Frunza de artar, noua arma impotriva ridurilor

Potrivit noilor descoperiri facute in domeniu, extractul de funza de artar ar putea fi noul produs-vedeta cu proprietati anti-aging.

Un studiu facut de specialistii de peste Ocean arata ca extractul din frunza de artar poate preveni aparitia ridurilor, poate estompa petele pigmentare si pistruii.

Cercetatorii de la Universitatea Rhode Island au analizat proprietatile frunzelor de artar, descoperind astfel ca acestea contin o cantitate impresionanta de galotanine cu glucitol, substante care stimuleaza productia de elastina, proteina responsabila cu mentinerea elasticitatii pielii. Astfel, extractul de frunza de artar ar putea contribui la mentinerea elasticitatii pielii, prevenind formarea ridurilor.

Aceleasi substante active pot decolora si petele pigmentare de la nivelul pielii, care apar odata cu inaintarea in varsta.

 

Ridurile apar odata cu pierderea elasticitatii pielii, dar si a reducerii nivelului de colagen si de grasimi din straturile profunde ale pielii. Asadar, protejarea fibrelor de elastina poate incetini aparitia ridurilor si poate intineri aspectul pielii. Elastaza, adica enzima responsabila cu ruperea fibrelor de elastina, poate fi inhibata de extractul de frunza de artar, potrivit descoperirilor facute de cercetatori.

Substantele active din frunza de artar ar trebui aplicate la nivel cutanat pentru rezultate impresionante. Asta inseamna ca ar trebui ca aceste ingrediente sa se regaseasca in produse cosmetice cu afect anti-aging.

Din cercetarile facute de specialisti a reiesit ca folosirea unei creme anti-aging pe baza de extract de frunza de artar poate ajuta pielea sa isi mentina elasticitatea, insa nu are niciun efect asupra ridurilor de expresie.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Mai multe plante au efectul de mentinere a fermitatii si elasticitatii pielii, in special datorita concentratiei mari de fitoestrogeni si saponozide. Printre plantele care mentin pielea tanara se numara:

  • turmericul
  • lemnul dulce
  • rodia
  • coacazul indian
  • scortisoara
  • aloe vera
  • mararul
  • Ignama salbatica

 

Alte strategii de mentinere a nivelului de elastina in ciuda trecerii anilor

Exista si alte metode prin care nivelul de elastina poate fi mentinut la cote inalte, in ciuda procesului natural de imbatranire. Iata cateva dintre acestea:

  • Limiteaza expunerea la stres – stresul elibereaza cantitati mari de cortizol, denumit si hormon al stresului, care distruge fibrele de elastina si colagen. Asadar, cu cat te stresezi mai mult, cu atat mai rapid vor aparea ridurile pe chipul tau.
  • Limiteaza consumul de zahar – zaharul afecteaza si el nivelul de elastina si colagen, asa ca incearca sa il elimini din alimentatie, mai ales ca stii ca are o multime de efecte nedorite.
  • Adopta o dieta sanatoasa si echilibrata – alimentele precum fructele si legumele contin cantitati mari de antioxidanti, vitamine si proteine benefice pentru piele, care ii mentin acesteia aspectul tanar. Mai mult decat atat, unele alimente stimuleaza productia de elastina. Printre acestea se numara: nucile braziliene, ceaiul verde, somonul, uleiul din samburi de struguri.
  • Foloseste suplimente alimentare care sustin sanatatea peilii din interior, pe baza de acizi grasi, vitamine din grupul B (printre care si biotina), acid hialuronic
  • Ingrijeste-ti pielea – hidratandu-ti pielea zilnic si protejand-o cu o crema cu factor de protectie solara de fiecare data cand o expui radiatiilor ultraviolete, vei reusi sa amani aparitia semnelor imbatranirii pe tenul tau. Folosirea unei creme pe baza de retinol este, de asemenea, recomandata pentru mentinerea tenului tanar si fara riduri.
  • Renunta la obiceiurile nesanatoase – fumatul, consumul excesiv de cofeina ori de alcool, precum si noptile pierdute contribuie la aparitia ridurilor si la pierderea fermitatii pielii. Incearca sa renunti la aceste vicii, intrucat nu afecteaza numai pielea, ci si sanatatea. Cu cat adopti un stil de viata mai sanatos, cu atat vei arata mai bine, chiar daca anii trec.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “Maple leaf extract could nip skin wrinkles in the bud”, publicat pe Science Daily
  • Studiul “Skin Ageing: natural weapons and strategies”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Ivana Binic, Viktor Lazarevic, Milanka Ljubenovic, Jelena Mojsa si Dusan Sokolovic
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0