Procesul de imbatranire ar putea fi reversibil, potrivit unor noi descoperiri in domeniu

O noua forma de terapie genetica a fost testata pe soareci si a dovedit ca poate avea efect de reintinerire. Totusi, oamenii de stiinta sustin ca mai e nevoie de cel putin 10 ani de cercetari pe aceasta tema, inainte ca aceasta terapie sa fie folosita si la oameni.

Ridurile si firele de par alb sunt primele si cele mai evidente semne ale imbatranirii. Exista o serie de trucuri pe care le putem folosi pentru a amana sau estompa aceste semne ale trecerii anilor, incepand de la vopseaua de par si pana la cremele antirid ori procedurile estetice ce redau fermitatea pielii si estompeaza ridurile. Insa pana la acest moment nu exista nicio metoda care sa faca procesul de imbatranire reversibil. Ei bine, o echipa de cercetatori americani a dezvoltat o terapie genetica ce doreste sa ne reintinereasca.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Terapia genetica despre care vorbim a fost testata deja pe animale. Soarecii au fost cei care au beneficiat de aceasta metoda revolutionara, iar dupa numai 6 saptamani de tratament, subiectii au aratat mai tineri, firele de par au fost mai sanatoase, sanatatea cardiovasculara s-a imbunatatit, leziunile au inceput sa se vindece mai rapid, iar speranta de viata a crescut cu pana la 30%.

Oamenii de stiinta care au facut studiul sustin ca, daca pana acum se credea ca imbatranirea este simpla urmare a uzurii fizice a organismului, acum s-a constatat ca, de fapt, dispunem de un ceas intern, mostenit genetic, care determina corpul sa intre in declin la un moment dat. Totodata, cercetatorii sustin ca aceasta noua terapie genetica la care se lucreaza intens nu va avea ca rezultat imortalitatea, ci pur si simplu prelungirea vietii si estomparea semnelor imbatranirii.

Una dintre marile temeri ale cercetatorilor a fost cea a declansarii cancerului. Asta pentru ca, daca celulele tintite prin terapie genetica se intorceau la statutul de celule stem, atunci acestea aveau sansa de proliferare, ceea ce inseamna ca se puteau multiplica in mod necontrolat, determinand astfel aparitia unei tumori maligne.

Pe termen lung, atunci cand vor dezvolta aceasta terapie astfel incat sa poate fi folosita si la oameni, specialistii isi propun sa administreze substantele rejuvenante sub forma de creme sau injectii.

Preocuparea oamenilor de stiinta pentru transformarea procesului de imbatranire intr-unul reversibil nu este noua. Pe langa reprogramarea celulelor imbatranite, exista o serie de alte strategii dezvoltate in acest scop: repararea celulelor imbatranite prin tintirea mutatiilor ADN-ului, medicamentele senolitice, peptidele sintetice, folosirea virusurilor pentru modificarea celulelor “ridate”, pomparea sangelui unei persoane tinere, dar si administrarea pilulelor anti-aging sunt cateva dintre incercarile facute de medici din dorinta de a descoperi secretul reintineririi.

Strategii anti-aging pe care le avem la dispozitie acum

Pana cand vom putea folosi terapiile genetice si tehnologiile revolutionare care dau timpul inapoi si ne reintineresc, putem folosi o serie de strategii anti-aging la indemana:

Renunta la fumat – pe langa efectele davastatoare pe care fumatul le are asupra plamanilor, acest viciu te si imbatraneste. Fumul de tigara ingroasa arterele si totodata blocheaza fluxul sanguin de la nivelul pielii – asta inseamna ca favorizeaza aparitia si adancirea ridurilor.

Consuma multi antioxidanti – antioxidantii sunt cei care protejeaza pielea de efectele nocive ale radicalilor liberi. Asta inseamna, pe scurt, ca antioxidantii pot amana aparitia ridurilor pe tenul tau. Acestia se regasesc din belsug in fructe si legume, asa ca asigura-te ca acestea nu lipsesc din alimentatia ta zilnica.

Renunta la zahar – acesta nu numai ca iti creste riscul de obezitate, diabet si afectiuni cardiace, insa totodata iti afecteaza si pielea. Studiile arata ca zaharul declanseaza procesul de glicare, care la randul sau favorizeaza aparitia ridurilor.

Odihneste-te si hidrateaza-te – lipsa somnului si deshidratarea sunt inamicii pielii tale. Asigura-te ca dormi 7-8 ore pe noapte si ca bei cel putin 2 litri de lichide pe zi, astfel incat pielea ta sa nu aiba de suferit.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “In vivo amelioration of age-associated hallmarks by partial reprogramming”, publicat pe cell.com, autori: Alejandro Ocampo, Pradeep Reddy, Paloma Martinez-Redondo, Isabel Guillen si Pedro Guillen.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1