"Facatorul de vaduve" (widowmaker): un tip de infarct miocardic fatal

Infarctul miocardic poate fi in anumite situatii , mortal, iar „făcătorul de văduve” sau widow-maker, așa cum îl numesc americanii, este unul dintre cele mai periculoase tipuri de evenimente cardiovasculare. Denumirea se refera predominant la posibilitatea ca acest tip de accident ischemica sa se intample doar barbatilor, ceea ce nu este insa intotdeauna adevarat. Din cauza patologiei preexistente si unui cumul de factori favorizanti, din pacate atacul de cord fatal in afara unui spital se poate instala si la femei.

Un „făcător de văduve” este un tip de atac de cord cauzat de un blocaj în totalitate, al unei artere importante: artera descendentă anterioară stânga. Acest tip de infarct mai este uneori numit și obstrucție totală cronică a acestei artere coronare.

Artera descendentă anterioară stânga transportă sângele către inimă, astfel încât mușchiul inimii să primească oxigenul de care are nevoie pentru a funcționa corespunzător. Dacă această arteră este blocată, inima nu mai primeste afluxul necesar de sange si se poate opri foarte repede și, tocmai de aceea, acest tip de infarct miocardic genereaza moarte subita si este numit „făcătorul de văduve”.

Cauze pentru infarctul „făcătorul de văduve”

Un atac de cord de tipul „făcătorului de văduve” sau widow-maker este cauzat, cum spuneam, de un blocaj complet al arterei descendente anterioare. Prin această arteră circulă o cantitate mare de sânge care ajunge la inimă, așa că dacă sângele nu mai poate să circule prin această zonă, musculatura cardiaca a  pacientului poate să rămână rapid fără oxigen și încetează să mai bată.

Cel mai frecvent, această arteră ajunge să fie blocată din cauza plăcilor de colesterol, afecțiune cunoscută sub numele de ateroscleroză (arterele ajung să își piardă flexibilitatea și se rigidizează). Plăcile ateromatoase pot cauza cheaguri de sânge care blochează artera. În unele cazuri, cheagurile se pot forma foarte rapid și, instantaneu, provoacă un blocaj în proporție de 100%.

Factori de risc pentru „făcătorul de văduve”

Infarctul miocardic, inclusiv cel de tip „widowmaker”, are loc din cauza unei combinații de factori care țin de stilul de viață și de genetică. În timp, depunerile de colesterol și de substanțe grase înfundă arterele și întrerup circulația sângelui. O persoană are un risc mai mare de a suferi un infarct miocardic tip „făcătorul de văduve” dacă:

 • fumează
 • este supraponderală sau obeză
 • are o dietă dezechilibrată, nocivă pentru inimă
 • are hipertensiune arterială
 • are colesterolul rău LDL crescut
 • are colesterolul bun HDL scăzut
 • suferă de diabet sau prediabet
 • nu face suficientă mișcare
 • are peste 45 de ani (în cazul bărbaților) sau peste 55 de ani (în cazul femeilor).

Semne și simptome ale infarctului miocardic „făcătorul de văduve”

Simptomele acestui tip de infarct sunt, în esență, la fel cu cele ale oricărui alt atac de cord. La fel ca la restul, este posibil ca persoana afectata să nu observe niciun simptom până în momentul în care debutează infarctul. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cere îngrijiri medicale de urgență dacă ai oricare dintre simptomele unui infarct miocardic sau dacă le observi la o persoană din jur. Unele dintre semnalele de alarmă și simptomele unui blocaj complet al arterei descendente anterioare stânga sunt:

 • durere sau disconfort în piept (angină pectorală)
 • durere care se propagă spre brațe, picioare, spate, gât sau maxilar
 • durere în zona abdominală, pe care pacientul o simte ca pe arsurile gastrice
 • durere musculară în zona pieptului sau a gâtului, care se simte ca o întindere musculară
 • greutate în respirație
 • anxietate sau panică, fără un motiv evident
 • amețeală sau dezorientare
 • transpirații abundente
 • stări de rău
 • vărsături
 • senzația că inima sare peste o bătaie (aritmie cardiacă)

În ciuda numelui, acest tip de infarct miocardic poate să apară și la femei, asa cum spuneam. Femeile au un risc mai mare să se confrunte cu multe dintre aceste simptome, dar fără a avea dureri în piept, ceea ce il face si mai periculos.

