Cum se diagnosticheaza afectiunile glandei tiroide

Glanda tiroida este o glanda in forma de fluture, amplasata la nivelul gatului, in partea din fata. La adulti, aceasta cantareste intre 15 si 20 de grame. Rolul tiroidei este acela de a produce hormoni care regleaza procesele metabolice din organism, precum si consumul de oxigen la nivelul tesuturilor din corp.

Hormonii tiroidieni sunt extrem de importanti in procesul de crestere, pentru buna functionare a creierului, precum si pentru dezvoltarea sistemului osos.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista unele boli care afecteaza functionarea glandei tiroide, producand astfel o serie de dereglari in organism. Din fericire, acestea pot fi rezolvate prin tratament, insa e important ca boala sa fie diagnosticata in timp util.

Medicul endocrinolog este cel care diagnosticheaza si trateaza afectiunile glandei tiroide.

Diagnosticare afectiuni ale glandei tiroide

Examinarea fizica si anamneza

In primul rand, medicul specialist va face o examinare fizica. In timpul acestei examinari, acesta va face urmatoarele lucruri:

  • Va palpa zona gatului, astfel incat sa observe daca exista o marire a volumului glandei tiroide, precum si anomalii in ceea ce priveste forma acesteia ori prezenta unor noduli proeminenti
  • Va asculta glanda cu ajutorul stetoscopului, astfel incat sa verifice daca circulatia sanguina este accelerata in zona respectiva
  • Va testa reflexele pacientului (o sensibilitate marita poate indica hipertiroidism, in timp ce o sensibilitate extrem de redusa poate fi semn de hipotiroidism)
  • Va verifica pulsul, tensiunea arteriala si ritmul cardiac
  • Va cantari pacientul, va calcula indicele de masa corporala
  • Va lua temperatura pacientului
  • Va examina chipul pacientului (pungile de sub ochi, pierderea sprancenelor si eruptiile cutanate pot fi indicatori ale unor boli tiroidiene)
  • Va examina podoaba capilara a pacientului
  • Va examina pielea pacientului
  • Va examina unghiile pacientului (daca sunt exfoliate sau rupte, poate fi vorba despre hipotiroidism)

Apoi, medicul va face anamneza. Va discuta cu pacient despre istoricul sau medical, dar si despre posibilele afectiuni tiroidiene ale rudelor de gradul I si II.

Analizele de sange

Daca in urma examinarii fizice si a anamnezei, medicul suspecteaza ca ar putea exista probleme functionale ale tiroidei, va face o serie de analize de sange, care verifica nivelul de horoni tiroidieni din organism, precum si pe cel al anticorpilor tiroidieni.

Cele mai folosite analize de sange pentru monitorizarea activitatii glandei tiroide sunt:

  • TSH
  • Dozarea T4/ TT4
  • Dozarea T3/ TT3
  • Anticorpii tiroidieni

Teste imagistice glanda tiroida

Testul cu iod radioactiv, ecografia, tomografia computerizata (CT) si RMN-ul pot ajuta medicul sa depisteze daca glanda tiroida este marita, daca are o forma atipica sau daca exista noduli, chisturi ori o tumoare la nivelul acesteia.

Testul cu iod radioactiv presupune ingerarea unei cantitati reduse de iod, fie sub forma lichida, fie sub forma de capsula. Apoi, se va masura cantitatea de iod de la nivelul glandei tiroide, cu ajutorul unui dispozitiv special, amplasat in dreptul gatului. Masurarea nivelului de iod se face la 4-6 ore dupa ingerare, dar se repeta si 24 de ore mai tarziu. Daca nivelul de iod este foarte mare, pacientul poate avea boala Graves, dar si noduli la nivelul glandei. Cu toate ca acest test presupune ingerarea unei cantitati reduse de iod radioactiv, analiza este contraindicata in timpul sarcinii si alaptarii.

Alte analize si teste pentru glanda tiroida

Daca exista excrescente la suprafata glandei tiroide, atunci va fi necesara realizarea unei biopsii. Biopsia presupune recoltarea de tesut de la nivelul glandei tiroide, in vederea analizarii la microscop. Se poate face o anestezie locala pentru sporirea confortului pacientului. Aceasta analiza permite depistarea cancerului. In medie, 95% dintre formatiunile aparute la nivelul glandei tiroide sunt de natura benigna, adica nu sunt canceroase.

Analiza urinei, testarea salivei precum si masurarea temperaturii bazale corporale pot fi folosite, de asemenea, de unii medici in diagnosticarea bolilor glandei tiroide.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0