Dieta pacientului cu cardiopatie: recomandari si preventie

Cardiopatia ischemică poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi angina pectorală (durerea sau presiunea în piept) și infarctul miocardic, așa că dacă ești diagnosticat cu cardiopatie, dieta ta este extrem de importantă de acum înainte.

O substanță groasă numită placă ateromatoasă se poate depune pe pereții arterelor coronare – cele care aduc sângele către mușchiul inimii – și le face să se îngusteze, să devină rigide, astfel încât o cantitate mai mică de sânge ajunge la inimă. Această afecțiune este numită cardiopatie ischemică sau boală arterială coronariană. Nu doar tratamentul medicamentos, ci și stilul de viață este important în gestionarea bolii.

Pe lângă tratamentul medicamentos în cardiopatie, este necesară și o dietă adecvată

Dacă ai fost diagnosticat cu cardiopatie ischemică, în primul rând e important să respecți tratamentul prescris de medic. Tratamentul medicamentos are ca scop îmbunătățirea funcției cardiace și reducerea simptomelor insuficienței cardiace. Pentru a gestiona insuficiența cardiacă, majoritatea oamenilor iau un beta-blocant și un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) chiar și atunci când nu prezintă simptome. Dacă simptomele se agravează, se pot adăuga digoxină, diuretice și inhibitori de aldosteron.

Alte medicamente pot fi adăugate după caz. De exemplu, dacă ai o aritmie, medicul îți poate recomanda un medicament pentru a-și controla ritmul cardiac sau pentru a reduce apariția aritmiei. Sau, poate indica diluanți de sânge pentru a preveni complicațiile atunci când se dezvoltă un cheag de sânge în camera inferioară a inimii după un atac de cord. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pe lângă tratamentul medicamentos pentru cardiopatie, sunt necesare și modificări ale stilului de viață pentru a reduce simptomele și episoadele de spitalizare și pentru a îmbunătăți calitatea vieții. Alimentația sănătoasă este extrem de importantă pentru a gestiona cât mai bine boala.

În ce constă dieta unui pacient cu cardiopatie ischemică?

Pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții atunci când ai cardiopatie ischemică, dar și pentru a-ți scădea riscul de evenimente cardiovasculare cu potențial fatal, medicul îți va recomanda o serie de măsuri pentru a putea să adopți treptat o alimentație sănătoasă pentru inimă și pentru întregul corp, în general.

Stai departe de fast food

Evită alimentele prăjite de la fast food și alimentele procesate care conțin multe grăsimi nesănătoase (burgeri, cartofi prăjiți, salam, crenvurști, brânză topită etc.), pentru că acesta este un mod perfect prin care poți reduce aportul de grăsimi trans și saturate, care îți cresc colesterolul.

Alege spre consum grăsimi sănătoase

Consumă cu moderație uleiuri presate la rece (ulei de floarea soarelui și ulei de măsline) și alimentele care conțin grăsimi naturale sănătoase (diverse tipuri de nuci și de semințe, avocado, măsline, hering, macrou, sardine). Înlocuiește produsele lactate grase cu cele mai puțin grase sau cu cele care nu conțin deloc grăsimi. Mănâncă pește gras măcar de două ori pe săptămână (de exemplu, la cină, 100 g de macrou cu legume la cuptor și sos de iaurt sau 100 g de somon cu cartof fiert și salată de varză).

Crește cantitatea de alimente de origine vegetală pe care le consumi

Mănâncă mai multe legume crude, dar și fierte în supe, tocănițe sau preparate la cuptor, fructe proaspete și cereale integrale. Mănâncă 5 porții de fructe și legume pe zi. Dacă nu ai timp mereu să prepari mâncăruri din legume proaspete, cumpără legume congelate sau la conservă (atenție, acestea trebuie să aibă un conținut redus de sare).

Înlocuiește pâinea albă cu cea integrală

Cumpără pâine din grâu integral, cereale integrale, paste integrale și orez integral și încearcă să gătești mai des folosind cereale ingrale precum fulgii de ovăz și orzul. Redu aportul de carbohidrați rafinați, alimente cu un indice glicemic ridicat, precum pâinea albă, orezul alb, pastele albe, gogoșile, prăjiturile, fursecurile etc.

Mănâncă leguminoase și nuci

În dieta pentru cardiopatie ischemică e bine să-și facă loc, o dată pe zi, și leguminoasele precum fasolea boabe, boabele de soia, lintea, năutul, mazărea, tofu; boabele fierte merg foarte bine adăugate în supe și tocănițe, iar tofu poate fi consumat în salate, sandvișuri, curry-uri etc. Mănâncă pe post de gustare, o dată pe zi, o mână de nuci ori semințe nesărate și neprajite (nuci românești, migdale, fistic, semințe de floarea-soarelui etc.)

Alege carne mai slabă

Taie toată grăsimea care este vizibilă pe carnea pe care o cumperi, înainte de a o găti sau cumpără direct carne cât mai slabă. Carnea de curcan și cea de pui fără piele sunt cele mai slabe sortimente.

Redu sarea și folosește înlocuitori de sare

Evită sau consumă cât mai rar alimente extrem de sărate (cum ar fi peștele afumat, murăturile, chipsurile, sărățelele etc.) și nu găti mâncăruri foarte sărate. Verifică pe etichetele produselor pe care le cumperi care este conținutul de sare (sodiu) al acelor alimente.

Caută variante ale alimentelor tale preferate care să conțină cât mai puțină sare, iar atunci când ești la masă, încearcă să nu adaugi sare în mâncarea din farfurie, ci un înlocuitor de sare.

Atenție la alcool

Dieta pentru cardiopatie ischemică presupune și atenția la alcool. Dacă nu consumi deloc, e foarte bine, dar dacă bei alcool, alege să nu consumi mai mult de una, maximum două băuturi alcoolice pe zi (un pahar de bere sau de vin).

Alimentele pe care le consumi te ajută să previi bolile de inimă

Chiar dacă nu există un aliment magic în dieta pentru cardiopatie ischemică, este important să adopți o alimentație sănătoasă și să faci multă mișcare dacă ai fost diagnosticat. Mișcarea este importantă nu doar pentru a te ajuta să te menții la o greutate nornală, ci și pentru că îți scade riscul de diabet de tip 2 și hipertensiunea arterială. Alimentele care te protejează cel mai bine împotriva bolilor de inimă includ peștele gras și uleiul vegetal presat la rece, nerafinat.

Peștele gras (precum macroul, sardinele, tonul și somonul) conține acizi grași esențiali Omega 3. Aceasta este un tip de grăsime despre care s-a arătat că scade nivelul trigliceridelor și crește valorile colesterolului HDL (colesterolul bun), îmbunătățește elasticitatea vaselor de sânge și subțiază sângele.

Anumite uleiuri vegetale, precum cel de soia, care conțin acizi grași Omega 6 și uleiurile care conțin acizi grași Omega 3 (precum uleiul de rapiță și cel de măsline) au și ele beneficii pentru sănătate. Uleiurile de acest tip pot să ajute la scăderea colesterolului LDL când sunt folosite pentru a înlocui grăsimile saturate, precum untul și untura.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Family Physicians - Coronary Artery Disease: How Your Diet Can Help 
https://www.aafp.org/afp/2003/0415/p1769.html
American Heart Association – The American Heart Association Diet and Lifestyle Recommendations 
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/aha-diet-and-lifestyle-recommendations
NCBI - Ischemic Cardiomyopathy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537301/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0