Sindromul inimii de vacanță - cauze, simptome și tratament

Cauză des întâlnită a bolilor cardiovasculare, predominantă în SUA, sindromul inimii de vacanță înseamnă un ritm cardiac neregulat pe care îl experimentează o persoană care nu a avut înainte probleme cardiace. Această afecțiune este reversibilă dacă se elimină cauzele care o provoacă, însă poate duce la moarte dacă nu este recunoscută și tratată.

Care sunt cauzele apariției

Sindromul inimii de vacanță apare în urma asocierii dintre un consum ridicat de alcool și un nivel foarte mare de stres. Ingerarea alcoolului în mod abuziv duce la scăderea cantității de potasiu din organsim, cauzând o tulburare a ritmului cardiac (palpitații). Stresul, inamicul care nu se vede, dar se simte, poate provoca și el dezechilibre semnificative în corp. Pe lângă alcool și stres, alte elemente care contribuie la apariția acestui sindrom sunt mâncărurile excesiv de sărate și consumul mare de cofeină.

La ce simptome să fii atent

Deși sindromul inimii de vacanță poate să nu fie grav și să treacă de la sine, în anumite cazuri e nevoie de intervenție medicală. Palpitațiile dispar, în general, în mai puțin de 24 de ore, dacă persoana afectată elimină cauzele acestei probleme de sănătate (întrerupe consumul de alcool, în primul rând). Dacă, însă, palpitațiile nu trec și sunt însoțite de amețeală, dureri în piept, dificultăți la respirație sau chiar de pierderea cunoștinței, e nevoie să fie chemată salvarea. Aritmiile sunt asociate cu atacurile cerebrale și cu stopul cardiac, afecțiuni grave care, netratate, pot fi fatale.

Cum se tratează

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De obicei, ritmul cardiac neregulat asociat cu sindromul inimii de vacanță se corectează de la sine, însă persoanele care au tensiunea arterială mare sunt la risc să dezvolte fibrilație atrială, care poate duce la accident vasculat cerebral, atac de acord sau insuficiență cardiacă. Dacă ajungi la spital, iar ritmul cardiac nu se reglează, medicul îți va administra medicamente sau chiar un șoc electric pentru a-l readuce la normal. Dacă ți-ai revenit fără intervenție medicală, este oricum recomandat ca, după Sărbători, să te programezi pentru un consult medical.

Cum previi apariția afecțiunii

Pentru a evita neplăcerile de Sărbători cauzate de sindromul inimii de vacanță, e nevoie să urmezi câteva recomandări:

Bea cu moderație. E adevărat că, de Sărbători, simți nevoia să te relaxezi și să faci mici excese, însă te poți simți bine alături de cei dragi fără teama că vei ajunge la urgențe. Dacă îți dai seama că bei ceva mai mult decât de obicei, ai grijă ca la fiecare pahar de alcool, să bei și unul de apă. Băuturile alcoolice te deshidratează, iar deshidratarea tulbură balanța electrolitică, cauzând aritmii, slăbiciune și modificări ale valorilor tensionale.

Nimeni nu stă să analizeze ce substanțe are în corp și cum dezechilibrul acestora creează probleme de sănătate, cu atât mai puțin de Sărbători. Totuși, o regulă simplă se poate ține minte: pentru a înlocui potasiul care se pierde în urma consumului de alcool, ai grijă să mănânci. Bananele, cartofii și ciupercile sunt surse bune de potasiu, care te vor feri de palpitații. În plus, nu e indicat să bei alcool pe stomacul gol, deoarece poate provoca tulburări digestive.

Limitează consumul de preparate foarte dulci și foarte sărate, care îți pot crește tensiunea. Nu spune nimeni să fii spărgătorul petrecerii și să nu consumi câțiva covrigei sau o bucată de prăjitură, însă ai grijă la excese. Dacă ești chiar tu gazda petrecerii, pune pe masă, alături de mâncărurile grele, și ingrediente simple, precum portocale, kiwi și migdale crude, din care să poți ronțăi fără să ai grija că sunt prea dulci sau prea sărate.

Nu te stresa! Un sfat mai simplu de dat decât de pus în practică. Serviciul, aglomerația din trafic, problemele personale - toate pot fi surse de stres de care să nu te poți desprinde nici măcar în perioada Sărbătorilor. Stresul este un inamic redutabil și nu e deloc ușor să îl învingi, însă poți lua măsuri pentru a-l controla. Asigură-te că dormi 7-8 ore pe noapte, că mănânci echilibrat, că bei 8 pahare cu apă zilnic, că te oprești din când în când din muncă sau faci câțiva pași pentru a te dezmorți și, nu în ultimul rând, că îți faci timp pentru a sta de vorbă și a te relaxa alături de cei dragi.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.premierhealth.com/your-health/jennys-journey/healthnow/the-party-crasher-holiday-heart-syndrome
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537185/
https://www.healthline.com/health-news/what-to-know-about-holiday-heart-syndrome#Alcohol-and-heart-health 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0