Ecografia glandei tiroide: cand se recomanda si ce presupune

Ecografia glandei tiroide folosește ultrasunetele pentru a obține imagini în detaliu ale glandei pacientului, cu scopul evaluării acesteia. Această metodă de investigație este una complet nedureroasă pentru pacienți, însă extrem de utilă pentru medici.

Ecografia a devenit o tehnică importantă de diagnosticare în nodulii tiroidieni. Atât criteriile standardizate de diagnostic, cât și noile tehnologii cu ultrasunete sunt esențiale pentru îmbunătățirea acurateței ecografiei tiroidiene. Medicul va recomanda o ecografie pentru glanda tiroidă persoanelor care suferă de hipotiroidism sau hipertiroidism, astfel încât să depisteze sau să examineze formațiuni atipice precum nodulii, chisturile ori tumorile, dar și în alte situații.

Când se face ecografia glandei tiroide?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dacă analizele de sânge indică existența unor probleme la nivelul glandei tiroide ori dacă medicul examinează gâtul și observă mărirea dimensiunilor glandei tiroide, îi va indica pacientului să își facă o ecografie. Totodată, dacă pacientul a fost deja diagnosticat cu o afecțiune a glandei tiroide, ecografia la glanda tiroidă poate fi necesară pentru monitorizarea evoluției bolii. Și în cazul în care este necesară recoltarea de țesut de la nivelul glandei tiroide pentru realizarea unei biopsii, poate fi folosită ecografia.

Ecografia tiroidiană nu folosește radiații

În timpul ecografiei nu se folosesc radiații, ceea ce înseamnă că această metodă de diagnosticare nu implică niciun risc pentru pacient. Aparatele cu ultrasunete constau dintr-o consolă de computer, un monitor video și un transductor atașat. Transductorul este un dispozitiv mic de mână care seamănă cu un microfon, care trimite unde sonore inaudibile, de înaltă frecvență în corp și ascultă ecourile care se întorc.

Gelul aplicat pe piele permite undelor sonore să circule înainte și înapoi între transductor și zona supusă examinării, iar imaginea cu ultrasunete este imediat vizibilă pe un monitor video. Calculatorul creează imaginea în funcție de volumul (amplitudinea), înălțimea (frecvența) și timpul necesar pentru ca semnalul cu ultrasunete să revină la transductor. De asemenea, ia în considerare tipul de structură corporală și de țesut prin care se deplasează sunetul.

Indicații pentru o ecografie la glanda tiroidă

Iată situațiile în care pacientul ar trebui să facă o ecografie a glandei tiroide:

  • Pentru a se observa dacă un nodul apărut în zona respectivă crește de la nivelul glandei tiroide ori mai degrabă dintr-o structură vecină;
  • Pentru analizarea nodulilor tiroidieni, astfel încât să se stabilească dacă aceștia sunt de natură benignă sau malignă;
  • Pentru realizarea unei biopsii;
  • Pentru monitorizarea evoluției tiroidei (se observă dacă aceasta și-a modificat dimensiunile, dacă au apărut formațiuni noi).

Pregătirea pacientului pentru ecografia glandei tiroide

Ecografia tiroidei nu necesită o pegatire specială. Se recomandă pacientului să își îndepărteze bijuteriile sau alte accesorii care îi blochează zona gâtului. Apoi, persoana trebuie să își dea bluza jos și să se întindă pe spate pe patul de consultație. Medicul poate recomanda injectarea unei substanțe de contrast pentru obținerea unor imagini mai relevante, însă procedura se poate face și fără aceste substanțe. Sub gâtul pacientului se va poziționa o pernă, astfel încât zona respectivă să fie mai bine expusă.

Cum se realizează ecografia glandei tiroide, pas cu pas?

