Vesti bune pentru pacientii cu Hepatita din Romania

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) marchează Luna de Luptă împotriva Hepatitei prin lansarea campaniei “Despre Curaj şi Biruinţă”, iniţiativă care atrage atenţia asupra accesului limitat al pacienţilor români cu afecţiuni hepatice cronice la terapiile inovatoare.

La conferinta de presa organizata astazi de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ne-au oferit mai multe vesti bune. Prima dintre ele este ca in curand va incepe un proces de negociere pentru tratamente compensate cu medicamentul Harvoni, aplicabile pacientilor cu ciroza decompensata, pacienti in stare foarte grava care pana acum nu erau eligibili pentru tratamentele existente. In plus, in curand se va propune extinderea tratamentelor fara interferon si asupra stadiilor F2 si F3 in Hepatita C, proces care se preconizeaza ca va incepe anul viitor. Si pentru pacientii cu Hepatita cronica B va fi propusa o noua schema de tratament in viitorul apropiat.

Situatia Hepatitei C in Romania

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In prezent se deruleaza campania de tratare a pacientilor cu noile scheme interferon-free, 4200 de pacienti fiind in cursul tratamentului. In cazul a 180 de persoane care au incheiat tratamentul s-a dovedit ca boala a fost eliminata in totalitate, exceptie facand un singur caz.

Specialistii invitati au atras atentia asupra situatiei fericite in care se afla pacientii romani, care beneficiaza de astfel de tratamente scumpe fara a fi nevoiti sa plateasca pentru ele. A fost dat exemplul Frantei, unde astfel de tratamente sunt suportate doar in proportie de 65% de stat. De asemenea, s-a atras atentia asupra disciplinei pacientilor si medicilor si a faptului ca exista inca foarte multe cazuri de pacienti care intrerup tratamentul fara motive aparente. La un calcul initial, s-ar putea spune ca o un pacient cu salariu minim pe economie ar putea sa isi plateasca integral tratamentul interferon free in 270 de ani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru ca tratamentul, care dupa cum aminteam mai sus poate fi disponibil in curand si pentru pacientii in fazele F2 si F3, sa functioneze, este nevoie de o buna comunicare si transparenta intre bolnavi si medici. Se inregistreaza deseori efecte adverse sau tratamente cu rezultate mai slabe decat cele preconizate, fiindca medicii curanti nu au fost informati de catre pacienti de alte medicamente pe care acestia le iau. 

70% din pacienţii infectaţi cu hepatita C dezvoltă o boală cronică de ficat. Hepatita C este cea mai frecventă cauză a cancerului de ficat şi una dintre cele mai importante cauze ale cirozei – 20% din cazuri ajung la ciroză în 15 ani de la infectarea cu virusul C. In cazul hepatitei B, prevalenta acesteia în România este de 5,6% (conform ECDC 2010).

La eveniment au fost invitati si multi pacienti care au finalizat tratamentul interferon free cu rezultate pozitive, care au impartasit povestilor lor, ca sursa de inspiratie.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0