Tratamentul infarctului de tip „widowmaker”

Cu cât pacientul este preluat și tratat mai repede, cu atât sunt mai mari șansele lui de recuperare în urma acestui infarct miocardic. Tratamentul de urgență pentru un blocaj total al arterei este alcătuit din următoarele etape:

Medicul introduce un cateter intr-un vas mare- de tipul arterei femurale, printr-o mică incizie făcută în picior sau în zona inghinală

Cateterul este direcționat prin artera descendentă anterioară stângă, iar acolo, un mic balon de la capătul cateterului este umflat, pentru a ajuta la deblocarea vasului de sânge; primele două etape sunt numite angioplastie.

Medicul introduce un stent, un mic tub de metal făcut dintr-un material special, pentru a ajuta artera să se dilate, astfel încât sângele să poată circulă și să continue să alimenteze cu oxigen mușchiul inimii.

În funcție de recuperarea pacientului în urma acestui atac de cord, medicul poate sugera și o operație pe inimă. Totodată, pacientul are nevoie de o intervenție chirurgicală dacă medicul descoperă blocaje în mai multe artere din jurul inimii.

Care este perspectiva pacientului care a suferit un infarct tip „widowmaker”?

Ratele de supraviețuire în urma unui atac de cord s-au îmbunătățit în ultimii ani. În general, aproape 90% dintre persoanele care fac infarct supraviețuiesc, conform ultimelor statistici ale Asociației Americane a Inimii. 

Inima este un organ rezistent și s-ar putea recupera după un atac de cord major de tip „widowmaker”. Pacienții sunt uneori eliberați din spital după câteva zile, mai ales dacă au solicitat prompt asistență medicală și cardiologii au reușit să deschidă blocajele foarte devreme. Uneori, pe baza gradului de deteriorare, inima se va vindeca prin formarea de țesut cicatricial, care nu pompează la fel de bine ca țesutul sănătos.

Stil de viață după un infarct de tip „făcătorul de văduve”

Pe lângă urmarea tratamentului indicat de medic și respectarea vizitelor medicale de verificare, e indicat ca după un infarct tip „widowmaker” pacientul să aibă un stil de viață bazat pe:

O alimentație sănătoasă pentru inimă

Este necesară adoptarea unei diete sănătoase pentru inimă, bazată pe legume, fructe, leguminoase, cereale integrale, grăsimi sănătoase (ulei de măsline sau de floarea-soarelui presat la rece, nuci, semințe, avocado), lactate cu conținut scăzut de grăsimi și cu mai puțină sare, mai puțin zahăr, mai puține grăsimi animale (unt, untură, smântână) și cu evitarea grăsimilor trans sau hidrogenate.

Mai multă mișcare

Se vor încerca exerciții fizice ușoare până la moderate timp de aproximativ 20 până la 30 de minute pe zi. Se poate incepe cu plimbari in pas lent in primele saptamnai, crescand usor frecevnta pasului la limita dispneei- problemelor de respiratie la efort.

Evitarea fumatului

Se va evita fumul de țigară de către nefumători, iar pentru fumători e recomandat să elinine complet acest viciu după ce au trecut printr-un infarct tip „făcătorul de văduve”.

Păstrarea greutății la un nivel optim

O greutate corporală normală se obține printr-o alimentație sănătoasă și mișcare efectuată regulat. În general, e bine ca pacientul să aibă un indice de masă corporală (IMC) între 18,50 si 24,99.

Un somn odihnitor

O cantitate de somn suficientă înseamnă șase până la opt ore pe noapte, cu mers la culcare și trezit la aceleași ore zilnic.

Hidratare

Trebuie consumata apa preferabil la temperatura camerei, des si cu inghitituri mici, 35 ml/ kg corp, dar si supe, ciorbe facute in casa, fara exces de sare sau grasimi, legume, zarzavaturi, salate, fructe cu moderatie. Alcoolul trebuie evitat, avand efect vasodilatator, iar in privinta ceaiurilor, sfatuiti-va cu medicul dvs pentru a nu interfera cu medicatia cronica urmata.

 

 


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Why a ‘Widowmaker’ Heart Attack Is So Dangerous 
https://health.clevelandclinic.org/why-a-widowmaker-heart-attack-is-so-dangerous/
Novant Health - The ‘widow-maker’ heart attack hits women, too 
https://www.novanthealth.org/healthy-headlines/how-to-check-your-heart-health


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0