Cum te imbatraneste stresul oxidativ si ce poti face in acest sens

Auzi toata ziua despre efectele negative ale stresului oxidativ, care te imbatraneste si te expune riscului de imbolnavire, insa nu ai idee ce este stresul oxidativ si cum te afecteaza, concret? Ei bine, iata ce este, dar si cum te imbatraneste stresul oxidativ!

stres oxidativ

Stresul oxidativ apare in organism in urma dezechilibrului dintre radicalii liberi si nivelul de antioxidanti. Radicalii liberi sunt molecule care contin oxigen, insa au un numar impar de electroni – asta inseamna ca interactioneaza cu usurinta cu alte molecule. Asadar, acestia pot cauza reactii chimice in lant – aceste reactii pot fi benefice, insa in aceeasi masura pot fi si daunatoare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe de alta parte, insa, antioxidantii sunt molecule care pot dona un electron unui radical liber, fara insa sa se destabilizeze. Asadar, antioxidantii stabilizeaza radicalii liberi, facandu-i astfel mai putin periculosi.

Stresul oxidativ apare atunci cand sunt mai multi radicali liberi decat antioxidanti in corp, iar astfel radicalii liberi incep sa provoace daune la nivelul tesuturilor adipoase, la nivelul proteinelor sau chiar la cel al ADN-ului celular. Asadar, in timp, stresul oxidativ poate cauza o serie de neplaceri, incepand de la imbatranirea prematura si pana la instalarea diabetului, a aterosclerozei, a bolilor inflamatorii, a afectiunilor cardiace sau chiar a cancerului.

Procesul de imbatranire este unul complex, care determina deteriorarea treptata a functiilor organismului. Acest proces debuteaza la maturitate si evolueaza treptat, cauzand dizabilitati si, la final, chiar deces.

Teoria care sustine ca activitatea radicalilor liberi este raspunzatoare pentru procesul de imbatranire celulara este relativ noua, aceasta fiind lansata pentru prima data in anul 1950 de Denham Harman, profesor universitar in cadrul Centrului de Cercetare din Nebraska. Din acel moment, Dr. Denham Harman si-a capatat titulatura de “tata al teoriei imbatranirii din cauza radicalilor liberi”.

Cercetarile facute in domeniu in ultimii ani au confirmat faptul ca reducerea radicalilor liberi din organism poate prelungi durata de viata, reusind sa amane procesul natural de imbatranire.  

Stresul oxidativ moderat este normal si nu cauzeaza daune permanente in organism. Insa atunci cand stresul oxidativ din organism inregistreaza o crestere, procesul de imbatranire este accelarat – in acest fel, apar mai devreme ridurile, creierul imbatraneste si la fel imbatranesc  si alte organe vitale.

Printre factorii care intensifica stresul oxidativ din organism se numara:

  • Expunerea la fumul de tigara
  • Poluarea
  • Expunerea la radiatii
  • Expunerea la pesticide si agenti de curatare
  • Consumul de zaharuri, grasimi si alcool in exces.

 

 

Cum poti reduce efectele stresului oxidativ

Nu putem evita radicalii liberi, asa cum nu putem elimina complet stresul oxidativ. Insa exista cateva lucruri pe care le putem face pentru a estompa actiunea radicalilor liberi, astfel incat sa prevenim imbatranirea prematura:

Consuma cantitati mari de antioxidanti – consumul de fructe si legume ofera organismului cantitatea de antioxidanti de care are nevoie. Ceaiul verde si cafeaua sunt, de asemenea, surse bogate in antioxidanti. Alte alimente care contin antioxidanti in concentratii mari sunt: maslinele, nucile, pestele, turmericul, scortisoara.

Nu fuma – fumul de tigara favorizeaza stresul oxidativ.

Foloseste produsele de curatenie cu precautie – acestea contin substante toxice, care sporesc activitatea radicalilor liberi, cauzand o serie de efecte nedorite in organism.

Nu manca in exces – studiile au aratat ca mancatul in exces mentine stresul oxidativ ridicat, favorizand imbatranirea prematura si instalarea bolilor.

Practica sport si adopta un stil de viata sanatos – stilul de viata sanatos si activ este asociat cu un nivel scazut al stresului oxidativ din organism.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Oxidative stress, aging and diseases”, publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Italia Liguori, Gennaro Russo, Francesco Curcio, Giulia Bulli, Luisa Aran, David Della-Morte, Gaetano Gargiulio, Gianluca Testa, Francesco Cacciatore, Domenico Bonaduce si Pasquale Abete

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0