Poate vitamina B3 sa incetineasca procesul de imbatranire?

Oamenii de stiinta se straduiesc sa descopere un ingredient minune, care sa incetineasca procesul de imbatranire. Vestile in acest sens sunt incurajatoare: o forma a vitaminei B3 ar putea fi secretul pentru “tineretea fara batranete”.

Nicotinamida ribozida este forma vitaminei B3 pe care cercetatorii o dezvolta si cerceteaza in vederea folosirii pentru efectele sale anti-aging. Aceasta nicotinamida ribozina stimuleaza productia unei enzime importante din organism, denumita nicotinamid adenin dinucleotid. Aceasta enzima este responsabila cu repararea ADN-ului celular, dar totodata contribuie si la producerea de energie la nivel celular, mai ales in conditii de stres.

Organismul are, la nastere, un nivel sanatos de nicotinamid adenin dinucleotid, insa acesta scade pe masura ce inaintam in varsta. Pana la acest moment, singura metoda cunoscuta prin care se putea stimula productia acestei enzime era prin adoptarea unei diete restrictive din punct de vedere caloric.

 

Nicotinamida ribozina se regaseste in concentratii reduse si in alimente precum laptele.

Descoperirile facute pana acum de oamenii de stiinta arata ca suplimentarea nicotinamidei ribozina poate imbunatati functiile fizice si mintale, mentinand atat corpul cat si mintea tinere si alerte. Bolile asociate cu procesul natural de imbatranire ar putea fi, de asemenea, prevenite cu ajutorul acestei forme a vitaminei B3.

Un studiu facut pe un esantion de 60 de adulti in varsta, facut de cercetatorii din Colorado, a analizat efectele nicotinamidei ribozine asupra organismului. Jumatate dintre adulti au fost tratati cu 500 mg de nicotinamida ribozina 6 saptamani, in timp ce cealalta jumatate a primit pilule placebo. Functiile fiziologice ale celor care au primit nicotinamida ribozina au fost imbunatatite, iar procesul de imbatranire a fost incetinit.

Cu toate ca peste Ocean exista deja doua companii care produc aceasta forma a vitaminei B3, oamenii de stiinta fac inca studii pentru a afla mai multe despre aceasta, dar si pentru a reusi sa dezvolte o formula cat mai eficienta.

Daca iei nicotinamida ribozina, va creste in mod natural si aportul de nicotinamid adenin dinucleotid.

Ce se petrece in organism cand iei vitamina B3 (niacina)

Si niacina luata ca atare are o serie de efecte benefice asupra organismului, prevenind imbatranirea prematura.

Iata cateva beneficii ale suplimentarii aportului de niacina:

Detoxifica organismul – niacina contribuie la eliminarea metalelor grele si a toxinelor din celule. Poti stimula acest proces prin combinarea suplimentelor de niacina cu o hidratare adecvata si cu sauna si sport.

Imbunatateste sanatatea inimii – niacina contribuie la reducerea nivelului de colesterol din sange. Astfel, scad riscurile cardiovasculare.

Imbunatateste memoria – vitamina B3 imbunatateste memoria, iar suplimentarea acestei vitamine poate preveni tulburarile de memorie specifice varstei inaintate.

Combate insomniile – niacina activeaza receptorii de benzodiazepine din creier, despre care se stie ca afecteaza tiparele de somn.

Previne Alzheimerul – vitamina B3 poate proteja creierul de afectiuni precum Alzheimerul.

Previne petele pigmentare – expunerea la radiatiile ultraviolete, dar si procesul natural de imbatranire favorizeaza aparitia petelor pigmentare pe fata si pe corp. Vitamina B3 inhiba productia si acumularea de melanina, reducand astfel riscul de aparitie a petelor pigmentare.

Sporeste elasticitatea pielii – reducerea productiei de colagen si elastina, deshidratarea pielii, dar si expunerea la radiatiile UV afecteaza elasticitatea pielii. Insa niacina poate mentine elasticitatea acesteia, in ciuda inaintarii in varsta.

Persoanele varstnice sunt mai expuse deficientei de niacina, asta pentru ca odata cu imbatranirea incetineste si metabolismul, iar organismul nu mai absoarbe nutrientii din alimente asa cum ar trebui.

Lipsa de vitamina B3 din organism poate fi identificata cu ajutorul analizelor de sange. Aceasta se combate cu suplimente alimentare.

Odata cu trecerea anilor, trebuie sa acordam mai multa atentie nevoilor organismului, daca vrem sa ne mentinem sanatosi si sa amanam cat mai mult semnele imbatranirii.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Chronic nicotinamide riboside supplementation is well-tolerated and elevates NAD+ in healthy middle-aged and older adults”, publicat pe nature.com, autori: Christopher R. Martens, Blair A. Denman, Melissa R. Mazzo, Michael L. Armstrong, Nichole Reisdorph, Matthew B. McQueen, Michel Chonchol & Douglas R. Seals

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0