Cadrul medical care realizează ecografia va aplica pe gâtul pacientului un strat de gel translucid special, apoi va plimba peste zona respectivă un dispozitiv denumit transductor, care va permite undelor să producă imagini în timp real din interiorul corpului.
Imaginile se vor vedea pe un ecran, iar specialistul le poate evalua. Tehnicianul care realizează această procedură nu are voie să stabilească un diagnostic sau să explice ce vede, medicul fiind cel care are această misiune.

Cât durează o ecografie la glanda tiroidă?

Toată procedura nu durează mult (cel mult 30 de minute) și nu cauzează niciun fel de durere. De asemenea, nici ulterior pacientul nu va întâmpina vreo problemă, ci se va putea întoarce la activitățile zilnice obișnuite după realizarea unei ecografii a glandei tiroide.

Ce preț are o ecografie tiroidiană?

Prețul pentru o ecografie la glanda tiroidă poate să fie undeva între 200 și 300 de lei, în funcție de clinică.

Ce se întâmplă după ecografia glandei tiroide?

În funcție de rezultate, medicul endocrinolog va stabili ce trebuie să facă mai departe pacientul. Concret, dacă ecografia la glanda tiroidă nu scoate la iveală nicio problemă, pacientul își poate urma în continuare tratamentul pe care îl are deja prescris și poate sta liniștit. În această situație, probabil va mai fi necesară o altă ecografie în timpul examinării anuale.

Pe de altă parte, dacă ecografia tiroidiană scoate la iveală anumite anomalii, medicul va avea nevoie de investigații suplimentare. O altă ecografie, poate una mai detaliată, sau chiar o biopsie, pot fi testele pe care acesta le va solicita dacă ecografia scoate la iveală prezența unor formațiuni atipice. Dacă se depistează un chist, o tumoare sau un nodul, medicul poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a acestei excrescențe.

Beneficiile ecografiei tiroidiene

  • Este o procedură neinvazivă (poate fi ușor inconfortabilă, dar nu ar trebui să fie dureroasă);
  • Este disponibilă pe scară largă și mai puțin costisitoare decât majoritatea altor metode de imagistică;
  • Este extrem de sigură și nu utilizează radiații;
  • Oferă o imagine clară a țesuturilor moi care nu apar bine pe imaginile cu raze X;
  • Oferă imagini în timp real, ceea ce înseamnă că reprezintă un instrument bun și pentru ghidarea procedurilor minim invazive, cum ar fi biopsiile cu ac și aspirația de lichid.

Riscurile ecografiei tiroidiene

Ecografia tiroidiană nu are efecte nocive cunoscute.

Ce limitări are o ecografie a glandei tiroide?

Dacă unul sau mai mulți noduli sunt detectați în glanda tiroidă, medicul radiolog va examina caracteristicile nodulilor. Unele caracteristici sugerează puternic că un nodul este de natură benignă , iar unele sugerează că nodulul poate fi o tumoare malignă. În unele cazuri, în timpul unei ecografii tiroidiene, radiologul nu poate face distincția între nodulii benigni și maligni cu certitudine deplină. O biopsie cu ac fin și o examinare a țesutului la microscop pot fi recomandate pentru o evaluare ulterioară, dar, în alte situații, monitorizarea și o ecografie repetă după câteva luni în căutarea stabilității pot fi suficiente.

În timpul unei ecografii la glanda tiroidă nu este posibil să se determine funcția tiroidiană - adică dacă glanda tiroidă este subactivă, hiperactivă sau normală. Pentru a lămuri acest aspect, medicul poate recomanda analize de sânge sau un test de absorbție a iodului radioactiv.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Radiology Info - Ultrasound - Thyroid
https://www.radiologyinfo.org/en/info/us-thyroid
NIH - Update on thyroid ultrasound: a narrative review from diagnostic criteria to artificial intelligence techniques
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6708700/
Studiul „Update on thyroid ultrasound: a narrative review from diagnostic criteria to artificial intelligence techniques”, Chin Med J (Engl). 2019 Aug 20; 132(16): 1974–1982, doi: 10.1097/CM9.0000000000000346, autori: Xiao-Wen Liang et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0