Care este stilul de viata al pacientului cu angina

Dacă pacientul are simptomele bine ținute sub control și dacă face schimbările necesare pentru a avea un stil de viață sănătos, respectând recomandările medicului și tratamentul, de regulă, acesta poate avea o viață normală, chiar dacă suferă de angină pectorală.

Angina pectorală sau durerea în piept este un semnal de alarmă, care îți indică faptul că ai un risc de a dezvoltă probleme mai grave, precum infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral (AVC). Din fericire, pacienții care își țin această problemă sub control, pot duce o viață normală. Pentru a reduce riscul de complicații precum atacul de cord sau AVC-ul, pacientul ar trebui să ia în considerare următoarele măsuri: 

* să aibă o dietă echilibrată, specială pentru cardiaci

* să renunțe la alcool

* să renunțe la fumat, dacă este fumător

* să slăbească, dacă este supraponderal.

Pe lângă medicamente și intervenția chirurgicală (dacă este cazul), tratamentul pentru angina stabilă include și numeroase schimbări pe care pacientul trebuie să le includă în stilul sau de viață.

De regulă, pacientul poate "prezice" când va apărea durerea în piept, așa că faptul că reduce efortul fizic pe care îl face, îl ajută pe pacient să țină sub control episoadele de durere în piept. Este important, totodată, că acesta să discute cu medicul despre programul de exerciții fizice permise și despre dieta sănătoasă. Tot medicul îl va ajuta pe pacient, în urma discuțiilor la cabinet, să determine modul în care acesta se va adapta la noul stil de viață, pentru a ține angina sub control.

Importanța stilului de viață

Anumite modificări făcute în stilul de viață pot ajuta la prevenirea episoadelor ulterioare de angină stabilă. Aceste schimbări pot include și faptul că pacientul trebuie să facă mișcare (exerciții fizice simple) în mod regulat și să aleagă o alimentație sănătoasă care este alcătuită din cereale integrale, fructe și legume. Extrem de important este că fumătorii să renunțe la acest viciu.

Aceste măsuri, totodată, pot reduce riscul ca pacientul să dezvolte boli cronice (pe termen lung), cum ar fi diabetul zaharat, hipercolesterolemia (valorile mari ale colesterolului) și hipertensiunea arterială. Aceste afecțiuni pot influența angina stabilă și pot duce, în cele din urmă, la o boală coronariană.

Ce schimbări trebuie să faci, dacă ai angină pectorală

În cazul în care durerea ta în piept este una ușoară, modificările pe care le faci de acum înainte în stilul tău de viață pot fi tot ce trebuie să faci. Chiar dacă angina ta este severă, e bine de știut că tot te pot ajuta aceste schimbări în stilul de viață. 

Iată câteva dintre măsurile pe care ți le va recomanda medicul tău să le iei:

Renunță la fumat !

Dacă deja fumezi, renunță la acest viciu. Dacă nu, evită pe cât posibil fumatul pasiv și expunerea la fum de țigară. Fumatul este o cauză majoră a bolilor coronariene. Orice tip de fumat îți va înrăutăți starea. Include aici țigări, pipe și trabucuri, dar și toate celelalte tipuri de produse cu tutun, cum ar fi narghileaua. Renunțarea la fumat este cel mai important pas pe care îl poți face pentru a trăi mai mult. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a renunța, discută cu medicul tău despre terapiile de renunțare la fumat. 

Reguli de stil de viata daca ai angina pectorala

Adoptă o dietă sănătoasă !

O dietă sănătoasă și echilibrată poate ajuta la reducerea riscului de boală coronariană. Adoptă o dietă care să includă cantități limitate de grăsimi saturate, grăsimi trans, sare și zahăr. Include multe fructe și legume, cereale integrale, carne slabă și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Mănâncă cel puțin cinci porții de diverse fructe și legume în fiecare zi. Alege grăsimi mai sănătoase, deoarece acest lucru îți va îmbunătăți nivelul de colesterol și îți va proteja inima. Ai grijă să consumi două porții de pește pe săptămână. Una dintre aceste porții ar trebui să fie de pește gras – cum ar fi păstrăvul, sardinele, heringul, macroul sau tonul. 

De asemenea, introdu în dieta ta alimente bogate în fibre, în special ovăz, fasole și linte și nu uita să reduci cantitatea de sare și zahăr pe care o consumi. 

Evită sedentarismul !

Discută cu medicul tău despre începerea unui plan de exerciții fizice sigur pentru sănătatea ta. Dacă angina ta este provocată de efort, găsește-ți un ritm constant, ușor și ia scurte pauze pentru a te odihni, atunci când simți nevoia.

Activitatea fizică te va ajuta să îți menții inima sănătoasă și să previi agravarea anginei. De asemenea, mișcarea te ajută la controlul nivelului de glucoză din sânge și al tensiunii arteriale, la îmbunătățirea nivelului de colesterol și la atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase. Totodată, orice formă de mișcare reduce nivelul de stres.

Scapă de greutatea în exces ! 

Dacă ești supraponderal, găsește o modalitate de a slăbi și de te a menține la o greutate sănătoasă, echilibrând ce și cât mănânci cu câtă activitate fizică faci. Întreabă-ți medicul care este greutatea sănătoasă pentru tine și ce poți face pentru a o atinge.

Gestionează condițiile medicale care îți pot agrava starea

Solicită tratament pentru afecțiunile care îți pot crește riscul de angina pectorală, cum ar fi diabetul, tensiunea arterială crescută și nivelul crescut de colesterol din sânge.

Redu nivelul de stres 

Evident că evitarea stresului este mai ușor de spus decât de făcut, dar încearcă să găsești modalități de relaxare care să te facă fericit.

Dacă ai angină, este important să înveți cum să te relaxezi. Unii consideră că tehnicile de meditație, yoga sau alte tehnici de relaxare ajută foarte mult. De asemenea, trebuie să identifici situațiile care te fac să te simți stresat și să înveți modalități de a le face față eficient. Discută cu medicul tău despre tehnicile de reducere a stresului pe care le poți folosi și tu. 

Toate aceste măsuri îți pot reduce riscul unui episod de angină pectorală și îți pot reduce riscul unui infarct miocardic. Discută cu medicul curant despre posibilitatea de a lua anumite suplimente alimentare, care să contribuie la buna funcționare a mușchiului inimii.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/angina/living/

What is angina? National Heart, Lung, and Blood Institute. - https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/angina

Angina (chest pain). American Heart Association. https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/angina-chest-pain

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0