Medicina alternativa si glanda tiroida: pot fi de ajutor acupunctura si reflexoterapia?
Medicina alternativa si glanda tiroida: pot fi de ajutor acupunctura si reflexoterapia?
Medicina alternativa si glanda tiroida: pot fi de ajutor acupunctura si reflexoterapia?
Medicina traditionala chineza te poate ajuta sa reglezi activitatea glandei tiroide. Acupunctura si reflexoterapia sunt unelte pe care le poti folosi daca ai probleme de acest fel.
Printre cele mai frecvente boli ale glandei tiroide se numara hipotiroidismul (glanda secreta o cantitate prea mica de hormoni) si hipertiroidismul (glanda secreta o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni). Intrucat glanda tiroida are rolul de a regla metabolismul, bolie tiroidiene afecteaza organismul din mai multe puncte de vedere. Persoanele care sufera de asemenea boli au probleme cu nivelul de energie, cu somnul, cu ciclul menstrual, dar si cu greutatea.
Din perspectiva medicinei traditional chineze, atat hipotiroidismul cat si hipertiroidismul apar din cauza unor dezechilibre intre celebrele yin-yang. Scopul acupuncturii este acela de a reechilibra aceste forte, astfel incat si organismul sa se reechilibreze din punct de vedere hormonal.
Acupunctura implica introducerea unor ace foarte subtiri in piele, in anumite puncte energetice prin care trece qi-ul, adica energia vitala care mentine organismul in viata.
Potrivit specialistilor in acupunctura, aceasta practica poate stimula productia de hormoni tiroidieni la persoanele cu glanda hipoactiva, poate reduce nivelul de hormoni tiroidieni la pacientii cu glanda tiroida hiperactiva, insa poate totodata sa si amelioreze simptomele neplacute resimtite din cauza bolilor glandei tiroide.
Studiile facute pana acum pe aceasta tema arata ca exista, intr-adevar, imbunatatiri in cazul pacientilor care folosesc acupunctura pentru bolile glandei tiroide. Insa e nevoie de studii suplimentare pe aceasta tema. Bineinteles, asta nu inseamna ca tratamentul conventional trebuie neglijat – acupunctura poate fi folosita in paralel cu tratamentul medicamentos prescris de medic.
Si reflexoterapia, care consta in masarea unor centrii ai durerii din talpi si nu numai, poate fi folosita pentru ameliorarea simptomelor cauzate de bolile glandei tiroide. Insa pentru a te bucura de rezultatele dorite, e important sa apelezi la un specialist in domeniu, care stie exact ce puncte sa stimuleze in functie de problemele pe care le ai.
Este important de mentionat ca medicina alternativa poate fi folosita complementar tratamentului standard, nu trebuie sa il inlocuiasca pe acesta. Medicii sunt de parere ca bolile glandei tiroide trebuie tratate medicamentos. Simptomele, intr-adevar, pot fi ameliorate, daca este posibil, si prin acupunctura si reflexoterapie.
Pentru pacientul care primeste diagnosticul unei boli la nivelul glandei tiroide, este extrem de important stilul de viata abordat. Dieta, de pilda, are un impact direct asupra starii de bine a organismului. Asadar, pacientul cu tiroidita ar trebui sa adopte o dieta cat mai sanatoasa, pe baza de alimente de porvenienta organica, ce vor oferi organismului nutrientii necesari, fara insa sa puna silueta in pericol – personele cu hipotiroidism sunt expuse riscului de ingrasare, pe cand cele cu hipertiroidism au tendinta de a scadea prea mult in greutate.
Miscarea este la fel de importanta – se recomanda minimum 30 de minute de sport pe zi. Plimbarile, yoga, pilates, inotul, aerobic sau fitness – pacientul cu boli ale tiroidei poate alege orice activitate sportiva simte ca i se potriveste, important este sa o desfasoare in mod regulat.
Stresul agraveaza simptomele bolilor glandei tiroide, de aceea pacientul care sufera de o asemenea boala ar trebui sa limiteze expunerea la stres. Tehnicile de relaxare, reflexoterapia, psihoterapia si odihna pot fi de ajutor in acest sens.
Tratamentul medicamentos pentru bolile tiroide este, de cele mai multe ori, unul care se administreza pe perioade lungi, in cazul hipotiroidismului chiar pe viata. Este esential ca pacientul sa isi ia medicamentele exact asa cum i-a recomandat medicul.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: “An overview of the contribution of acupuncture to thyroid disorders”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autor: Cheng FK