Terapia compresiva in boala venoasa cronica

Terapia prin compresie ramane prima linie de tratament in managementului pacientilor cu insuficienta venoasa cronica.

Boala venoasa cronica este in mod obisnuit clasificata utilizand clasificarea CEAP (clinica, etiologica, anatomica, fiziopatologica), care determina gradul insuficientei venoase pe baza prezentei venelor dilatate, edemului, modificarilor cutanate sau ulceratiilor.

Insuficienta venoasa cronica este definita ca CEAP 3 pana la 6 si reprezinta boala venoasa avansata.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Terapia prin compresie medicala include articole de imbracaminte sau dispozitive care asigura compresie mecanica statica sau dinamica intr-o regiune a corpului. Pentru tratamentul insuficientei venoase cronice a membrelor inferioare, compresia statica include ciorapi de compresie si bandaje de compresie.

Terapia de compresie dinamica (intermitenta) sub forma de pompe si mansoane de compresie pneumatice intermitente poate fi utila in circumstante selectate.

Pentru pacientii cu ulceratii venoase, beneficiile terapiei de compresie pe termen lung (ciorapi sau bandaje) au fost demonstrate in mod repetat in studiile randomizate. Se obtin rate de vindecare de pana la 97%  la cei care respecta indicatiile.

Si pacientii cu edem sau modificari ale pielii, in absenta ulceratiilor, beneficiaza de terapia compresiva. Scopurile tratamentului sunt vindecarea ulcerului si reducerea gradului de edem, lipodermatoscleroza si durere.

Contraindicatii pentru terapia compresiva:

  • Boala arteriala periferica - Inainte de utilizarea terapiei compresive, este important sa se confirme ca ulcerul se datoreaza mai degraba insuficientei venoase cronice decat ischemiei sau originii mixte.
  • Tromboza venoasa superficiala sau profunda - Terapia de compresie nu trebuie utilizata daca tromboza venoasa este suspectata sau cunoscuta.
  • Insuficienta cardiaca - la pacientii cu insuficienta cardiaca acuta sau cronica, terapia de compresie duce la schimbari ale volumului de lichid care afecteaza functia cardiaca.
  • Celulita acuta (infectie bacteriana a pielii), infectie sau tesut necrotic - Celulita acuta, daca este prezenta, este tratata initial cu antibiotice sistemice. Terapia prin compresie trebuie intarziata pana cand inflamatia si durerea dispar. Terapia prin compresie nu trebuie, totodata, sa fie utilizata in prezenta infectiilor acute (de exemplu, erizipel, o boala infectioasa si contagioasa datorata unui streptococ) si / sau in prezenta tesutului necrozat (de exemplu, Phlegmasia Cerulea Dolens, un sindrom rar, cauzat de tromboza venoasa difuza, care este caracterizat de durere subita, edem/umflarea picioarelor, echimoza si ischemie arteriala).

Efectele terapiei compresive in insuficienta venoasa

Terapia compresiva a fost folosita vreme de mii de ani, desi a inregistrat progrese si s-au facut pasi mari mai tarziu, pe masura ce tehnologia si cercetarile in domeniul acestui tip de terapie au progresat.

Ciorapii sau bandajele de compresie sunt aplicate pe membrul afectat, pentru a oferi o presiune blanda, insa in acelasi timp ferma, care poate reduce edemul (umflarea acelui membru inferior) si care poate stimula circulatia sanguina.

Terapia compresiva poate fi, totodata, o forma de tratament pentru limfedem (o boala cronica ce presupune umflarea anormala a tesuturilor superficiale ale membrelor), folosind presiunea pentru a impinge lichidul limfatic acumulat din extremitatile afectate si pentru a-l readuce inapoi in corp, lucru care elimina in mod natural aceasta conditie numita limfedem.

Un alt beneficiu major al terapiei compresive pentru pacientii care sufera de insuficienta venoasa este acela ca metoda de terapie de acest tip poate sa sporeasca tratamentul pentru ulcerele venoase ce apar pe picioare. Dupa ce primeste ingrijirea necesara de baza a ranilor (ulcerelor), pacientul poate folosit terapia de compresie pentru a-si imbunatati circulatia sanguina in picioare, lucru care ajuta procesul de vindecare.

De fapt, publicatia "Journal of Vascular Nursing" noteaza ca terapia compresiva, combinata cu produsele de ingrijire a ranilor de la picioare (care au rol de hidratare), este cea mai eficienta forma de tratament pentru ulcerele venoase.

Ce este terapia compresiva?

Este o tehnica simpla, dar eficienta, utilizata nu doar in insuficienta venoasa cronica, ci si in ingrijirea leziunilor diabeticilor de la nivelul membrelor inferioare. Terapia, in general, implica folosirea unor ciorapi medicinali compresivi (desi si pompele si mansoanele de compresie sunt, de asemenea, disponibile in cazurile mai grave), special creati pentru a sustine venele si pentru a stimula fluxul sanguin in picioare, o problema care, pentru diabetici, s-ar "traduce" prin ulcere care se vindeca greu la nivelul extremitatilor. Insa de pe urma terapiei compresive pot beneficia, la fel de bine, si alti pacienti (nu doar diabeticii), inclusiv cei cu insuficienta venoasa cronica.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0