Ce complicatii poate avea angina pectorala

Angină pectorală înseamnă că ai cardiopatie ischemică (numită, în limbaj medical, și boală arterială coronariană) și că o anumită parte a inimii tale nu primește o cantitate suficientă de sânge, adică nu este "alimentată" în mod corespunzător cu sânge și oxigen. Dacă suferi de angină pectorală, înseamnă că ai un risc mai mare de infarct miocardic.

Ce este angina pectorală?

Angina este un semn de avertizare al unui atac de cord, deoarece creează o senzație de presiune sau de strângere în piept. Această formă de boală cardiacă este cauzată atunci când există o întrerupere a fluxului de sânge bogat în oxigen către inimă. Fluxul sanguin slab și blocajele arterelor provoacă dureri în piept în cazurile de angină. Potrivit medicilor, pot exista trei tipuri ale acestei boli de inimă:

  • Angina pectorală stabilă
  • Angina instabilă
  • Angina Prinzmetal (deseori cunoscută sub numele de angină variantă).

Ce complicații poate avea angina pectorală

Dacă nu reușești să faci tranziția la un stil de viață mai sănătos, cel mai probabil vei continua să duci această luptă cu durerea în piept. Totodată, trebuie să știi că vei avea un risc crescut de a dezvolta alte tipuri de afecțiuni cardiovasculare.

Posibilele complicații ale anginei stabile includ infarctul miocardic, decesul subit cauzat de un ritm anormal al inimii și tot o complicație este angină instabilă (denumită și "preinfarct"). Aceste complicații se pot dezvolta în timp, dacă angina stabilă este lăsată netratată.

Nu uita că este important să îți suni medicul cât mai curând posibil atunci când te confrunți cu semnele anginei stabile.

Complicațiile pot fi grave

Durerea în piept care apare în cazul pacienților cu angină poate să însemne că anumite activități normale, cum este mersul pe jos, devin inconfortabile pentru acele persoane. Cu toate acestea, să nu uităm că cea mai periculoasă complicație a anginei pectorale este infarctul miocardic sau atacul de cord.

Așadar, amenințarea principală a anginei este probabilitatea mai mare de a fi expus la stop cardiac dacă nu este detectată și tratată la timp. Orice formă de angină, dacă este lăsată ignorată și netratată, poate duce la un atac de cord în orice stadiu, ulterior. Potrivit medicilor, angina instabilă și angina variantă necesită schimbări stricte în stilul de viață și medicamente imediate pentru a reduce riscul unui stop cardiac.

Ce factori de risc are angina pectorală?

Angina pectorală cronică este o boală de inimă și poate apărea la oricine este expus la factori de risc ai oricăror alte forme de boală coronariană.

Ce complicatii poate avea angina pectorala 

Factorii de risc primari care ar putea duce la orice formă de afecțiune a inimii, inclusiv angina pectorală, sunt următorii:

  • Nivel ridicat de colesterol
  • Tensiune arterială crescută
  • Dependență severă de fumat
  • Nivel ridicat de glucoză în sânge
  • Obezitate
  • Istoric de boli de inimă în familie
  • Activitate fizică insuficientă
  • Sindrom metabolic

Cum recunoști infarctul miocardic

Cele mai frecvente semne și simptome ale unui infarct miocardic sunt:

  • senzația de presiune, de plinătate sau o durere că și cum o gheară ar strânge acea zonă, în centrul pieptului, iar această senzație sau durere durează mai mult de câteva minute;
  • durerea se extinde dincolo de zona pieptului, la umăr, braț, spre spate sau chiar la zona dinților și a maxilarului;
  • episoade tot mai intense de durere în piept;
  • durere prelungită în partea superioară a abdomenului;
  • dificultăți în respirație, pacientul simte că își pierde răsuflarea;
  • transpirații;
  • leșin;
  • greață și vărsături.

Dacă ai oricare dintre aceste simptome, cere imediat îngrijiri medicale.

Despre simptomele anginei

Durerea și disconfortul sunt principalele simptome ale anginei pectorale. Pacienții descriu angina ca o presiune, o senzație de strângere, ca o arsură sau ca o apăsare în piept. De regulă, durerea sau disconfortul începe din spatele osului pieptului.

Durerea în angină poate să apară și în zona brațelor, umerilor, gâtului, maxilarului sau spatelui. Uneori, durerea poate să semene cu indigestia, iar unii pacienți spun că angina pectorală este greu de descris sau că nu pot spune cu exactitate de unde anume vine durerea.

De asemenea, pot să apară și semne și simptome precum greață (când simți că îți este rău de la stomac, oboseală, respirația îngreunată, transpirația, amețeală și slăbiciunea.

Simptomele anginei la femei, diabetici și vârstnici

Femeile, spun specialiștii, sunt mai predispuse să simtă un disconfort în zona gâtului, maxilarului, în gât, în zona abdomenului sau în spate. Respirația îngreunată este un semn mai frecvent întâlnit la persoanele în vârstă și la acei pacienți care au diabet. Slăbiciunea, amețeală și confuzia pot masca semnele și simptomele anginei pectorale în cazul pacienților vârstnici, atrag atenția medicii specialiști.

Simptomele pot fi diferite

Să nu uităm că simptomele pot varia și în funcție de tipul de angină pectorală de care suferă pacientul. Angină stabilă înseamnă că durerea sau disconfortul apare când mușchiul inimii este nevoit să lucreze mai mult, de regulă în timpul unui efort fizic.

De regulă, angină stabilă are o durata scurtă, sub 5 minute. Pe de altă parte, angina instabilă are loc adeseori când pacientul este în repaus, doarme sau depune un efort fizic mic. Durerea poate să dureze mai mult decât în cazul anginei stabile și acest tip de angină poate duce la un infarct miocardic.

De reținut! 

  • Prognosticul pentru persoanele cu angină stabilă poate varia, dar este de obicei bun. Medicamentele prescrise de medicul specialist sunt adesea suficiente pentru a gestiona simptomele
  • Atunci te decizi să faci schimbări sănătoase în stilul de viață, îți poți îmbunătăți calitatea vieții, reduce factorii de risc și preveni agravarea simptomelor.
  • Dacă nu face alegeri pozitive privind stilul de viață, ia în considerare că simptomele se pot agrava, iar riscul de a dezvolta alte afecțiuni poate crește, de asemenea. 
  • În mod similar, episoadele de angină stabilă pot continua, și poți dezvolta un risc mai mare de complicații severe, cum ar fi un atac de cord sau angina instabilă.
  • A face schimbări pozitive în stilul de viață este un început, dar este totuși vital să consulți un medic la primul semn de simptome de angină stabilă. 
  • Vizita la un medic pentru a gestiona simptomele, de îndată ce apar, îți poate oferi cea mai bună perspectivă posibilă și poate ajuta la evitarea complicațiilor ulterioare.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0