Aftele provocate de proteza dentară: cum le gestionezi

Purtarea unei proteze dentare poate duce la apariția aftelor, dacă proteza nu este curățată bine, nu este fixată corespunzător sau dacă nu se menține o bună igienă orală.

Stomatita dentară este cauzată de o ciupercă numită Candida. Nu este o infecție pe care o primim sau o transmitem altora, pentru că toți avem acești fungi în cavitatea bucală. Purtătorii de  proteze dentare sunt cei mai susceptibili să fie afectați, împreună cu persoanele care nu mențin o bună igienă orală. Diabeticii și orice persoană care este în tratament cu steroizi, fie prin inhalatoare, fie pe cale orală, pot avea astfel de probleme. Se pare că și unele antibiotice sunt responsabile de provocarea aftelor și, dacă se administrează anumite antibiotice pe o perioadă lungă de timp, se încurajează revinarea infecției.

Cum se tratează aftele cauzate de proteza dentară

Există mai multe metode prin care aftele provocate de proteza dentară pot fi combătute:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O igienă orală bună. Este important să îți păstrezi cavitatea bucală cât mai curată și să îți clătești gura și proteza după mese. De asemenea, fumatul contribuie la apariția altor infecții cu fungi. Clătirea gurii cu apă sărată poate fi o soluție pentru combaterea aftelor.
Menținerea protezei într-o stare cât mai bună. Unele infecții cu fungi vor dispărea complet dacă nu porți proteza noaptea timp de două săptămâni. În restul timpului, ai grijă ca proteza să fie mereu cât mai curată. Pentru a curăța protezele, regula generală este: perierea lor și lăsatul la înmuiat în fiecare zi. 
Folosirea unui spray calmant. Dacă te confrunți cu aftele cauzate de purtatul protezei, poți încerca un spray antiinflamator, care să calmeze și să regenereze mucoasa bucală, pe bază de dexpantenol și extracte vegetale, cum ar fi rădăcina de lemn-dulce.
Medicamente. Dacă igiena orală bună și curățarea atentă a protezei nu au reușit să rezolve problema, mergi la stomatolog pentru a solicita un tratament. Există multe tratamente disponibile, cele mai multe dintre ele implicând tablete masticabile. Este posibil să fie nevoie să menții tratamentul timp de o lună.

Cum cureți proteza pentru a nu te confrunta cu aftele și alte neplăceri

Mai întâi, perii proteza pentru a îndepărta orice rest de mâncare, cu ajutorul un produs de curățare neabraziv. Ai grijă să nu apeși prea tare, deoarece acest lucru poate provoca zgârieturi pe suprafața protezei. Asigură-te că perii toate suprafețele protezei, inclusiv cea care face contact cu suprafața gingiilor. Acest lucru este deosebit de important dacă utilizezi orice fel de fixativ pentru proteză.

Apoi, înmoi proteza într-o soluție de curățare specială. Acest lucru, care trebuie făcut în fiecare zi, ajută la eliminarea oricărei urme de placă și a petelor care mai rămân în urma periajului. De asemenea, în acest fel proteza se și dezinfectează. E necesar să urmezi întotdeauna instrucțiunile producătorului.

Dacă proteza are părți metalice, nu folosi pentru curățare nimic care conține înălbitor, ci apelează mai degrabă la clorhexidină. Nu folosi clorhexidina în fiecare zi, deoarece va colora proteza, e suficientă folosirea o dată pe săptămână.

Cum fixezi adecvat proteza

Dacă proteza ta nu se potrivește corect, nu trebuie să folosești adeziv, ci să mergi la medicul stomatolog. În cazul în care osul maxilarului s-a micșorat semnificativ, adezivul poate fi singurul mod de a păstra proteza la locul ei până ajungi la doctor. Dentistul sau tehnicianul îți vor da sfaturile necesare, iar dacă e ceva ce nu îți este clar, cere lămuriri.

Când încep să poarte proteze, unii oameni se simt mai încrezători dacă folosesc adeziv. E important să urmezi instrucțiunile primite și să eviți să utilizezi cantități excesive de adeziv. Acesta poate fi îndepărtat de pe proteză prin periaj cu apă și săpun. Resturile de adeziv lăsat în gură pot fi eliminate cu un șervet de pânză umezit.

Cum să eviți problemele care pot apărea odată cu purtarea protezei

Dacă porți proteze dentare, este necesar să mergi regulat la medicul stomatolog, pentru ca acesta să poată verifica eventualele probleme. Proteza ar trebui să reziste câțiva ani în stare bună, dacă o îngrijești corespunzător; însă gingiile și maxilarul se vor micșora în cele din urmă, ceea ce înseamnă că protezele dentare s-ar putea să nu se potrivească la fel de bine pe cât obișnuiau și să provoace diverse neplăceri, cum sunt aftele.

Programează-ți cât mai repede o consultație în cazul în care:

  • Proteza ta scoate un sunet ca un „clic” când vorbești
  • Proteza tinde să-ți alunece sau simți că nu se mai potrivește corect
  • Proteza devine deranjantă fizic 
  • Ai semne de afecțiuni gingivale sau de carii dentare, cum ar fi sângerarea gingiilor sau respirația urât mirositoare.

În cazul în care protezele prost montate sau uzate nu sunt înlocuite, acestea pot provoca disconfort sporit și pot duce la dureri bucale, infecții, afte sau dificultăți în timpul consumului de alimente sau în timpul vorbirii.

Sfaturi pentru când începi să porți proteză

Asigură-te că proteza ți se potrivește bine. În timp, gingiile și oasele se vor schimba, iar proteza nu se va potrivi la fel de bine, iar când se întâmplă acest lucru, proteza trebuie să fie ajustată, modificată sau înlocuită de către stomatolog. Nu încerca niciodată să îți ajustezi singur proteza.

Vorbește rar. Atunci când începi să porți proteză, îți poate fi greu să rostești anumite cuvinte. Fii răbdător. Exersează cuvintele respective cu voce tare și vorbind rar. Dacă proteza se mișcă atunci când râzi sau zâmbești, mușcă ușor și înghite pentru a o așeza înapoi. 

Mănâncă alimente moi. Dacă ai probleme cu proteza în timp ce mănânci, încearcă să iei mușcături mici din alimente moi, cum ar fi ouăle sau cartofii fierți. Nu mânca nimic lipicios.

Mestecă încet. Când mesteci, folosește ambele părți ale gurii în același timp. Acest lucru împiedică deplasarea protezelor. Nu uita că mâncatul va deveni mai ușor pe măsură ce te obișnuiești cu protezele. În timp, ar trebui să poți mânca majoritatea alimentelor, inclusiv unele ceva mai tari.

Folosește un adeziv. Adezivii ajută protezele să rămână pe loc și să le facă să se simtă mai sigure. Însă adezivii dentari nu ar trebui să fie folosiți pentru a repara protezele vechi sau care nu se potrivesc. Când utilizezi un adeziv, urmează cu atenție instrucțiunile și folosește doar o cantitate mică.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Dentures (false teeth)
https://www.nhs.uk/conditions/dentures/
Oral Health Foundation - Denture stomatitis
https://www.dentalhealth.org/denture-stomatitis

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1