Geroprotectorii, compusii cu efect anti-aging de ultima generatie

Geroprotectorii sunt o "arma" de ultima generatie impotriva imbatranirii. Concret, acestia sunt substante active care sustin procesul natural de imbatranire, ajutand individul sa imbatraneasca frumos si sanatos si marind totodata speranta de viata a acestuia.

Conceptul de geroprotector a luat pentru prima data nastere in anii 1970, in Rusia. Intre timp, peste 200 de compusi au fost clasificati ca fiind geroprotectori.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pana la acest moment, nu exista pe piata geroprotectori avizati de comunitatea medicala, insa cercetarile pe aceasta tema continua, iar oamenii de stiinta promit sa dezvolte pe baza acestora o serie de suplimente anti-aging, care vor modifica definitiv modul in care imbatranim.

Boli precum maladia Alzheimer, specifice varstei inaintate, vor putea fi prevenite cu ajutorul administrarii geroprotectoarelor. O subcategorie a geroprotectoarelor este cea a geroneuroprotectoarelor – substante chimice ce protejeaza mintea individului, prevenind declinul cognitiv.

Fisetina, dar si curcuminul sunt doar cateva exemple de ingrediente active ce pot fi considerate geroprotectoare, datorita efectelor pe care le au asupra organismului si a implicarii pozitive in procesul natural de imbatranire.

Oamenii de stiinta sustin ca geroprotectoarele pot fi cele care elimina complet bolile asociate cu imbatranirea, incepand de la afectiunile mintale si pana la bolile osoase, musculare si afectiunile anumitor organe.

Va mai dura, probabil, zeci de ani pana cand acest vis al cercetatorilor se va indeplini si geroprotectoarele vor modifica complet modul in care corpul uman imbatraneste, insa important este ca exista speranta. In loc sa cautam leacuri pentru boli specifice, mai bine descoperim metode prin care acestea pot fi prevenite.

Imbatranirea este un proces biologic complex, care afecteaza organismul la nivel molecular, ceular, al tesuturilor, al organelor si din toate punctele de vedere. Procesul natural de imbatranire afecteaza celulele, declansand un declin treptat al functiilor fizice si mintale. Din cauza sperantei de viata care a tot crescut in ultimii zeci de ani, imbatranirea afecteaza tot mai multe persoane, de aceea este esential sa gasim noi cai prin care sa schimbam impactul pe care aceasta il are asupra organismului uman.

Illia Illici Mecinikov, microbiolog, imunolog si anatomist de origine rusa, laureat al premiului Nobel, este cel care a folosit pentru prima data termenul de geroprotector, ce se traduce astfel “protectie impotriva imbatranirii”. Principalul criteriu de identificare al unui geroprotector consta in capacitatea acestuia de a mari speranta de viata a organismelor.

Ce boli sunt asociate cu imbatranirea organismului

Unele boli tind sa fie mai frecvente in randul persoanelor cu o varsta inaintata. Iata care sunt bolile frecvent asociate cu imbatranirea:

Bolile cardiovasculare – bolile cardiace/coronariene sunt cele care fac cele mai multe victime anual. Bolile caracterizate de ingustarea arterelor sunt cele cu numarul cel mai mare de victime.

Bolile cerebrovasculare – accidentul vascular cerebral poate cauza deces ori dizabilitati. Acesta apare adesea ca urmare a procesului natural de imbatranire si de deteriorare celulara.

Cancerul – varsta este unul dintre factorii de risc ai cancerului, ce apare in urma multiplicarii necontrolate a celulelor. Peste 70% dintre toate cazurile de cancer sunt diagnosticate la persoane de peste 55 de ani.

Boala Parkinson – aceasta afectiune neurologica progresiva cauzeaza tremur, rigiditate musculara si miscari necontrolate si este diagnosticata, in general, la persoanele de peste 60 de ani.

Alzheimer – acest tip de dementa, la fel ca si celelalte, apare in general la pacientii varstnici. Pe masura ce inaintam in varsta, functiile cognitive se deterioreaza si astfel apar simptome precum pierderea memoriei, confuzia, problemele de gandire ori modificarile nemotivate ale starii de spirit. Cu toate ca dementa apare odata cu inaintarea in varsta, nu este considerata ca facand parte din procesul natural de imbatranire.

Alte boli specifice imbatranirii sunt: osteoartrita (artroza), osteoporoza, cataracta, pierderea auzului, hipertensiunea. Cu ajutorul geroprotectoarelor, toate bolile asociate cu imbatranirea ar putea fi prevenite.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “Geroprotectors: a unified concept and screening approaches”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Alexey Moskalev, Elizaveta Chernyagina, Anna Kudrayavtseva si Mikhail Shaposhnikov
  • Studiul “Age related diseases and clinical and public health implications for 85 years over population”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Efrain Jaul si Jeremy Barron
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0