Interventiile chirurgicale pentru afectiunile prostatei

Interventiile chirurgicale la nivelul prostatei se fac din doua motive: hiperplazie benigna de prostata (prostata marita) sau cancer prostatic.

Tratamentul chirurgical este ales intotdeauna de medic atunci cand alte metode terapeutice dau gres sau nu sunt suficiente pentru vindecarea unei afectiuni. Acesta este folosit in cazul prostatei marite pentru a ameliora simptomele neplacute si pentru a usura mictiunea, iar in cazul cancerului prostatic interventia chirurgicala este cea care poate salva viata pacientului.

Orice procedura chirurgicala vine la pachet cu o serie de riscuri, iar acest lucru este valabil, bineinteles, si la operatiile facute la nivelul prostatei. Medicul insa va stabili daca riscurile sunt de neglijat in comparatie cu rezultatele obtinute.

Interventia chirurgicala pentru hiperplazia benigna de prostata (prostata marita)                     

Daca simptomele acestei afectiuni nu se amelioreaza cu ajutorul tratamentului medicamentos, medicul poate lua in calcul varianta interventiei chirurgicale. Prin intermediul unei asemenea interventii se indeparteaza o parte din prostata, astfel incat dimensiunile acesteia sa se incadreze in limitele normale.

Newsletter DOC dedicat

Printre interventiile chirurgicale folosite in tratarea hiperplaziei benigne de prostata se numara:

 • Rezectia transuretrala a prostatei, prin intermediul careia portiuni ale prostatei sunt indepartate prin intermediul uretrei
 • Ablatia prostatei, procedura care foloseste caldura, laserul sau energia electrica pentru distrugerea unei portiuni din prostata
 • Prostatectomia este interventia chirurgicala prin intermediul careia se indeparteaza toata glanda

Exista, de asemenea, si proceduri minim invazive, care se folosesc in cazul in care prostata nu are dimensiuni atat de mari, iar printre acestea se numara incizia transuretrala a prostatei.

Interventia chirurgicala pentru cancerul de prostata

Cancerul prostatic in stadiu avansat va fi tratat (si) prin interventie chirurgicala. Tratamentul chirurgical pentru acest tip de cancer implica indepartarea intregii glande. Procedura se numeste prostatectomie si uneori implica si eliminarea tesuturilor din jurul prostatei, dar si a ganglionilor din zonele apropiate. In acest fel, se reduce riscul ca unele celule canceroase sa fi supravietuit si sa se multiplice chiar si dupa operatie.

Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale pentru prostata, insa pentru a se lua cea mai buna decizie, medicul si pacientul ar trebui sa discute inainte pe aceasta tema.

Posibile complicatii ale interventiei chirurgicale pentru afectiunile prostatei

In primul rand, la fel ca orice alta operatie, si cea pentru tratarea bolilor prostatei vine la pachet cu riscuri specifice chirurgiei si anesteziei generale:
 • Hemoragie
 • Infectie
 • Embolism pulmonar
 • Tromboza venoasa
 • Efecte adverse la anestezie – dureri de cap, varsaturi

Pe langa acestea insa, exista si unele riscuri specifice interventiei chirurgicale de la nivelul prostatei:

 • Disconfort, durere si usturimi la urinare
 • Sangerari la urinare
 • Incontinenta urinara
 • Disfunctii erectile
 • Impotenta
 • Ejacularea retrograda (fluidele sunt eliberate in vezica urinara, nu in afara penisului)
 • Ingustarea uretrei

Cat dureaza recuperarea dupa operatia la nivelul prostatei

Pentru ca pacientul sa se intoarca la activitatile zilnice e nevoie sa treaca o luna de la interventia chirurgicala. Daca prostata este indepartata complet, timp de 2 saptamani pacientul va avea nevoie de un cateter urinar (sonda) intrucat nu va putea urina in conditiile obisnuite. In cazul interventiilor de micsorare a prostatei, nu de indepartare, sonda va fi necesara numai in primele 24 de ore dupa operatie. In cazul acestora, recuperarea se face in cel mult o saptamana, pacientul putand atunci sa se intoarca la serviciu si sa isi reia activitatea fara restrictii.

Exista cateva recomandari cu privire la stilul de viata, pe care pacientul ar trebui sa le respecte dupa ce a trecut printr-o interventie chirurgicala la nivelul prostatei:

 • Pacientul ar trebui sa mearga la toaleta imediat ce are nevoie, nu e indicat sa se abtina
 • Se recomanda urinarile dese
 • Se recomanda exercitiile de tip Kegel pentru fortificarea musculaturii pelvine

Daca apar manifestari ciudate dupa interventia chirurgicala, se recomanda consultul de specialitate. O vizita la medicul urolog este necesara, acesta fiind in masura sa observe daca au aparut probleme.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Prostatectomy for benign prostate disease: open, laparoscopic and robotic tehniques”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Ferretti M si Phillips J.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0