un stil de viata sanatos, asigura o piele frumoasa si sanatoasa, indiferent de varsta.

Ce inseamna, de fapt, un tratament cu micro-ace (microneedling)

Microneedling-ul este o procedura cosmetica minim-invaziva, care este folosita pentru a trata anumite probleme ale pielii prin intermediul productiei de colagen. Acest tratament poate ajuta acele femei care isi doresc sa reduca aspectul cicatricilor lasate de acnee si aspectul vergeturilor.

Totodata, tratamentul cu micro-ace este folosit in anumite proceduri anti-aging, cum ar fi in cazul petelor cauzate de soare.

Ce zone sunt indicate pentru a fi tratate cu micro-ace

Acest tratament este cel mai adesea folosit pe fata (mezoterapia faciala), pentru a tinti: cicatricile post-acneice, petele generate de soare, liniile fine si ridurile fine, porii dilatati, alte tipuri de cicatrici, elasticitatea redusa a pielii, culoarea pielii care nu este uniforma.

Pentru ce este folosita mezoterapia

Un medic din Franta, pe nume Michel Pistor, a dezvoltat aceasta tehnica, numita mezoterapie, in 1952. In prezent, mezoterapia este folosita:

* pentru a indeparta grasimea din zonele cu probleme, cum ar fi de pe abdomen, coapse, fese, solduri, picioare, brate si de pe fata;

* pentru a reduce celulita;

* pentru a estoma ridurile si liniile;

* pentru a da fermitate pielii care se lasa;

* pentru reconturarea corpului;

* pentru a deschide la culoare pielea pigmentata;

* pentru a trata alopecia, o afectiune ce determina caderea parului.

Tehnica numita mezoterapie foloseste ace foarte fine pentru a efectua o serie de injectii intr stratul mijlociu al pielii, in mezoderm. Ideea ce sta la baza mezoterapiei este ca procedura corecteaza niste probleme importante, cum ar fi slaba circulatie sangvina si inflamatia care cauzeaza deteriorarea pielii.

Care sunt substantele injectate in cadrul procedurilor de mezoterapie

Nu exista o formula standard pentru substantele care sunt injectate in mezoderm, in cadrul acestei proceduri. Medicii dermatologi folosesc multe solutii diferite, cum ar fi:

  • medicamente pe baza de prescriptie medicala, cum sunt vasodilatatoarele si antibioticele
  • hormonii, precum tiroxina si calcitonina
  • enzime precum colagenaza si hialuronidaza
  • extracte din plante
  • vitamine si minerale.

Diferente intre procedura cu micro-ace si mezoterapie

In principiu, folosirea micro-acelor este la baza procedurilor. In cazul microneedling-ului, se foloseste un mic dispozitiv cu ace pe pielea de pe fata. Prin penetrarea acelor, se vor crea mici zone in care pielea este intepata in mod controlat, iar aceste "punctii" forteaza pielea sa initieze procesul de reparare. Aceasta procedura prin intepaturi controlate ar trebui sa reduca aspectul cicatricilor superficiale, hiperpigmentarii, reduce dimensiunea porilor si liniile fine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mezoterapia este bazata tot pe ace, insa ea implica injectarea unor solutii in piele. Aceste injectii usoare ajuta nutrientii, antioxidantii si/sau alte substante chimice alese sa patrunda in stratul corespunzator al pielii, pe care in mod normal nu l-ar putea penetra, din cauza barierei naturale a pielii noastre. Mezoterapia poate sa ajute in cazul pielii imbatranite, in cazul problemelor legate de textura pielii si poate chiar sa ajute la reducerea aspectului celulitei de pe corp.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0