Câte tipuri de riduri există și cum poți estompa fiecare tip?

Ridurile apar pe chip ca urmare a procesului natural de îmbătrânire a organismului, care își pierde din abilitatea de a produce colagen și elastină pe măsură ce trec anii. Însă există mai multe tipuri de riduri și fiecare ar trebui tratat într-un anume fel.

Avem tendința de a trata ridurile în același fel, ceea ce nu este o abordare corectă: unele riduri pot fi estompate cu ajutorul cremelor antirid, în timp ce altele au nevoie de peeling chimic sau chiar de fillere injectabile pentru a dispărea de pe chip. Iată ce fel de riduri există și cum poți lupta împotriva lor:

Descoperă soluțiile experților DOC

Ridurile dinamice, de expresie

Aceste riduri sunt temporare și se formează în urma expresiilor faciale repetate. Ele pot deveni, în timp, permanente, transformându-se în riduri statice. Expunerea la radiațiile ultraviolete, fumatul și stilul de viață nesănătos accelerează procesul de transformare a ridurilor dinamice în riduri statice.

TESTARE PCR COVID-19

Cum se pot estompa ridurile dinamice? Aspectul acestor riduri poate fi estompat prin folosirea unor creme foarte hidratante, care să mențină un aspect catifelat al pielii. Se pot alege, de exemplu, creme pe bază de apă de origine marină. Printre ingredientele care ajută la hidratare se numără glicerina, acidul hialuronic și untul de shea.

Ridurile elastice

Acestea sunt micile pliuri care apar pe gât, deasupra buzei superioare ori la nivelul obrajilor. Ridurile elastice dau aspectul de piele „căzută” și apar în urma expunerii îndelungate la radiațiile UV, la poluare și la fumul de țigară. Pentru prevenirea acestor riduri se recomandă renunțarea la fumat, precum și folosirea unei creme de față cu factor de protecție solară 30 sau 50.

Cum se pot estompa ridurile elastice? Antioxidanții joacă un rol important în combaterea stresului oxidativ, care contribuie la adâncirea acestor riduri. Așadar, suplimentele alimentare cu antioxidanți, precum și consumul de fructe și legume care conțin, de asemenea, antioxidanți, pot estompa aceste riduri. Cremele antirid aplicate în fiecare seară sunt obligatorii pentru tratarea acestor riduri. Printre ingredientele care trebuie să se regăsească în cremele antirid se numără vitamina C, coenzima Q10, niacinamida și peptidele.

Ridurile gravitaționale

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelurile de colagen și de elastină din organism scad, ceea ce înseamnă că pielea va începe să le lase, despărțindu-se ușor de stratul de grăsime sau de mușchiul de sub ea. Astfel, apare pielea lăsată, mai ales pe gât, bărbie sau pe obraji.

Cum se pot estompa ridurile gravitaționale? Se va folosi o cremă cu efect de lifting, dar se poate apela și la proceduri non-invazive sau minim-invazive de lifting, deoarece și acestea se pot dovedi eficiente în combaterea ridurilor cauzate de acțiunea gravitației asupra pielii.

De asemenea, se pot lua măsuri de creștere a nivelului de colagen din interior, prin administrarea unor suplimente de colagen lichid. Aceste produse conțin proteine de colagen hidrolizate sau descompuse în blocuri mai mici (peptide), care sunt mai ușor de absorbit de organism. Țesuturile de vită sunt cea mai comună sursă de colagen din suplimente, deoarece sunt bine absorbite. Colagenul de la porci este, de asemenea, ușor de absorbit, deoarece este similar cu colagenul uman.

În industria cosmetică, colagenul marin este unul dintre cele mai populare tipuri, deoarece provoacă mai puține inflamații decât sursele animale și este mai puțin probabil să conțină contaminanți.

Ridurile atrofice

Acestea sunt micile linii paralele care apar atunci când pielea se strânge. Ele pot apărea oriunde, pe frunte, dar chiar și pe zona pieptului. Apariția acestor riduri este cauzată de scăderea nivelului de colagen și elastină de la nivelul pielii. Expunerea la radiațiile UV are o implicație majoră în apariția acestui tip de riduri.

Cum se pot estompa ridurile atrofice? Tratamentul cu laser poate strânge pielea, astfel încât să estompeze ridurile atrofice, dacă acestea nu sunt prea adânci. Suplimentele alimentare pentru stimularea producției de colagen sunt, de asemenea, recomandate. Se pot folosi și fillere precum acidul hialuronic în vederea umplerii acestor riduri.

Ridurile de compresie

Acestea apar atunci când se pune presiune crescută pe suprafața pielii. De pildă, atunci când dormi pe burtă, sunt șanse mari să te trezești a doua zi cu așa numitele cute de pernă pe față. Dacă dormi în aceeași poziție în mod repetat, cutele se pot concretiza sub formă de riduri permanente de compresie.

Cum se pot estompa ridurile de compresie? Cremele, serumurile și alte produse cosmetice antirid pot fi folosite pentru combaterea acestor riduri. Peelingul chimic este și el eficient în acest sens. În ultimă instanță, acidul hialuronic injectat poate masca aceste riduri.
Indiferent de tipul de riduri cu care te confrunți, medicul dermatolog și cosmeticiana ta sunt în măsură să îți ofere cele mai bune sfaturi. Îngrijirea zilnică a tenului, stilul de viață sănătos, precum și vizitele la salonul de înfrumusețare pentru tratamente faciale vor amâna apariția ridurilor pe chipul tău, dar vor încetini și evoluția ridurilor deja apărute.

Cum se pot preveni ridurile premature?

Ridurile reprezintă o parte normală a procesului de îmbătrânire a pielii, însă apariția lor poate fi întârziată și încetinită dacă urmezi câteva recomandări:

  • Folosește o cremă cu factor de protecție solară pentru pielea feței și a gâtului de fiecare dată când ieși din casă, chiar dacă este înnorat, deoarece razele ultraviolete trec și prin nori.
  • Utilizează o cremă hidratantă, care ajută la menținerea supleții pielii și a aspectului tineresc.
  • Ai grijă la alimentație. Îngrijirea din interior a pielii este crucială, deci e bine de știut că zahărul și carbohidrații nesănătoși (pâine albă, prăjituri etc.) provoacă inflamații în piele și corp. Pentru a avea o piele sănătoasă și fermă mai mult timp consumă mai multe legume, fructe, proteine slabe și grăsimi bune (ulei de măsline, avocado, nuci etc.) și evită pe cât posibil zahărul și făina albă.
  • Nu fuma. Fumatul face ca micile vase de sânge din piele să se restrângă, iar în timp colagenul și fibrele elastice sunt deteriorate și pielea devine mai încrețită.
  • Străduiește-te să obții un somn odihnitor de 6-8 ore pe noapte, deoarece mai puțin de atât duce la inflamație în organism, inclusiv în piele.
  • Dacă locuiești într-o zonă poluată, mergi de câte ori poți în excursii la munte, la pădure, pentru a-ți oxigena atât pielea, cât și plămânii.
     
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Facial Esthetics - Types of Wrinkles & Wrinkle Treatments
https://www.facialesthetics.org/patient-info/facial-esthetics/wrinkle-treatment/
Cleveland Clinic - 7 Ways to Prevent Wrinkles for Aging Skin
https://health.clevelandclinic.org/is-your-skin-aging-7-ways-to-prevent-wrinkles/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0